Puola-nyt-sivusto toimii kuin lehdistösensuuri Jaruzelskin diktatuurin pahimpina aikoina

Juutalaiset ovat paremmassa turvassa Puolassa kuin Ranskassa, mutta sitä ei oikein sovi sanoa ääneen

Ulkomaat ma 04.03.2019 16:30
Jaruzelski

"Puolassa on nykyisin Euroopan nopeimmin kasvava juutalainen yhteisö", kirjoittaa Time-lehti.

"Yhteisö kasvaa siihen liittyvien juutalaissyntyisten puolalaisten kautta, jotka saavat tietää juutalaisista juuristaan ja haluavat syventyä esi-isiensä uskoon ja kulttuuriin”, Time kertoo.

Esimerkiksi Krakovassa arvioitiin vielä kymmenen vuotta sitten olevan satakunta enimmäkseen juutalaista, enimmäkseen vanhuksia, mutta nykyään juutalaisia arvellaan olevan jo parituhatta. Kaupunkiin perustettiin vähän aikaa sitten ensimmäinen juutalainen päiväkoti sitten toisen maailmansodan.

"Koko Puolassa juutalaisia arveltiin kymmenen vuotta sitten olevan 10 000, mutta nyt arviot liikkuvat 30 000:n ja 100 000:n välissä.”

Timen kirjoitus hämmästytti muun muassa Ylellä tutkivana journalistina työskennellyttä Boris Salomonia, joka kirjoitti Puola Nyt -Facebook-sivustolle kommentin.  

”Miten on mahdollista, että Ranskan juutalaiset turvallisuussyistä pakenevat Israeliin, mutta sen sijaan juutalainen yhteisö kasvaa Puolassa sitä huolimatta, että 'Puola nyt' koko ajan välittää tietoja, että Puolan nykyinen hallitus on äärioikeistolainen ja antisemitistinen?"

Puola Nyt -sivusto poisti Salomonin kommentin. Salomon ihmettelee, miten se sopii sivuston linjaukseen, joka kuuluu seuraavasti:

”Tällä sivulla seurataan ja tehdään suomalaiselle yleisölle tutuksi Puolan kulttuurin ja yhteiskunnan viimeaikaista kehitystä, uusia trendejä ja tapahtumia. Puolaa tarkastellaan moniarvoisesta ja liberaalista, pohjoismaisesta näkökulmasta. Puola Nytissä sana on vapaa, mutta ei rajaton. Perustellut, pohdiskelevat ja rakentavat puheenvuorot ovat mitä tervetulleimpia, mutta epäasialliset, hyökkäävät, kiihkomieliset tai keskustelukumppaneita solvaavat kommentit poistetaan - vihapuheesta, trollauksesta ja valheiden levittelystä puhumattakaan. Epäsopivat kommentit piilotetaan (ne näkyvät vain kirjoittajalle itselleen ja hänen fb-kavereilleen) tai poistetaan. Toistuvasti asiattomia kirjoittavat henkilöt blokataan pysyvästi sivulta. Emme käy keskustelua moderoinnista yksityisviesteissä. Tämä on suomenkielinen sivu, ja siksi pyydämme kirjoittamaan kommentit suomeksi.”

Puola Nyt -sivuston sensuurilinja vastaa pitkälti eurooppalaisten valtamedioiden Puola-uutisoinnin pitkää linjaa. Puolan hallituksen ja EU:n sekä eurooppalaisen valtamedian konfliktista saa osviittaa muun muassa Oikean Median artikkeleista 

Puolan selkeä viesti ruotsalaisille: Vaihtakaa hallitus

ja

Puolan presidentti: Jäsenvaltioiden pakottaminen maahanmuuton vastaanottamiseen merkitsee EU:n loppua

 

 

Marko Hamilo ma 04.03. 16:30

Pääuutiset

blogit

Vieraskynä

Oikeusjuttu

pe 28.02. 23:19

Juha Ahvio

Onko kommunistinen viha hyväksyttävää Suomessa?

pe 28.02. 23:14

Arto Luukkanen

Hallituksen koronavouhka

pe 28.02. 23:11

Timo Vihavainen

Allioli

pe 28.02. 23:09

Professorin Ajatuksia

Tuleeko vuodesta 2020 kansainvaellusten merkkivuosi

pe 28.02. 23:08

videot