Ruotsidemokraatit vie äänet sosiaalidemokraateilta - kannatus vähentynyt kaikkialla Ruotsissa

"En koskaan äänestä sosiaalidemokraatteja enää"

Ulkomaat pe 17.08.2018 23:16
Kuva: Aftonbladet artikkeli

Ruotsidemokraattien johtaja Jimmie Åkesson on parhaillaan kiertueella Pohjois-Ruotsissa, jossa hänen puolueensa näyttää kaksinkertaistavan vaalituloksena ​​vuoteen 2014 verrattuna.

Aftonbladet kertoo Inizion 23.7 - 6.8 tekemästä mielipidetutkimuksesta, jossa maa jaettiin Pohjois-, Etelä- ja Keski-Ruotsiin.

Elokuun tuore tutkimus osoittaa, että 16,9 prosenttia äänestäjistä Pohjois-Ruotsissa on valmis antamaan äänensä ruotsidemokraateille. Tämä on 71 prosentin kasvu, sillä vuoden 2014 vaaleissa ruotsidemokraatit saivat vain 9,9 prosenttia neljässä pohjoisimmassa läänissä: Norrbottenissa, Västerbottenissa, Västernorrlandissa ja Jämtlandissa.

Suurin häviäjä on sosiaalidemokraatit, jonka kannatus on vähentynyt kaikkialla Ruotsissa, mutta enimmäkseen Pohjois-Ruotsissa.

Ääniä valuu eniten ruotsidemokraateille pohjoisessa - alueella, jossa sosiaalidemokraatit on perinteisesti ollut vahva.

Myös SVT Nyheterin Novuksella 23.7 - 12.8 teettämän kyselyn mukaan sosiaalidemokraatit ovat menossa kohti historiansa huonointa vaalitulosta.

"En tule koskaan äänestämään sosiaalidemokraatteja enää, en koskaan", vakuutti 66-vuotias Elisabeth Sundquist Luulajan kävelykadulla, jonne maanantaina oli kokoontunut ruotsidemokraattien kannattajia moninkertaisesti enemmän kuin vastamielenosoittajia.

Ruotsidemokraattien johtaja Jimmie Åkesson on aloittanut laajan torikokouskiertueensa ja Luulaja oli ensimmäinen pysähdyspaikka. Varsinaiseen vaalipäivään, 9. syyskuuta mennessä Åkesson tulee käymään yli 50:llä paikkakunnalla.

Pelkästään ensi viikolla hän puhuu vähintään kuudellatoista paikkakunnalla.

Entinen sairaanhoitaja Elisabeth Sundquist, joka nykyään kuuluu ruotsidemokraatteihin, kertoo kasvaneensa sosiaalidemokraattisessa kodissa. Äiti oli mukana merkittävissä sosiaalidemokraattien naisjärjestöissä ja isä toimi aktiivisena ammattiliitoissa.

Råneåssa asuva Sundquist sanoo, ettei hän tunnista enää sosiaalidemokraatteja. Hänen mielestä yhteiskunnassa ja terveydenhuollossa ei enää välitetä vanhuksista. Myös turvattomuus saa hänet mietteliääksi.

"Se, että kukaan ei ole halunnut tarttua ongelmaan. Ja täällä Luulajassa on tapahtunut pahempia asioita, autopaloja ja raiskauksia. Poliisit ottavat heidät kiinni, mutta vapauttavat välittömästi. Ruotsidemokraatit haluaa enemmän järjestystä, tolkkua ja tiukentaa rangaistuksia", Sundquist kehuu ruotsidemokraatteja sinisessä t-paidassaan, jossa lukee "Heja Jimmie".

Elizabeth myöntää olevansa pettynyt entiseen puolueeseensa eikä vähiten Stefan Löfveniin.

Toinen paikalle tullut ruotsidemokraattien kannattaja on 75-vuotias Sven-Olof Lumio. Lähes 50 vuotta hän on äänestänyt sosiaalidemokraatteja, mutta nyt Lumio antaa "langettavan tuomion" sosiaalidemokraateille.

