Italia uhkaa 200 000 turvapaikanhakijan lähettämisellä pohjoiseen Eurooppaan

Italian korkea-arvoiset edustajat uhkaavat myöntää EU-viisumit 200 000 turvapaikanhakijalle, mikä antaisi heille rajoittamattomat liikkumisoikeudet Schengen-alueella.

Ulkomaat ma 17.07.2017 10:32

Varaulkoministeri Mario Giro ja senaattori Luigi Manconi kertoivat The Timesille, että hallitus keskusteli tilapäisten viisumeiden myöntämisestä turvapaikanhakijalle, jolloin he voisivat lähteä Italiasta ja liikkua vapaasti 26:ssa Schengen-maassa.

Giro ja muut hallitsevan Demokraattisen puolueen edustajat uskovat, että Italia voi hyödyntää vähän tunnettua Eurooppa-neuvoston direktiiviä 2001/55, joka laadittiin Balkanin konfliktin jälkeen antamaan väliaikaisia EU:n maahantulolupia ”siirtymään joutuneille”, mikä aiheutti tuolloin massamaahanmuuttoa Pohjois-Eurooppaan.

”Italiaan saapuvien turvapaikanhakijoiden matkustusoikeus aiheuttaisi todellisen ongelman EU-naapureillemme. Toivon kuitenkin, että se pakottaisi Ranskan kohtaamaan maahanmuutto-ongelman ”, ministeri sanoi.

Pakolaiskriisin ollessa kovimmillaan vuonna 2015, EU sitoutui siirtämään Italiassa ja Kreikassa oleskelevat 160 000 afrikkalaista ja lähi-itäläistä turvapaikanhakijaa EU:n yhteiseen turvapaikkapolitiikkaan sitoutuneisiin jäsenvaltioihin. Kuitenkin 9. kesäkuuta 2017 mennessä Italiasta on siirretty vain 6 896turvapaikanhakijaa. Vain Suomi ja Malta ovat ottaneet vastaan sovitun määrän turvapaikanhakijoita.

Muun muassa Visegrad-maat PuolaUnkari ja Slovakia uhmaavat EU:ta ja kieltäytyvät pakollisistaturvapaikanhakijakiintiöistä kulttuuriin ja kansalliseen turvallisuuteen vedoten.

Eurooppa-neuvoston ulkosuhteiden johtava analyytikko Mattia Toaldo totesi: ”Jos turvapaikanhakijoita saapuu edelleen ja Italia antaa heille oikeuden lähteä Italiasta EU-viisumin kera, se olisi äärimmäinen toimi. Italialaiset ovat menettäneet toivonsa saada apua EU:lta ja saattavat todeta: ’Jos ette tee tästä yhteistä haastetta, niin me teemme’.”

Giro totesi: ”Emme mielellään käytä yksipuolisia toimia, koska siitä seurannut riita voisi romuttaa Schengenin sopimuksen.”

Direktiivi 55 tarjoaa EU:n jäsenvaltioille ”poikkeuksellisia” toimenpiteitä, joilla EU tarjoaa ”välitöntä väliaikaista suojelua” ”siirtymään joutuneille ihmisille”, mutta se edellyttää muiden jäsenmaiden hyväksyntää ja kohtaa ilmeisesti vastustusta.

Ulkoministeri sanoi kuitenkin, että Italian hallitus keskusteli toisestakin vaihtoehdosta, jota silloinen pääministeri Silvio Berlusconi käytti arabikevään alkaessa.

Vuonna 2011 Italia vetosi Bossi-Fini -lain 20 artiklaan, jonka mukaan se voi antaa väliaikaisia ”humanitaarisia” viisumeja tuhansille tunisialaisille, jotka meren ylittäen saapuivat laittomasti Italiaan.

Yli 100 000 turvapaikanhakijaa ylitti Välimeren vuoden 2017 ensimmäisten kuuden kuukauden aikana. Italia on ohittanut Kreikan pääväylänä Eurooppaan meneillään olevan pakolaiskriisin aikana. Saapumiskeskukset olivat romahtamisen partaalla, kun kesäkuun lopussa 48 tunnin aikana saapui 13 500 ihmistä.

Italia on uhannut takavarikoida kansalaisjärjestöiltä turvapaikanhakijoiden kuljettamiseen käytetyt alukset sekä uhannut sulkea satamansa, ellei avoimia rajoja ajavat hyväntekeväisyysjärjestöt noudata uusia meripelastussääntöjä.

Italian kärjistyvän kriisin johdosta EU suunnittelee siirtävänsä Pohjois-Afrikasta turvapaikanhakijoita EU-maiden asutettavaksi. Bryssel odottaa, että myös Britannia ”vapaaehtoisesti” hyväksyisi siirtolaiskiintiöt EU-eropäätöksestään huolimatta.

Victoria Friedman / Breitbart 15.7.2017
Kansalainen.fi

 

Jukka Rahkonen ma 17.07. 10:32

Pääuutiset

blogit

Juha Ahvio

Frank Herbertin Dyyni ja tekoälyuhka

la 13.04. 00:17

Olli Pusa

Eläkeindeksin leikkaaminen

ti 09.04. 13:56

Heikki Porkka

Suomi sanojen vankina - manipulointia Ylen tapaan

to 28.03. 13:04

Tapio Puolimatka

Pedoseksuaalisten fantasioiden varaan rakentuva seksuaalikasvatus

ke 20.03. 08:51

Petteri Hiienkoski

Puhkeaako globalismin kupla Ukrainaan?

pe 15.03. 23:04

videot