Kuinka estää jihad-iskut, kun virkamiehet luottavat sokeasti imaamien kitkevän terroristit

FBI:llä aktiivisessa tutkinnassa yli 1000 Isis-tapausta kaikissa 50 osavaltiossa sekä yli 300 terrorijuttua, joissa on kytköksiä muslimimaiden pakolaisiin.

Ulkomaat ti 30.05.2017 09:29

Manchesterin itsemurhapommittaja Salman Abedi oli Britannian viranomaisten tutkassa äärimuslimina, mutta häntä ei voitu pysäyttää ennen popkonsertissa tapahtunutta joukkoteurastusta. Se on toistuva ongelma Atlantin molemmin puolin. Myös Yhdysvaltojen viranomaisten pitää puuttua epäiltyihin ”tunnettuihin susiin”, ennen kuin he hyökkäävät, korostaa Paul Sperry Counter Jihad Reportin artikkelissa.

Säännöt kuitenkin rajoittavat sitä, kuinka voimakkaasti muslimiepäiltyjä saa profiloida ja soluttautua heidän moskeijoihinsa, joissa monet heistä radikalisoituvat. Lainvalvontaviranomaiset ovat yhtä mieltä jopa siitä, että moskeijoiden sisällä on kyllä "silmiä ja korvia" ja ne ovat avain jihadistien kiinnisaamisessa, ennen kuin he alkavat toimia radikaalisti.

New York City Police Department (NYPD) onnistui tunkeutumaan radikaaleihin moskeijoihin, ennen kuin muslimiryhmät haastoivat oikeuteen ja kaupunginjohtaja de Blasio lopetti "tällaiset ​​salaiset ​​operaatiot".

FBI:llä oli jopa yksi onnistunut soluttautuminen, joka liittyi Newburghin moskeijaan. Tiedustelu löysi moskeijan, joka oli luonut ympäristön radikalisoitumiselle, joten FBI lähetti salaisen vakoojan moskeijaan. Operaatio johti neljän muslimijäsenen pidätykseen, ennen kuin he pystyivät toimimaan suunnitelmiensa mukaan, pommittaa synagoogissa ja ampua alas sotilaslentokoneita.

Tärkeintä oli aktiivisuus.

”Jos he olisivat odottaneet moskeijan imaamien ilmoittavan epäilyttävästä käyttäytymisestä, tutkimus olisi epäonnistunut ja terroristit olisivat onnistuneet”, sanoo NYPD:n tiedusteluosastossa useita vuosia työskennellyt ja New Yorkin osavaltion vankiloiden rikostiedusteluosaston entinen varajohtaja ja ylitarkastaja Patrick Dunleavy.

Virkamiehet luottavat sokeasti imaamien kitkevän terroristit.

Viimeisin esimerkki on imaami Manchesterin moskeijassa, jossa Abedikin kävi. Imaami vakuutti olevansa eri mieltä Abedin äärimielipiteiden ja Isisin tukemisen kanssa. Silti hän oli jättänyt ilmoittamatta Abedin poliisille tai edes potkinut hänet ulos moskeijasta.

”On niukasti todella hyviä lähteitä edes arvostettujen muslimiyhteisöjen johtajiston keskuudessa”, eläkkeellä oleva FBI:n virkamies I.C. Smith sanoo.

Islamilaiset keskukset ovat välttämätön tutkimuksen kohde, koska liian monet niistä toimivat rekrytointiasemina jihadisteille jopa Amerikassa, väittää entinen CIA:n poliisi Clare Lopez, joka johtaa Center for Security Policyn Washingtonin tutkimusyksikköä.

”Moskeijat täällä ovat samanlaisia kuin muuallakin. Moskeijoilla ei ole mitään eroa ​​Manchesterissa tai Brysselissä. Monet ovat rekrytointi- ja koulutuskeskuksia ja lähes kaikissa jaetaan aktiivista vihamielisyyttä Yhdysvaltain hallitusta ja lakia vastaan”, hän sanoo.

