Unkarissa demokratia historiallisen vahvana - äänestysprosentti lähes 70

Poikkeuksellisen korkea äänestysaktiivisuus näissä vaaleissa osoittaa, että "unkarilainen demokratia on erittäin vahvaa"

Ulkomaat su 08.04.2018 23:22
kuva: euronews video

Unkarin johtavan puolueen Fideszin edustaja sanoo, että poikkeuksellisen korkea äänestysaktiivisuus näissä vaaleissa osoittaa, että "unkarilainen demokratia on erittäin vahvaa".

Eduskunnan puheenjohtaja Gergely Gulyas sanoi tänään Sunnuntaina, äänestyspaikkojen sulkeuduttua, että Unkarilla tulee olemaan “vahva ja oikeutettu eduskunta.”

Vaaleja valvoneet viranomaiset kertoivat äänestysaktiivisuuden olleen 68.1 prosenttia 30 minuuttia ennen vaalien virallista päättymisajankohtaa.

Useat äänestyspaikat pidettiin auki vielä seitsemän jälkeenkin, koska kaikkien paikalle saapuneiden ja äänestyspaikoille jonottaneiden äänestysoikeus haluttiin turvata.

Pääministeri Viktor Orban tavoittelee jo kolmatta kauttaan maan johdossa. Ennätys suuri aktiivisuus vaaleissa tekee tulosten ennustamisesta entistä vaikeampaa.

Orbanin päähaastajat ovat Gabor Vonan kansallismielinen Jobbik-puolue sekä Sosialistien ja Vuoropuhelu-puolueen muodostama liitto, jota johtaa Gergely Karacsony.

Mielipidemittausten mukaan Viktor Orban ja Fidesz puolue olisivat voittamassa vaalit selvästi.

Poikkeuksellinen äänestysaktiivisuus saattaa tarkoittaa lisää paikkoja Orbanin Fidesz puolueelle.

 

EDIT 00:11: Ensimmäiset tulokset ovat viimein julkaistu ja ne näyttävät karmealta oppositiolle! Orbanin Fidesz on voittamassa ennätyksellisesti! Monimutkainen vaalijärjestelmä tarkoittaa että on vaikea ennakoida tarkasti paikkojen lukumäärää eduskunnassa tässä vaiheessa, mutta Fidesz saattaa saada jopa 2/3 enemmistön eduskuntaan.

Jukka Rahkonen su 08.04. 23:22

(Kaikki OM:n osoitteet vaihdettiin turvallisiksi https- osoitteiksi 28.10.2018. Muutos nollasi osan vanhoista FB peukutus- ja jakolaskureista)

Pääuutiset

blogit

Jukka Hankamäki

Edessä maahanmuuttovaalit, ja miksi?

ti 15.01. 23:26

Arto Luukkanen

Suvakkilan samba

ti 15.01. 23:25

Timo Vihavainen

Memento

ti 15.01. 23:23

Heikki Porkka

Helsingin huuhaat, Turun tollot ja Oulun pöljät

ti 15.01. 14:21

Professorin Ajatuksia

Mitä Sipilä ja Kekomäki jättivät kertomatta?

ma 14.01. 23:35

videot