Palaavat jihadistit tervetulleita Ruotsiin - eläkeläisiä tuomitaan vihapuhesyytöksistä

Ruotsin viranomaiset kunnioittavat Isis-taistelijoiden ihmisoikeuksia enemmän kuin heitä pelkääviä vaarattomia vanhuksia ja eläkeläisiä

Ulkomaat ke 20.02.2019 22:59
Fredrik Hallström, SäPo. Kuva: SVT:n video.

SVT esitteli 17. joulukuuta Ruotsin mediassa Isisille vihkiytyneen ruotsinkielisen perheen, joka oli tehnyt kotivideon jihadelämästä.

Videolla äiti harjoittelee ampumista ja isä ohjeistaa lapsiaan: "Nyt katsotaan äitiä, kun hän toteuttaa jihadia."

Kotivideolla nähdään, miten vaimo ammuskelee samalla riemusta hihkuen: "Tämähän on siistiä!" ja "Allahu Akbar".

Toisessa kohtaa videolla isä valmistautuu lähtemään ulos ja tappamaan, samalla kertoen nuorelle pojalleen ja pienelle tyttärelleen, miten hän varasti radiopuhelimen "vääräuskoiselta", jota hän oli ampunut päähän kuolettavasti. Pikkupoika selittää isälleen, kuinka hän jo osaa käsitellä rynnäkkökivääriään.

Videolla kerrotaan, että monien tällaisten Isis-perheiden lapset ovat palanneet Ruotsiin perheineen ja käyvät ruotsalaista päiväkotia ja koulua. Videon perhe on yksi niistä.

Ruotsin paikallisviranomaiset eivät kuitenkaan tiedä, kuinka monta lasta on palannut.

Noin 300 ihmistä lähti Ruotsista taistelemaan Isisin riveihin ja monet heistä veivät perheensä mukanaan, myös pienet lapset.

Arviolta noin 150 ruotsalaista Isis-taistelijaa on palannut Ruotsiin. Noin 50 niistä, jotka eivät palanneet, on surmattu.

Ruotsin televisiokanava SVT:n Ruotsin kuntien keskuudessa tekemän kyselyn mukaan Ruotsin kunnat ovat tietoisia vain 16 aikuisesta ja 10 lapsesta näistä 150:stä "paluumuuttajasta".

Tammikuussa Ruotsin turvallisuuspalvelun, Säpon johtaja kuvasi palaavia Isis-taistelijoita "murtuneiksi ihmisiksi, joita heidän kokemuksensa on traumatisoineet", ja sanoi, että ruotsalaisella yhteiskunnalla on "oltava merkittävä rooli heidän uudelleenintegroinnissa".

Ruotsin lainsäädännössä ei sallita, että turvallisuuspalvelut ryhtyvät kaikkiin tarvittaviin toimenpiteisiin palaavien Isis-taistelijoiden varalta, vaikka vuonna 2016 hyväksyttiinkin suhteellisen uusi laki, jolla pyritään ratkaisemaan terroristien ongelma Ruotsissa.

Säpon "ideologisesti motivoituneiden toimijoiden" yksikön varajohtajan Fredrik Hallströmin mukaan laki ei anna lupaa viranomaisille esimerkiksi takavarikoida tai tutkia palaavien Isis-taistelijoiden kännyköitä ja tietokoneita, ellei ole konkreettista epäilyä rikoksesta.

Lisäksi Hallströmin mukaan viranomaiset eivät tiedä, muodostavatko palautetut taistelijat vaaran Ruotsin kansalaisille: "On vaikea vastata, koska tekemiämme arviointeja voidaan muuttaa."

Säpon 15. tammikuuta julkaisemassa lehdistötiedotteessa todetaan, että "väkivaltaa edistävät islamistiset ääriliikkeet ovat tällä hetkellä suurin uhka Ruotsille" ja "terrorismin uhka pysyy korkealla, tasolla kolme viisiportaisella asteikolla".

"Tämä merkitsee, että terroriteko on todennäköinen", vahvistaa turvallisuudesta vastaava poliisipäällikkö Klas Friberg.

"Jotta terrorismin uhka voitaisiin torjua, turvallisuuspalvelu työskentelee tulevaisuudessa entistäkin strategisemmin rajoittaakseen ääriryhmien kasvua. Se saattaa koskea sellaisten henkilöiden käsittelemistä, jotka muodostavat turvallisuusuhan, tai yhteistyössä muiden viranomaisten kanssa, työskentelemme kovemmin sen varmistamiseksi, että nämä henkilöt joutuvat syytteeseen muista rikoksista - tai saada heidän mahdollisuuksiaan vähennettyä."

