Tällä viikolla on laajasti uutisissa kerrottu 81-vuotiaan tuomari Anthony Kennedyn ilmoittaneen keskiviikkona jättävänsä paikkansa USA:n ylimmässä oikeusasteessa eli korkeimmassa oikeudessa ja siirtyvänsä eläkkeelle.
Samaan aikaan liberaalimedioissa on sysätty tarkoituksellisesti liikkeelle pelkoa, epäluuloa ja vihaa konservatiiveja kohtaan ja haukuttu, että Yhdysvaltojen korkein oikeus kallistuu Donald Trumpille avautuvan uuden nimityksen johdosta entistä "vanhoillisempaan" suuntaan.
Presidentin vallankäytön muodoista yksi merkittävimmistä on korkeimman oikeuden tuomarien nimittäminen jo ensinnäkin siksi, että nimitykset ovat elinikäisiä.
Trump lupasi jo vaalikampanjassaan nimittää korkeimpaan oikeuteen vahvasti konservatiivisia tuomareita.
Siksi ei ole ihme, että valtamedia on huolissaan Trumpin mahdollisesta päätöksestä viedä jäsenistön kantaa päätöksissä yhä konservatiivisemmaksi.
Nimitys on jo toinen Trumpille, sillä hän nimitti viime vuonna yhdeksänjäseniseen oikeusistuimeen Neil Gorsuchin, joka on äänestänyt konservatiivien kantojen mukaisesti.
Gorsuch korvasi Antonin Scalian, joka menehtyi jo Barack Obaman presidenttikaudella.
Kuukausi Scalian kuoleman jälkeen presidentti Barack Obama nimitti hänen seuraajakseen Merrick Garlandin, mutta republikaanienemmistöinen senaatti ei ottanut nimitystä käsiteltäväksi. Vuonna 2017 seuraava presidentti Donald Trump nimitti virkaan Neil Gorsuchin.
Presidentti Ronald Reaganin helmikuussa 1988 nimittämä Kennedy tunnetaan maltillisena konservatiivina, eräänlaisena keskitien tuomarina, jonka ääni usein ratkaisi, kallistuiko oikeuden vaaka konservatiiviselle vai liberaalille kannalle.
Erityisen merkittävää "vaa'an kieliasemaansa" Kennedy käytti kolme vuotta sitten, kun Yhdysvaltain korkein oikeus antoi vuonna 2015 päätöksen, jonka mukaan samaa sukupuolta olevat parit saivat oikeuden mennä naimisiin niukalla äänienemmistöllä 5–4.
Päätöksen puolesta äänestäneiden enemmistön lausunnon kirjoitti juuri Kennedy, joka oli kirjoittanut myös edellisten kolmen seksuaalivähemmistöjen oikeuksia laajentaneen tapauksen lausunnot.
Tällä hetkellä Yhdysvaltain korkeimmassa oikeudessa on jo konservatiivienemmistö. Voimasuhteet korkeimmassa oikeudessa ovat 5–4 konservatiivien eduksi ja monet viime aikojen äänestykset ovat myös noudattaneet tätä jakolinjaa.
Poliittinen jakolinja kulkee liberaali-konservatiivi -akselilla ja Yhdysvaltain korkeimman oikeuden nykyisestä yhdeksästä tuomarista neljä on melko johdonmukaisesti liberaalien ja neljä konservatiivisten arvojen kannattajia, minkä vuoksi Kennedy oli usein ratkaisevassa asemassa.
Niinpä nyt Anthony Kennedyn eläkkeelle jäämisen myötä Trumpin "pelätään" nimittävän korkeimman oikeuden paikan avoimeksi jättävän Anthony Kennedyn paikalle "jyrkemmän linjan konservatiivin".
On erityisesti huomattava, että näin tekemällä hän lunastaa sekä vaalilupauksensa että tuomarinimityksellään vaikuttaa USA:n politiikkaan ja yhteiskuntaan vielä pitkään hänen presidenttikautensa jälkeenkin.
