Unkarin hallitus syyttää Brysseliä sensurointiyrityksistä

"He ajavat maahanmuuttoagendaansa täysin vastoin kansan tahtoa. Mielestämme se on hullua, emmekä jätä vastaamatta siihen!"

Ulkomaat ke 12.12.2018 23:41
Euronews artikkeli

Unkarin hallitus syyttää Brysseliä sensurointiyrityksistä, koska poliisi oli pysäyttänyt keskiviikkona Brysselin läpi ajaneen pakettiauton, jossa oli mainokset maahanmuuton ja Euroopan terrorihyökkäysten välisistä yhteyksistä.

Brysselin asenteellisuudesta Unkaria kohtaan uutisoi Euronews.

"Brysselissä halutaan kieltää Unkarin hallituksen kampanja", totesi Unkarin valtiosihteeri Csaba Dömötör hallituksen Facebook-sivulla julkaistulla videolla.

Unkarin hallituksen tiedottaja Zoltan Kovacs paljasti marraskuun lopussa, että Euroopan terrori-iskuja esittävät liikkuvat mainoskuvat ovat tulossa "kadulle lähelle sinua" ja kiertävät Budapestissa ja Brysselissä muistuttamassa Euroopan kansalaisia juuri siitä, mitä Verhofstadt ja hänen liberaali koplansa edustavat.

"He ajavat maahanmuuttoagendaansa täysin vastoin kansan tahtoa. Hän ja hänen eurooppalaisten liberaalien salaliittonsa tyrkyttää maahanmuuttomyönteistä agendaa. Mielestämme se on hullua, emmekä jätä vastaamatta siihen."

Valtiosihteeri Csaba Dömötör kertoi, että Brysselin kaduilla kiertäneellä mainospakettiautolla pyritään kiinnittämään huomiota EU:n maahanmuuttopolitiikan seurauksiin sekä siihen, mitä Euroopan parlamentin liberaalidemokraattien liiton (ALDE) johtaja, Guy Verhofstadt on sanonut.

Verhofstadt nimittäin väittää, että mitään maahanmuuttokriisiä ei ole, vaikka Unkarin hallitus muistuttaa "tosiasiassa satoja ihmisiä kuolleen terroristihyökkäyksissä kaikkialla Euroopassa".

Autoa koristavassa mainosjulisteessa on kaksi kuvaa vuonna 2016 tapahtuneista terrori-iskusta Euroopassa - Brysselin Zaventemin lentokentältä ja Ranskan rannikkokaupungista Nizzasta.

Lisäksi siinä on kuva Euroopan parlamentin jäsenestä, parlamentin liberaalidemokraattien liiton, ALDE-ryhmän johtajasta, Belgian entisestä pääministeristä Guy Verhofstadtista, joka tunnetaan Unkarin pääministeri Viktor Orbánin kiivaana arvostelijana - mutta joka on ottanut hampaisiinsa nyt myös Italian sisäministeri Matteo Salvinin hyökkäämällä Salvinin tiukentamaa Italian maahanmuuttopolitiikkaa vastaan.

Poliisin pysäyttämässä Unkarin hallituksen mainosauton kyljessä lukee: "Vuodesta 2015 lähtien terroristi-iskuissa on kuollut satoja, mutta Guy Verhofstadt sanoo: Meillä ei ole maahanmuuttokriisiä. Tämä on mielipuolista!"

Kuva- ja tekstikokonaisuudella viitataan siihen, että maahanmuutolla ja terrori-iskujen välillä on todellakin selvä yhteys.

Brysselin poliisi vahvisti Euronewsille, että he olivat puuttuneet asiaan ja kuljettajaa vastaan on laadittu virallinen raportti, mutta mistä syystä - sitä ei kerrottu.

Unkarin valtiosihteeri Csaba Dömötör sanoi, että poliisi oli pysäyttänyt pakettiauton keskiviikkona ja "pakottanut" kuljettajan poistamaan tiedotuskyltin eikä tapahtumien videointia sallita.

"Brysselissä on sensuuri, he haluavat kieltää hallituksen kampanjan", Dömötör korosti ja lisäsi, että tätä on täysin mahdotonta hyväksyä ottaen huomioon, että mainosjulisteet auton kyljessä ovat laillisia ja tärkeitä välineitä ilmaistaessa mielipiteitä.

Unkarin hallitus oli vastannut vain samalla mitalla takaisin, sillä "jäynän" taustalla ja perustana on alun perin Guy Verhofstadtin ja eurooppalaisten liberaalien marraskuun alussa käynnistämä samankaltainen "mainosautokampanja" Brysselissä Orbánia vastaan.

Unkarin pääministeri Viktor Orbán on yksi pelätyimmistä EU:n määräämien maahanmuuttajien uudelleensijoittamiskiintiöiden päävastustajista ja hän on ottanut käyttöön suuren määrän maahanmuuttovastaisia toimenpiteitä.

Niinpä "liberaalidemokraattien" mainoksessa oli Viktor Orbánin kuva ja siihen rustattu hätäisesti teksti:

"Ensin hän vei rahamme, nyt hän haluaa tuhota Euroopan."

Pakettiauton toisella puolella oleva teksti oli ollut unkariksi ja siinä sanottiin: "Ensin hän halusi rahamme. Nyt Euroopan yhtenäisyys on vaakalaudalla!"

Dömötörin mielestä ei ole hyväksyttävää, että Guy Verhofstadt oli saanut tuoda julki mielipiteensä, mutta "unkarilaisia estetään tekemästä niin".

"Vaadimme, että unkarilaisten mielipide näkyy myös keskustelussa", hän alleviivasi.

Kun Unkarin hallituksen tiedottaja Zoltan Kovacs oli julkistanut Unkarin lähettävän "oman mainoskampanja-auton" Brysseliin, Verhofstadt nimitti Twitterissä sitä "ei kovin omaperäiseksi" ideaksi:

"Ensin kopioit politiikkasi Putinilta, sitten viet rahat EU:lta ja nyt varastat minun kampanjaideani."

Verhofstadt yllytti lisäksi Orbania "pystymään parempaan toukokuussa 2019", vihjaten ilmeisesti Euroopan parlamenttivaaleihin.

Myöhemmin Unkarin hallituksen Facebook-sivun perjantaisen julkaisun mukaan näytti siltä, että kampanja-auto olisi jälleen Brysselin kaduilla.

Unkarin hallituksen tiedottaja totesi Euronewsille: "Hallitus tilasi äskettäin pakettiauton, joka mainostaulun avulla varoittaa maahanmuuttomyönteisen politiikan seurauksista. Poliisi pysäytti sen Brysselin kaduilla ja kuljettajaa pyydettiin poistamaan Guy Verhofstadtin kuva. Tapaus osoittaa, että Keski- ja Itä-Euroopan demokratiassa on enemmän elinvoimaisuutta kuin Länsi-Euroopassa."

 

Tytti Salenius ke 12.12. 23:41

Pääuutiset

blogit

Olli Pusa

Ovatko puolueet vain teatteria?

pe 07.08. 11:30

Timo Vihavainen

Mitä nainen haluaa?

to 06.08. 23:15

Professorin Ajatuksia

Ville Tavio ja afrikkalainen kulttuuri

to 06.08. 23:14

Henna Kajava

Kaivohuoneen tuore tapaus verrattavissa Turun terrori-iskuun

ti 04.08. 23:55

Laura Huhtasaari

Kansanäänestys elvytyspaketista perusteltu

ti 04.08. 11:15

videot