Visegrad-maat vahvin liittoutuma Euroopan unionissa

Visegrad-maista on tullut "brändi", johon koko Euroopan poliittinen eliitti ja lehdistö kiinnittävät huomiota

Ulkomaat ke 07.03.2018 15:30
Kuva: The Hungary Journal

Tšekin, Unkarin, Puolan ja Slovakian muodostamaa Visegrad -maiden (V4) ryhmää tiiviimpää ja tehokkaampaa yhteistyön liittoutumaa ei ole Euroopan unionissa, Unkarin ulkoministeri Peter Szijjarto ilmoitti viime perjantaina V4-konferenssissa Unkarin Budapestissa.

Parlamentissa pidetystä V4-maiden kokoustapaamisesta kertoo Hungary Journal.

Ulkoministeri Szijjarto sanoi, että Visegrad -maiden "ääntä" kuunnellaan kaikkialla Euroopassa ja sen ulkopuolella, ja että V4-maista on tullut tärkeä toimija Euroopan poliittisten asioiden muokkaamisessa.

Szijjarton mukaan Visegrad-ryhmä on saavuttanut merkityksellisen roolin kristillisten arvojen suojelemisessa.

Szijjarto lisäsi kuitenkin, että kristilliset perinteet, kulttuuri ja identiteetti ovat joutuneet "mielettömien hyökkäysten kohteeksi".

"Emme voi sallia tämän jatkuvan, koska me tiedämme, mitä kristinusko on antanut meille ja mitä merkitsee pitää kiinni perinteistämme ja perinnöstämme", hän huomautti.

Ulkoministeri kertoi, että Visegrad -ryhmittymästä on tullut "brändi" ja aina, kun ryhmän pääministerit kokoontuvat, koko eurooppalainen poliittinen eliitti ja lehdistö kiinnittävät siihen erityistä huomiota.

Hän puhui myös YK:n maahanmuuttoon liittyvästä lakiehdotuksesta, jonka mukaan oikeus maahanmuuttoon on perustavaa laatua oleva ihmisoikeus ja rajan ylittäminen laittomasti ei ole rikos, vaan hallinnollinen kysymys.

"YK:n perusolettama siitä, että maahanmuutto on hyvä asia ja mahdotonta pysäyttää, on ristiriidassa kokemuksemme kanssa, kun otetaan huomioon se, että Unkari on yhteistyössä V4:n kanssa onnistunut pysäyttämään maahanmuuton etelärajallaan", Szijjarto painotti.

Konferenssin puheenvuorossaan Unkarin parlamentin puhemies Laszlo Kover vaati, että eurooppalaisten päivittäiseen elämään perustavanlaatuisella tasolla vaikuttavaan maahanmuuttokriisiin olisi löydettävä pitkän aikavälin ratkaisu.

Hänen mukaansa ratkaisun on oltava sellainen, joka estää Euroopan kohtaaman maahanmuuttopaineen sen sijaan, että se laajenee ja levittäytyy.

Kover korosti Visegrad-maiden olevan yksimielisiä siitä, että parlamentaarisella tasolla olisi laadittava kokonaisvaltainen maahanmuuttostrategia, joka ottaa huomioon kansalliset edut ja kansallisen turvallisuuden.

Suojelemalla omia etujaan, Visegrad-ryhmä voi Koverin mielestä myös vahvistaa koko Eurooppaa.

Kommentoidessaan YK:n maahanmuuttoesityksiä Kossuth-radion haastattelussa Unkarin pääministeri Viktor Orban totesi, että Unkari ei ole yksin taistelussa ja maalla on liittolaisia.

Hän viittasi Yhdysvaltoihin valtiona, joka ei halua maailmaa, jossa maahanmuutto tunnustetaan ihmisoikeudeksi ja aidat puretaan. Samoilla linjoilla hän muistutti olevan Australian, Japanin, uuden Itävallan hallituksen ja Baijerin sekä Visegrad-ryhmän, mutta myös Italian, jossa viime viikonlopulla järjestetyissä vaaleissa kansallismielinen oikeisto voitti ylivoimaisesti.

Orban alleviivasi, että jos maahanmuutosta tulee ihmisoikeus, "se on varma resepti tuhoamaan maapallon ja johtaa primitiiviseen ihmiskuntaan".

Jos suvereniteetti otetaan pois, silloin Orbanin mukaan ikivanhat kulttuuriset oikeudet, mahdollisuudet ja kovalla työllä saavutettu elintaso on vaarassa.

"Jos haluamme suojella Unkaria ja välttyä muuttumasta maahanmuuttajamaaksi, meidän on yhdistettävä voimat ja taisteltava tätä taistelua yhdessä", Orban tähdensi.

Kun maahanmuuttajat saapuvat, "on mahdotonta saada heitä ulos", hän lisäsi.

Unkarissa vaalit ovat 8. huhtikuuta ja Orbanin puolue Fidesz johtaa mielipidemittauksia 53 prosentilla.


 

Tytti Salenius ke 07.03. 15:30

Pääuutiset

blogit

Mikko Paunio

The Implementation of the Brutal Theosophy - not Science - based Great Reset

ma 28.10. 17:15

Juha Ahvio

Itävallan vapauspuolueen voittoa demonisoidaan

ma 14.10. 12:51

Vieraskynä

Tp-Utva historian polttopisteessä

to 03.10. 15:30

Heikki Porkka

Kultamunat ovat kuoriutuneet - Pisa-tutkimus paljastaa

ti 01.10. 14:12

Olli Pusa

Käännytyslaki ratkaisevassa vaiheessa

pe 28.06. 10:23

videot