Uumajan kristillisessä esikoulussa kiellettiin Raamatun opetus ja ruokarukoukset

Ruokarukouksen sijaan pitää nyt laulaa loruja ja palvoa aurinkoa, sadetta ja ruokaa

Ulkomaat su 25.06.2017 13:25

Kristillinen esikoulu Seimi (Krubban) Uumajassa on joutunut poistamaan useita uskonnollisia elementtejä kunnan kehotuksesta, kertoo SVT Nyheter.

Lapset eivät enää saa sanoa "Aamen", he eivät voi puhua Raamatusta tai rukoilla ruokarukousta.

Kristillinen esikoulu on Pelastusarmeijan pitämä ja sinne mahtuu 32 lasta. Uumajan kunta teki ilmoituksen perusteella valvontakäynnin lastentarhaan ja päätteli näkevänsä siellä toiminnan rikkovan koululakia.

"Kyllä, kunta kielsi ruokarukoukset aterioilla", myöntää esikoulun johtaja Britt Marie Mårtensson.

Koululain mukaan tunnustuksellisia elementtejä ei saa esiintyä opetuksessa ja lapsilla pitäisi aina olla mahdollisuus valita, osallistuuko uskonnollisiin osuuksiin vai ei.

Kunnan mielestä ruokarukous on tunnustuksellista ja lapsilla ei ole mahdollisuutta jättäytyä siitä pois. Britt Marie Mårtenssonin näkemys on, että esikoulun ruokarukousta ei voi pitää opetuksena.

Nyt esikoulu on poistanut ruokarukoukset aterioilta ja sen sijaan lapsia laulatetaan loruilla ja kiitosta annetaan auringolle, sateelle ja ruoalle.

"Tämä on surullista ruokarukousperinteelle, mutta lorut ovat myös mukavia ja lapset voivat valita, kenelle he haluavat kohdistaa lorunsa", kertoo esikoulun johtaja pakon edessä.

Uumajan kunnan esikoulustrategi Pian Rosell sanoo, että koululain mukaan päiväkodeissa ja kouluissa saa olla tunnustuksellisia elementtejä opetuksessa, mutta ei koulutuksessa. Esikouluopetuksessa tässä on kuitenkin vähän epämääräinen ja lavea linja.

"Peruskoulussa oppituntien opetus ei ole niin vaikeaa, mutta esikoulussa on vaikea erottaa, mikä on koulutusta ja mikä opetusta."

Lastentarha Seimi on kunnan vierailun jälkeen joutunut poistamaan myös säännöllisen "Raamatturupattelukerhon", joka oli vuoropuhelua lasten kanssa Raamattuun liittyvistä asioista.

Tytti Salenius su 25.06. 13:25

Pääuutiset

blogit

Heikki Porkka

EU-vaaleista Suomessa, Virossa ja vähän muualla

ma 10.06. 11:03

Juha Ahvio

Konservatiivinen käänne haastaa utopiaglobalismin

la 08.06. 22:26

Tapio Puolimatka

Sota Venäjää vastaan ei ole shakkipeliä vaan kansan tuho

la 25.05. 08:02

Olli Pusa

Kompassi hukassa?

su 05.05. 00:58

Vieraskynä

Tutkintapyyntö Suomen journalismista

su 28.04. 17:57

videot