Kennedyn eläkkeelle jäämisen ajoitusta pidetään republikaanien kannalta parhaana mahdollisena, sillä uusi nimitys ehditään tehdä ennen marraskuun välivaaleja, joissa senaatin enemmistön väitetään "voivan keikahtaa" demokraateille.
Esimerkiksi liberaaleja mielistelevä uutissivusto Vox on huolissaan Anthony Kennedyn eläkkeelle jäämisestä presidentti Donald Trumpin virkakaudella.
Voxin mukaan Kennedyn siirtyminen eläkkeelle on "tuhoisaa LGBTQ-oikeuksien kannalta".
Kennedyä pidettiin "LGBTQ-oikeuksien esitaistelijana" kaikkialla Yhdysvalloissa ja "avainhahmona" samaa sukupuolta olevien parien avioliittojen laillisessa tunnustamisessa.
LGBTQ-oikeuksien kannattajia on kuitenkin kohdannut nyt myös useat mielensäpahoittamisen hetket.
Yksi pettymyksistä oli tässä kuussa saman korkeimman oikeuden tuomari Anthony Kennedyn vahvistama päätös coloradolaisen Masterpiece Cakeshop -konditorian hyväksi, jossa todettiin, että coloradolaisen leipomon ei tarvitse vastoin uskonnollista vakaumustaan leipoa hääkakkuja samaa sukupuolta oleville pareille.
Eri oikeusasteissa käsitelty tapaus sai alkunsa jo vuonna 2012, kun kristitty leipuri Jack Phillips kieltäytyi suunnittelemasta ja tekemästä hääkakkua miesparille uskonnolliseen vakaumukseensa ja ilmaisunvapauteensa vedoten.
Pari nosti kanteen Phillipsiä vastaan syrjinnästä, mutta Phillips vei asiansa Yhdysvaltojen korkeimpaan oikeuteen asti, joka antoi päätöksensä vihdoin tämän kuun alussa ja asettui äänin 7-2 coloradolaisen leipurin puolelle.
Vaikka korkeimman oikeuden tuomari Anthony Kennedy vuonna 2015 äänesti sukupuolineutraalin avioliiton laillistamiseksi Yhdysvaltain liittovaltion kaikissa 50 osavaltiossa, Yhdysvaltain korkein oikeus linjasi leipuria puoltavassa päätöksessään, että osavaltioiden on kunnioitettava uskonnollisia käsityksiä avioliitosta.
Coloradolainen leipuri ei siis syyllistynyt syrjintään kieltäydyttyään leipomasta hääkakkua miesparille, koska kieltäytymisen perusteena oli hänen kristillinen vakaumuksensa.
Coloradon kansalaisoikeuskomissio oli aiemmin määrännyt, että leipurin täytyy palvella kaikkia asiakkaita heidän seksuaalisesta suuntautumisestaan huolimatta.
Korkeimman oikeuden mukaan kansalaisoikeuskomission päätös loukkasi leipurin perustuslain takaamia uskonnollisia vapauksia.
Phillips on vain yksi monista leipureista, kukkakauppiaista, valokuvaajista ja muista palveluntarjoajista, joita LGBT-aktivistit ovat haastaneet oikeuteen syrjinnästä. Useampien tällaisten tapausten odotetaan menevän korkeimpaan oikeuteen asti.
Siksi Kennedyn eläkkeelle siirtymisen kerrotaan tulevan pahimpaan mahdolliseen aikaan ja "suurimmalla hetkellä" LGBTQ:n oikeuksien kannalta.
LGBTQ-liikkeen tulevaisuuden myönnetään näyttävän nyt hyvin epävarmalta - ainakin korkeimman oikeuden päätösten osalta.
"Idiot King" Justin Trudeau destroyed Canada on the advice of the World Economic Forum
la 18.01. 12:52Uhraavatko globalistit seuraavaksi Suomen?
su 12.01. 00:48Donald Trump murskavoitolla jälleen USA:n presidentiksi
pe 08.11. 15:49Tp-Utva historian polttopisteessä
to 03.10. 15:30Kultamunat ovat kuoriutuneet - Pisa-tutkimus paljastaa
ti 01.10. 14:12