Puolan presidentti: Jäsenvaltioiden pakottaminen maahanmuuton vastaanottamiseen merkitsee EU:n loppua

Puolan presidentti Andrzej Duda varoittaa EU:n hajoavan, jos se pakottaa jäsenmaat vastaanottamaan kehitysmaiden asukkaita

Ulkomaat su 08.10.2017 22:52

Torstain lehdistötilaisuudessa Duda katsoi, että EU:n yhtenäisyys on perustuttava ”yhteistyöhön … ei muiden valtioiden pakottamiseen toimimaan omia ja kansansa etuja vastaan”.

”Siksi emme hyväksy määräilyä, jossa kiintiöjärjestelmällä ja pakottamalla siirretään Puolaan maahanmuuttajia vastoin kansalaistemme tahtoa”, hän korosti Bulgarian presidentti Rumen Radevin kanssa käytyjen keskustelujen jälkeen.

Duda lisäsi, että Puolalla ja Bulgarialla on ”samanlainen ja yksiselitteinen” kanta siihen, miten Euroopan tulisi käsitellä maahanmuuttokriisiä, ja että molempien maiden mielestä EU:n on suojeltava rajojaan ja tarjottava apua pakolaisille lähellä heidän kotimaitaan.

Puolan konservatiivista Laki ja oikeus -puoluetta (PiS) edustavan Dudan mukaan yhtenäisyys, tasa-arvo ja solidaarisuus ovat ”EU:n perusperiaatteita”.

”Jos nämä periaatteet rikotaan, niin mielestäni se merkitsee EU:n loppua sellaisena kuin me sen tunnemme tai sen varmaa rappeutumista, joka johtaa unionin hajoamiseen.”

Presidentin mukaan maahanmuuttokriisissä solidaarisuus tarkoittaa keskinäistä avunantoa ongelmien ratkaisemisessa. Hän painotti, että Puola on lähettänyt rajavartijoita Bulgariaan auttamaan EU:n ulkorajan suojelemisessa.

”Eräs Bulgarian ja meidän tärkeimmistä tehtävistä on laittoman maahanmuuton estäminen ylläpitämällä tehokkaasti ja tiukasti vartioitua EU:n ulkorajaa, jota ei voida helposti ylittää”, hän sanoi.

Keski-Euroopan maiden toiveiden vastaisesti EU:n sisäministerit (Toim. Suomea edusti Petteri Orpo (kok)): hyväksyivät vuonna 2015 suunnitelman pakottaa jäsenmaat vastaanottamaan osuutensa kehitysmaista Eurooppaan saapuneista maahanmuuttajista Saksan liittokansleri Angela Merkelin avattua rajat.

EU uhkasi rangaistuksilla maita, jotka kieltäytyisivät vastaanottamasta ”pakolaisia”. Puolan sisäministeri Mariusz Błaszczak väitti ”pakolaisten” vastaanotosta kieltäytymisestä seuraavien rangaistussakkojen aiheuttavan maalle vähemmän vahinkoa kuin maahanmuuttajat.

Radio Poland raportoi viime kuussa julkistetulla 50 miljoonan euron rahoitusosuudellaan Puolan olevan tähän mennessä suurin lahjoittaja Euroopan investointipankin Economic Resilience Initiative (ERI) -aloitteelle, jolla autetaan pakolaisia, jotka asuvat muun muassa Algeriassa, Egyptissä, Libanonissa, Tunisiassa, Syyriassa, Albaniassa ja Serbiassa.

Pankin mukaan aloite ”pyrkii nopeasti lisäämään lisärahoitusta Välimeren eteläpuolisten (Southern Neighbourhood) ja Länsi-Balkanin maiden talouksien vahvaan kasvuun, samalla kun ne kykenisivät vastaamaan Syyrian pakolaiskriisin kaltaisiin kriiseihin ja shokkeihin”.

Virginia Hale / Breitbart 6.10.2017

Kansalainen.fi

Jukka Rahkonen su 08.10. 22:52

Pääuutiset

blogit

Olli Pusa

Venäjän idea 2

Klo 16:33.

Tapio Puolimatka

Asiantuntijalausunto liittyen hallituksen esitykseen laiksi sukupuolen vahvistamisesta (HE 189/2022 vp)

pe 02.12. 22:26

Heikki Porkka

Epäluottamuksen tunne sisäministeriä, Yleä ja Poliisihallitusta kohtaan on terve ilmiö

su 27.11. 11:17

Henna Kajava

Espoon virkamiehet kieltävät jengiytymisilmiön

su 27.11. 03:41

Juha Ahvio

Yhteiskunnan perustus on perhe

pe 25.11. 19:47

videot