Turkin tukema maahanmuuttajapuolue nousi Hollannin parlamenttiin

Radikaali monikulttuuripuolue vastustaa integraatiota Hollannin valtakulttuuriin

Ulkomaat to 16.03.2017 11:06

Hollannissa toimiva maahanmuuttajien puolueena profiloitunut DENK, joka on suomeksi käännettynä “ajattele”, on noussut maan parlamenttiin. Kahden turkkilaistaustaisen entisen työväenpuolueen kansanedustajan Tunahan Kuzun ja Selçuk Öztürkin perustama uusi puolue sai keskiviikkona käydyissä vaaleissa kolme paikkaa parlamentissa.

Puolue kampanjoi anti-kansallisilla, monikulttuurisilla ja rasisminvastaisilla teemoilla. Puolue on muunmuassa ehdottanut “rasismirekisterin” perustamista, johon joutuvilla henkilöillä ei olisi pääsyä julkisen sektorin työpaikkoihin.

He haluavat myös lopettaa puheen “integraatiosta” ja “maahanmuuttajista” ja korvata sen puheella “hyväksynnästä”, koska termi integraatio olettaa, että on olemassa valtakulttuuri, johon muiden tulisi sopeutua.

Puolue on myös ehdottanut muistomerkkien pystyttämistä jokaiseen kuntaan työperäisten siirtolaisten muistoksi. Entisen siirtomaaministeriön puolue muuttaisi kolonialismin museoksi. DENK haluaa myös lopettaa hollantilaisen Zwarte Pietin jouluperinteen koska pitää tätä rasistisena. Ulkopolitiikan saralla puolue on tullut tunnetuksi Palestiinalaismyönteisyydestään.

Helmikuussa hollantilaislehti NRC Handelsblad raportoi DENKin käyttävän valeprofiileja sosiaalisessa mediassa vaikuttaakseen puolueen kannatukseen ja julkiseen mielipiteeseen. Puolueen edustajat vähättelivät syytöksiä ja vihjailivat, että muut puolueet käyttävät vastaavaa strategiaa enemmän.

Puolueen turkkilaisvaikutus on näkynyt sen suhtautumisessa armenialaisten kansanmurhaan, jota se ei pidä kiistattomana faktana vaan tapahtumana, joka vaatii “riippumatonta kansainvälistä tutkimusta”. Puoluetta onkin syytetty Turkin käsikassaraksi. Yhdysvaltalaisen ajatushautomo Gatestone Instituten julkaiseman artikkelin mukaan Turkin valtio tukee DENK-puoluetta aktiivisesti.

Puolue puolusti Turkin hallitusta kun se viime vuoden huhtikuussa pidätti turkkilaistaustaisen hollantilaistoimittajan Ebru Umarin. Umarin mukaan hänet pidätettiin koska hän oli twitterissä esittänyt kriittisiä kommentteja Turkin presidentistä RecepErdoğanista. Umar on sittemin vapautettu mutta häntä on kielletty poistumasta Turkista.

Turkin ja Hollannin viime aikoina pahasti tulehtuneet suheet ovat myös vaikuttaneet vaaleihin. Turkkilainen poliitikko ja Turkin Kansallismielisen toimintapuolueen puheenjohtaja Devlet Bahceli kannusti Hollannin turkkilaisia lähettämään vaaleissa viestin niille puolueille, jotka “loukkaavat Turkin kansakuntaa”.

“Täten kutsun kaikkia turkkilaistaustaisia ja Turkin kansalaisia Hollannissa olemaan unohtamatta niitä [poliitikkoja ja puolueita], jotka tulehduttivat Turkin ja Hollannin suhteet”, hän twiittasi seuraajilleen.

Turkin valtiollisen uutispalvelun Anadolun maanantaina julkaistun artikkelin mukaan DENKin “odotetaan voittavan turkkilaisten ja muslimien äänet maassa kasvavan rasismin seurauksena”. Hollannissa asuu noin puoli miljoonaa etnistä turkkilaista.

Alarik Notis to 16.03. 11:06

Pääuutiset

blogit

Olli Pusa

Käännytyslaki ratkaisevassa vaiheessa

pe 28.06. 10:23

Heikki Porkka

EU-vaaleista Suomessa, Virossa ja vähän muualla

ma 10.06. 11:03

Juha Ahvio

Konservatiivinen käänne haastaa utopiaglobalismin

la 08.06. 22:26

Tapio Puolimatka

Sota Venäjää vastaan ei ole shakkipeliä vaan kansan tuho

la 25.05. 08:02

Vieraskynä

Tutkintapyyntö Suomen journalismista

su 28.04. 17:57

videot