Moskeijoiden lukumäärä Yhdysvalloissa on lähes kaksinkertaistunut viimeisten kymmenen vuoden aikana. Niitä yli 2100 ja ne keskittyvät Detroitiin, New Yorkin ja New Jerseyn alueelle, Washingtoniin, DC:hen ja Minneapolisiin. Alueilla joissa on paljon moskeijoita, on yleensä myös enemmän terrorismista epäiltyjä.

Kysymys on jyrkästä islamilaisesta opista. Prosessin eri vaiheet ja suunta radikalisoitumisessa ovat selvästi tunnistettavissa, mutta viranomaisia ei ole koulutettu näkemään niitä. Lisäksi suurimmaksi osaksi lähinnä muslimien oikeuksia puolustavat ryhmät ovat vakuuttaneet poliitikkoja lopettamaan tällaisen opettamisen.

”Ongelma on FBI:ssä, sisäisessä turvallisuudessa ja paikallisissa lainvalvontaviranomaisissa. Heitä ei kouluteta tunnistamaan mitä jihad on, miltä jihad näyttää ja kuulostaa ja milloin pitää olla varuillaan ja hälytystilassa”, Lopez sanoo.

Abedi näytti kyllä ulospäin merkkejä radikalisoitumisesta. Hänen sanotaan tulleen yhä "uskonnollisemmaksi" ja kiinnostuneemmaksi jihadistisista ryhmistä. Naapurit sanovat, että hän lauloi islamilaisia rukouksia viikkoa ennen verilöylyä. Ystävät kertovat hänen lopettaneen marihuanan polttamisen, kasvattaneen islamilaisen parran ja menneen moskeijaan useammin rukoilemaan - aivan kuten Bostonin pommittaja, joka myös radikalisoitui tullessaan "islamuskonnollisemmaksi".

”Todistusaineistolla voidaan osoittaa ja näyttää toteen, että islamilaisen lain tarkka noudattaminen on nimenomaan suorassa yhteydessä suurempaan väkivallan todennäköisyyteen”, entinen FBI-agentti John Guandolo sanoo.

”Jos tutkittavana on shariaan sitoutunut muslimi ja tarkkailtava on nähty esimerkiksi strippiklubilla tai baarissa, he voivat suunnitella jihadia lähitulevaisuudessa ja ne on otettava kiinni välittömästi”, sanoo Guandolo.

Hän tietää miten jihadistit uskovat, kun "kaikki synnit on pyyhitty pois marttyyrikuolemalla".

Hän kouluttaa ja neuvoo poliiseja hankkimaan yksinkertaisia todisteita epäillyistä, kuten liikennerikkomuksia, petoksia ja perheväkivaltaan liittyviä rikkeitä, jos näyttää siltä, että epäillyt valmistautuvat jihadiiin.

FBI:llä on aktiivisessa tutkinnassa yli 1000 Isisiin liittyvää tapausta kaikissa 50 osavaltiossa sekä yli 300 terrorismiin liittyvää juttua, joissa on kytköksiä muslimimaiden pakolaisiin.

”Oletetaan, että on 10 epäiltyä pienessä kaupungissa, joita täytyy tarkkailla. Voidaksemme seurata niitä tehokkaasti, meidän täytyy valvoa niiden sosiaalisen median ja luottokortin rahaliikennettä reaaliajassa 24/7/365. Se vaatii kolme ihmistä työskentelemään kolmessa vuorossa. Aputyövoimaa tarvitaan nopeasti lisää ja se on kallista", Yhdysvaltain tiedustelupalvelun virkamies kertoo.

Tytti Salenius ti 30.05. 09:29

Pääuutiset

blogit

Juha Ahvio

Frank Herbertin Dyyni ja tekoälyuhka

la 13.04. 00:17

Olli Pusa

Eläkeindeksin leikkaaminen

ti 09.04. 13:56

Heikki Porkka

Suomi sanojen vankina - manipulointia Ylen tapaan

to 28.03. 13:04

Tapio Puolimatka

Pedoseksuaalisten fantasioiden varaan rakentuva seksuaalikasvatus

ke 20.03. 08:51

Petteri Hiienkoski

Puhkeaako globalismin kupla Ukrainaan?

pe 15.03. 23:04

videot