Vaikka Säpo vakuuttaa ruotsalaisille, että se aikoo "vieläkin enemmän" rajoittaa Ruotsin terroristien toimintaympäristön kasvua, Ruotsin hallitus pahentaa ongelmaa toivottamalla Isis-taistelijat tervetulleeksi takaisin maahan.

Anders Thornberg, joka oli vuonna 2017 Säpon johtaja, kertoi jo kesäkuussa 2017 ruotsalaisille tiedotusvälineille, että maa koki "historiallisen" haasteen joutuessaan käsittelemään tuhansia "radikaaleja islamisteja Ruotsissa".

Säpon mukaan vielä vuonna 2010 Ruotsissa oli 200 jihadistia.

Thornberg mainitsi Säpon saaneen vuonna 2017 noin 6 000 tiedustelutietovinkkiä kuukaudessa koskien terrorismia ja ääriliikkeitä verrattuna vuoteen 2012, jolloin niitä tuli keskimäärin 2 000 kuukaudessa.

Säpolle "uusi normaali tilanne" tarkoitti jo silloin sitä, että terrorismin kannalta tiedustelutietovirta on kasvanut räjähdysmäisesti ja se on valtava paine turvallisuuspoliisille.

"Me saamme periaatteessa joka toinen päivä ilmoituksia, joissa väitetään jonkun sanoneen terroristihyökkäyksen tapahtuvan tai tietoa siitä, että jotain on tekeillä", Thornberg kertoi kesäkuussa 2017 Aftonbladetille.

Samaan aikaan ruotsalaiset tuntevat olonsa yhä turvattomammaksi omassa maassaan. Ruotsin rikostentorjuntavirasto (Brottsförebyggande Rådet, Brå) on julkaissut uuden kansallisen turvallisuusraportin, jonka mukaan neljä kymmenestä naisesta pelkää kävellä ulkona vapaasti.

Ruotsin rikostentorjuntaviraston mukaan "lähes neljäsosa väestöstä valitsee eri reitin tai toisen liikkumismuodon, koska pelkää joutuvansa rikoksen uhriksi ja yksi viidesosa välttää aktiivisuutta internetissä johtuen siitä, että on huolissaan uhkauksista ja häirinnästä".

"20–24 -vuotiaista naisista 42 prosenttia toteaa, että he valitsivat usein toisen reitin tai toisen liikennemuodon, koska he tunsivat turvattomuutta ja olivat huolissaan siitä, että he joutuvat rikoksen kohteeksi. Vastaava osuus saman ikäryhmän miehissä on 16 prosenttia... Internetissä tapahtuvan toiminnan laajuuteen voi vaikuttaa myös huoli rikoksen kohteeksi joutumisesta."

Joka viides henkilö sukupuolesta riippumatta ilmoittaakin, että hän on viime vuoden aikana usein pidättäytynyt julkaisemasta mitään internetissä, koska pelkää altistuvansa uhkailulle tai häirinnälle.

"Sosiaalinen media on yhä tärkeämpi foorumi julkiselle keskustelulle. Jos viidesosa väestöstä kokee, että he eivät uskalla ilmaista itseään netissä, koska he pelkäävät joutuvansa rikoksen kohteeksi, niin se voi olla demokraattinen ongelma", sanoo tutkija Maria Söderström Bråsta.

Asianajaja ja poliittinen analyytikko Judith Bergman huomauttaa Gatestone -instituutin artikkelissaan, että pelko uhkailusta ja häirinnästä ei kuitenkaan ole ainoa, mikä saa ruotsalaiset välttämään itsensä ilmaisemista internetissä.

Ruotsin viranomaiset ovat syyttäneet monia "kiihottamisesta etnistä ryhmää vastaan", koska he ovat ilmaisseet "vääriä" mielipiteitä internetissä - joka on rikosoikeudellisesti rangaistava rikos Ruotsissa.

Bergman painottaa, että tämä Söderströmin kuvaama "demokraattinen ongelma" on siis kahtalainen: pelko muiden tekemistä uhkauksista ja häirinnästä ja pelko valtion toteuttamasta syytteeseenpanosta.

Näiden syytteiden takana uskotaan olevan laajasti ainakin vuodesta 2017 lähtien "Näthatsgranskaren", joka on entisen poliisin, Tomas Åbergin tammikuussa 2017 perustama yksityinen järjestö. Åberg on ottanut asiakseen selvittää ja ilmiantaa viranomaisille ne ruotsalaiset henkilöt, jotka hän ja hänen organisaationsa mielivaltaisesti päättävät syyllistyneen rikoksiin ja "vihan lietsontaan" ulkomaalaisia ​​vastaan.