Osan työelämästään hän on viettänyt tehtaassa Västeråsissa ja Södertäljessä, ollut ammattiyhdistystoiminnassa ja henkilöstön edustaja sosiaalidemokraattien konferensseissa.

Maanantaina hän oli ruotsidemokraattien vaalituvan etuosassa kuullakseen Jimmie Åkessonin äänen kunnolla eikä hän välittänyt, vaikka hänen vanhat kaverinsa kulkivat mulkoillen hänen ohitseen.

Sven-Olof Lumion poliittinen kipinä alkoi sammua jo silloin, kun "Ruotsi pakotettiin EU:hun", kuten hän asian ilmaisee.

"Olen työskennellyt jugoslavialaisten, italialaisten ja kreikkalaisten kanssa. Minulla ei ole mitään ulkomaalaisia vastaan, mutta olemme ottaneet niitä vastaan liian paljon. Vaikka kunnanvaltuuston mielestä emme voi, hallitus pakottaa", Lumio avautuu.

Ruotsidemokraattien johtajaa itseään ei yllätä, että hänen puolueensa kannatus näyttäisi lähes kaksinkertaistuneen Pohjois-Ruotsissa Aftonbladetin ja Inizion vaalikyselytutkimuksen mukaan.

"Se on melko odotettu kehitys. Norlannissa nähdäkseni lähestymme äänien kaksinkertaistumista. Osassa maata meillä on edelleen suuri kasvupotentiaali", Jimmie Åkesson arvioi Aftonbladetille.

Maanantaina uutisoitiin laajasti Länsi-Ruotsissa roihuavista autopaloista ja heti välittömästi alettiin pelätä autoihin kohdistuneiden tuhopolttojen hyödyttävän ruotsidemokraatteja tulevissa parlamenttivaaleissa.

Poliisilla vaikutti olleen heti alusta lähtien tiedossa, ketä kuvissa näytetyt huppupäiset ja naamioituneet paikalta pakenevat "tummatukkaiset nuorukaiset" ovat, mutta haluttomuutta ottaa heitä kiinni.

"Mustiin pukeutuneita henkilöitä" nähtiin pahan teossa myös ruotsidemokraattien vaaliteltalla Göteborgissa viime yönä.

Poliisi hälytettiin Kungsparkenille Göteborgissa juuri puolen yön jälkeen ja poliisin mukaan noin kymmenen mustapukuista henkilöä oli havaittu telttojen liepeillä juuri ennen kuin ruotsidemokraateille kuuluva teltta alkoi palaa.

Ruotsissa on jo kauan ollut meneillään autojen polttamis -buumi, josta on tullut jo lähes perinne kaikissa Euroopan maiden maahanmuuttajavaltaisissa lähiöissä.

Maanantainen autojen sytyttäminen tahallaan palamaan kuitenkin vaikutti tällä kertaa silminnäkijöiden mukaan suunnitelmalliselta ja yhtäaikaiselta maahanmuuttajajengien toiminnalta.

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven sanoi maanantai-iltaisten hyökkäyksien näyttäneen hyvin organisoiduilta, "melkein kuin sotilasoperaatiolta".

Jihad Watchin johtajan, Robert Spencerin mukaan kysymyksessä onkin todella sotilasoperaatio:

"Se on osa jihadia tuhota Ruotsin valtio ja korvata se islamilaisella hallituksella."


 


 

Tytti Salenius pe 17.08. 23:16

Pääuutiset

blogit

Olli Pusa

Venäjän toiminta

ti 09.08. 08:48

Vieraskynä

Alistamisemme menetelmät

ma 08.08. 23:48

Mikko Paunio

V-median salatessa WEF:n pomon Klaus Schwabin sosiopatian ja pyrkimyksen maailmanvaltaan se samalla syyllistää WEF-kriitikot salaliittoteoreetikoiksi

su 07.08. 14:07

Heikki Porkka

Pahimmat ministerit palkitaan - mistä löydämme tulevaisuudessa Marinin ja Tuppuraisen?

to 21.07. 12:58

Tapio Puolimatka

Douglas Farrow: Kehittyvä Nowa Huta - globaali yhteiskunta, jossa kansalaiset ovat vain biometrisiä datapisteitä

to 07.07. 09:23

videot