Trump piti tiukan puhuttelun koko islamilaiselle maailmalle

Trump moitti Iranin hallintoa sanoen, että sen kansalaiset ovat politiikan uhreja ja että terroristiryhmät ISIS, Al-Qaida, Hisbollah ja Hamas ovat vastuussa useiden sukupolvien tuhotuista unelmista

Ulkomaat ma 22.05.2017 00:10

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump piti historiallisen koko islamilaiselle maailmalle suunnatun puheen Saudi-Arabiassa. Kyseessä oli Trumpin ensimmäinen ulkomailla presidenttinä pitämä puhe.

Trump moitti Iran hallintoa sanoen, että sen kansalaiset ovat Iranin politiikan uhreja ja että terroristiryhmät ISIS, Al-Qaida, Hisbollah ja Hamas ovat vastuussa kokonaisten sukupolvien tuhotuista unelmista.

Tärkeimmäksi yhteiseksi asiaksi Trump nosti taistelun terrorismia ja sen taustalla olevaa ideologiaa vastaan. 

"Yhdysvallat on kärsinyt barbaarisista hyökkäyksistä- 9/11:n kauhuista Bostonin pommi-iskuihin ja järkyttäviin murhiin San Bernardinossa ja Orlandossa. Euroopan kansat ovat myös joutuneet kokemaan sanoinkuvaamattomia kauheuksia, samoin kuin Afrikan, Etelä-Amerikan, Intian, Venäjän, Kiinan ja Australian kansat. Mutta pelkästään kuolonuhrien lukumäärällä mitattuna eniten tästä fanaattisesta väkivallasta ovat kärsineet lähi-idän kansat", Trump sanoi puheessaan.

"Tämän alueen ei tule olla paikka, josta pakolaiset pakenevat muualle, vaan paikka, johon muutetaan muualta"

"Joka kerran, kun terroristi murhaa syyttömän sivullisen, ja valheellisesti käyttää Jumalan nimeä, sitä tulee pitää loukkauksena jokaista uskovaa kohtaan. Terroristit eivät palvele Jumalaa vaan he palvovat kuolemaa."

"Kyse on taistelusta hyvän ja pahan välillä.... Mutta meidän on mahdollista voittaa tämä pahuus mikäli hyvät yhdistävät voimansa ja pysyvät vahvoina - ja mikäli jokainen tässä salissa vastaa omasta kohtuullisesta osuudestansa."

Trump haastoi kaikkien muslimimaiden johtajat kantamaan vastuunsa islamilaisen terrorismin kitkemisessä, vaatien näitä ajamaan kaikki terroristit ulos keskuudestaan ja olemaan tarjoamatta heille mitään tukikohtaa alueillaan. 

"Tietysti on vielä paljon tehtävää. Tämä kaikki edellyttää, että rehellisesti tunnustetaan ongelman olevan ääri-islamismi ja islamilaiset terroristiryhmät joita se innoittaa. Ja se tarkoittaa, että vastustamme yhdessä syyttömien muslimien murhia, naisten alistamista, juutalaisten vainoja sekä kristittyjen teurastuksia. Uskonnollisten johtajienne täytyy tehdä tämä täysin selväksi: Barbarismi ei tule tuomaan teille kunniaa – pahuus ei tuo teille arvokkuutta. Jos valitsette terrorismin tien, elämästänne tulee tyhjää, elämänne tulee olemaan lyhyt ja teidän sielunne tullaan tuomitsemaan. Ja poliittisten johtajienne täytyy julistaa äänekkäästi samaa viestiä: sankarit eivät tapa syyttömiä, vaan pelastavat heitä."

 

Koko puhe aukikirjoitettuna Haaretzissa.

Jukka Rahkonen ma 22.05. 00:10

Pääuutiset

blogit

Jukka Hankamäki

Etnisiä eteisvärinöitä

ke 18.09. 23:03

Timo Vihavainen

Kasakat ilman kiilloitusta

ke 18.09. 23:01

Professorin Ajatuksia

Arvoitus

ke 18.09. 23:00

Petteri Hiienkoski

Sananvapaus on jakamaton

ti 17.09. 01:15

Matti Viren

Me elvytetään

su 15.09. 22:55

videot