Myös Oikea Media on kertonut tästä Ruotsin hallituksen tukemasta "nettivihan tarkastajasta", jolla on pitkä historia eläinten huonosta hoidosta ja joka laajalle yleisölle esittää tavoittelevansa viharikoksien vähentämistä ja "turvallisemman ympäristön" luomista sosiaaliseen mediaan. Todellisuudessa järjestö tarttuu kaikkiin julkaisuihin, jotka eivät tue vasemmistolaista propagandaa. Tämän entisen poliisin ja hänen järjestönsä toiminnassa mukana olevien nimettömien vihan jahtaajien tulilinjalla ovat niin pilakuvat kuin humoristissävytteiset, parodisesti ja satiirisesti kirjoitetut julkaisut.

Merkille pantavaa on se, että Åbergia ei hetkauta islamistisen radikalismin aiheuttama uhka netissä. Vuonna 2017 useimmat järjestön "tunnistamat" ja raportoimat henkilöt olivat keski-ikäisiä ja vanhempia naisia.

Tomas Åberg rehenteli tammikuun alussa, että hän oli toimittanut poliisille 1 218 raporttia pelkästään vuosina 2017-2018 ja että 214:stä ilmoituksesta oli tehty 144 tuomiota.

"Monet odottavat vielä syytteitä!" hän kirjoitti Twitterissä.

Viime marraskuussa Euroopan neuvoston alainen "tietoyhteiskuntaryhmä" kutsui Åbergin pääpuhujaksi alueelliseen konferenssiinsa Kroatian Zagrebiin. Kansainvälisessä konferenssissa nimeltä "Vihapuheen käsitteleminen tiedotusvälineissä: sääntelyviranomaisten ja oikeuslaitoksen rooli" tarkasteltiin "miten Euroopan neuvoston eri jäsenvaltioissa säännellään vihamielistä keskustelua, jossa keskitytään kansallisten sääntelyviranomaisten, oikeuslaitoksen ja tiedotusvälineiden itsesääntelyelinten erityiseen rooliin ja työhön".

Ehkäpä Euroopan neuvosto pitää Åbergin menestyksekkäitä pyrkimyksiä ilmiantaa oman maan kansalaisia poliisille havaituista ajatusrikoksista esimerkkinä siitä, että muiden Euroopan maiden pitäisi tehdä sama perässä? Bergman järkeilee.

Ruotsin veronmaksajat avustivat vuosina 2017 ja 2018 1,5 miljoonalla kruunulla (165 000 dollaria) Åbergin hämäräperäistä toimintaa. Suurin osa siitä menee ilmeisesti Åbergin palkkaan.

Marraskuussa Åbergin omavaltainen vihajahti johti 70-vuotiaan naisen tuomitsemiseen julkaisun kirjoittamisesta kommenttina artikkeliin, jossa käsiteltiin muslimimiesten naisiin kohdistamaa väkivaltaa Facebook-ryhmässä "Stå upp för Sverige":

"Emmekö me ole Ruotsissa vai olemmeko muuttaneet tämän maan muslimihirviöksi?"

Nainen sai luonnollisesti kutsun poliisiasemalle selvittelemään sanojaan.

Bergman muistuttaa, että näillä samoilla ruotsalaispoliiseilla ei ole kuitenkaan tarpeeksi resursseja raiskaustapausten tutkimiseen ja viittaa Gatestone -instituutin viime marraskuun artikkeliinsa "Ruotsi: raiskatut naiset, viranomaiset liian kiireisiä".

Tämä iäkäs nainen puolustautui silti rohkeasti poliisiasemalla:

"Minua on ärsyttänyt useat otsikot ja 'Kalla fakta' [ruotsalainen tutkivan journalismin tv-ohjelma], jossa he polttivat ja löivät vaimojaan. Mietin, tuleeko Ruotsissakin olemaan samanlaista, ja se järkyttää minua... En hyväksy heidän ilkeyttään naisia ​​kohtaan. Meille tulee aivan liikaa muslimeja. Minun on täytynyt tarkoittaa, että he käyttävät hyväkseen naisia."

Ruotsin viranomaiset ja vuonna 2016 itsensä "feministiseksi" julistanut hallitus eivät näytä hyväksyvän ikääntyneen naisen huolta naisten fyysisestä turvallisuudesta Ruotsissa.

Bergman nostaa esille huolen, että vaikka palanneet Isis-taistelijat ovat saattaneet raiskata, ryöstää, kiduttaa ja murhata sydämensä pohjasta, he ovat tervetulleita takaisin Ruotsiin ja voivat jatkaa elämäänsä - tai juonia terrorismia ruotsalaisia ​​vastaan.

