AfD-puolue haastaa Angela Merkelin oikeuteen maansa rajojen avaamisesta

Puolueen mukaan Merkel rikkoi perustuslakia ohittamalla parlamentin

Ulkomaat ti 22.05.2018 22:11
Stephan Brandner. Kuva: AfD

Saksan liittovaltion maahanmuutto- ja pakolaisvirasto (BAMF) on tehnyt 1.65 miljoonaa turvapaikkapäätöstä tammikuun 2015 ja maaliskuun 2018 välisenä aikana.

Tagesspiegel -lehti uutisoi, että Vaihtoehto Saksalle -puolue (AfD) aikoo nostaa oikeusjutun liittovaltion hallituksen pakolaispolitiikkaa vastaan.

Koska liittokanslerilla ei olisi ollut valtuuksia avata rajoja vuonna 2015, AfD -puolue haluaa haastaa Angela Merkelin maan perustuslakituomioistuimeen hänen omavaltaisesta päätöksestään.

AfD-puolueen oikeusasiamies Stephan Brandner ilmoitti perjantaina Berliinissä, että se teki kantelun 14. huhtikuuta Merkelin vuoden 2015 maahanmuuttoa koskevasta päätöksestä. Puolueen mukaan Merkelin olisi pitänyt kuulla Saksan parlamenttia (Bundestag) näin ratkaisevassa asiassa eikä tehdä päätöstä ilman sen suostumusta.

Puolue väittää, että ohittamalla parlamentin Merkel rikkoi perustuslakia.

Jos oikeusjuttu onnistuu, se voisi Brandlerin mukaan muuttaa maailmaa. Sitten "rouva Merkelin pitäisi lähteä".

Maahanmuuttokeskustelussa elokuussa vuonna 2015 Merkel sanoi sanat "Wir schaffen das" (voimme tehdä sen) osoittaakseen olleen valmis Saksaan tulossa oleviin pakolaisiin.

Täydellinen lause, jota hän käytti, oli "Wir haben so vieles geschafft - wir schaffen das". Tämä voidaan kääntää "Olemme onnistuneet niin monissa asioissa, hallitsemme myös tätä tilannetta".

"Voimme tehdä sen" -sanonnasta tuli kansainvälinen, ainakin osittain siksi, että se kuulosti samankaltaiselta iskulauseelta, kuin Barack Obaman "Kyllä voimme".

On epävarmaa, onnistuuko oikeusjuttu, koska AfD ei kuulunut Bundestagiin rajojen avaamishetkellä kaksi ja puoli vuotta sitten. Lisäksi oikeudenkäynti on yleensä suoritettava kuuden kuukauden kuluttua. Siitä huolimatta parlamentaarista ryhmää edustava asianajaja Ulrich Vosgerau näkee siinä mahdollisuuksia menestyä. Koska AfD pääsi Bundestagiin vasta 28. lokakuuta, siten Vosgeraun mukaan määräaikaa noudatettiin.

Oikeudenkäynnin on osoitettava "epäoikeudenmukainen tyrannius" ja tuomioistuimen on vielä tehtävä päätös siitä, voiko kantelu johtaa muodolliseen oikeudenkäyntiin.


 

Tytti Salenius ti 22.05. 22:11

Pääuutiset

blogit

Olli Pusa

Eduskuntavaalien jälkeen

Klo 13:56.

Laura Huhtasaari

Miksi europarlamenttiin?

Klo 10:45.

Matti Viren

Koulutus avain kaikkeen

ti 23.04. 22:31

Timo Vihavainen

Kömmähdyksiä

ti 23.04. 22:22

Professorin Ajatuksia

Yllättäviä käänteitä

ti 23.04. 22:21

videot