"Ikääntyneet ruotsalaisnaiset eivät voi lausua sanallakaan pelkäävänsä tällaisia miehiä tai heidän ideologiaansa", Bergman korostaa.

Gävlen yleisen syyttäjänviraston pääsyyttäjä Lars Göransson päätti nostaa syytteen tätä 70-vuotiasta naista vastaan "kiihottamisesta etnistä ryhmää vastaan". Marraskuussa nainen todettiin syylliseksi ja tuomittiin maksamaan 4 800 kruunua (530 dollaria).

Vihapuheluetteloon lisätään uusien "syyllisten" nimiä joka päivä ja heidän elämänsä tuhotaan pelkästään heidän sosiaalisessa mediassa esittämien mielipiteidensä takia.

Toinen esimerkki Åbergin eräälle iäkkäälle ihmiselle aiheuttamasta mielipahasta on 78-vuotiaan naisen "ilmiantaminen" ja hänen tammikuussa saamansa tuomio. Naisen rikokseksi luettiin muun muassa kirjoittaminen Facebookiin, että muslimit ovat "parrakkaita" ja "kummituksia".

Nainen oli järkyttynyt luettuaan maahanmuuttajista, jotka syyllistyvät vakaviin rikoksiin vanhuksia kohtaan ​​ja pääsevät kuin koira veräjästä, ilman rangaistusta.

78-vuotias nainen on köyhä ja kärsii terveysongelmista aivohalvauksen ja keuhkosairauden jälkeen, mutta se ei estänyt Åbergia raportoimasta naisesta ja syyttäjä päätti syyttää eläkeläistä jopa kuudesta julkaisusta, jotka hän oli kirjoittanut Facebookiin.

78-vuotias oli avautunut sosiaalisessa mediassa esimerkiksi näin:

"Kyllä, kaikki muslimit olisi poistettava maasta, emme halua heitä tänne. Paljon parrakkaita miehiä, jotka pelottavat lapsia."

Eläkeläinen selitti kuulustelussa:

"Olin vihainen lukiessani siitä, miten maahanmuuttajien kanssa menetellään ja kuinka he välttävät rangaistuksen kaikesta tekemästään. Heidät julistetaan syyttömiksi, vaikka he varastavat ja tekevät muita asioita. On epäoikeudenmukaista, että ne, jotka syyllistyvät vakaviin rikoksiin, voivat kulkea vapaana. He kaatavat vanhukset maahan ja vievät rahat heiltä."

Eläkeläinen vakuutti, ettei hän olisi kirjoittanut, jos hän olisi tiennyt sen olevan laitonta.

Hänellä oli ilmeisesti vielä sellainen väärä käsitys, että hän elää edelleen demokraattisessa maassa, Bergman vihjaa.

Tammikuussa hänet tuomittiin 4 000 Ruotsin kruunun (443 dollaria) sakkoon. Naisen kuukausittainen eläke on vain 7 000 kruunua (775 dollaria).

"Jopa epäsuora viittaus haukkumanimiin tai muut sanat rodusta tai maahanmuuttajista kuuluvat yleisesti ottaen lakiin, joka on etnistä ryhmään kohdistuvaa kiihottamista ​​ja on rangaistava", tuomari Jon Jonasson kirjoitti tuomiossaan.

Asianajaja Judith Bergman on vakuuttunut siitä, että Ruotsin viranomaiset eivät selvästikän aio syyttää tai tuomita palaavia jihadisteja, joita he niin avokätisesti ottavat vastaan maahan.

Bergmanin mukaan he kunnioittavat Isis-taistelijoiden ihmisoikeuksia enemmän kuin heitä pelkäävien iäkkäiden naisten ihmisoikeuksia eikä heillä ole sydäntä, että tuntisivat tunnontuskia syyttäessään ja tuomitessaan vaarattomia vanhuksia ja eläkeläisiä.


 

Tytti Salenius ke 20.02. 22:59

Pääuutiset

blogit

Heikki Porkka

Putinin puolueet eduskunnassa

ma 18.03. 12:06

Petteri Hiienkoski

Puhkeaako globalismin kupla Ukrainaan?

pe 15.03. 23:04

Mikko Paunio

USA:sta johdettu sensuuriteollinen kompleksi ulotettiin Suomeen vuonna 2015 - Tucker Carlson haastatteli USA:n ulkoministeriön entistä kyberjohtajaa Mike Benziä

la 24.02. 12:33

Juha Ahvio

Onko historialla merkitystä?

su 18.02. 17:41

Olli Pusa

YLEN häveliästä

pe 02.02. 14:01

videot