Trump vastaan Maailman terveysjärjestö: "Kiina-myönteisen WHO:n johtajan aika erota"

"Jos saisin päättää, koko maailman pitäisi lähettää lasku Kiinalle pandemiasta"

Ulkomaat ke 15.04.2020 22:23
Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump

"Jos emme voi luottaa siihen, että tämä on se, mitä saamme WHO:lta, maamme on pakko löytää muita keinoja työskennellä muiden kansakuntien kanssa kansanterveyden mukaisten päämäärien saavuttamiseksi", Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi tiistaina viitaten määräykseensä keskeyttää rahoituksen poliittisesti korrektille Maailman terveysjärjestö WHO:lle ja vaati vastaamaan heitä laiminlyönneistä, kun maailmaa ei asianmukaisesti varoitettu koronaviruksesta.

"WHO edisti Kiinan antamia vääriä tietoja viruksesta, sanoen, että se ei ole tarttuva ja ettei matkustuskieltoja tarvita”, Trump huomautti.

Trumpin mukaan WHO:n hyökkäykset matkustuskieltoja vastaan kiinalaisen koronaviruskriisin aikana "asettaa poliittisen korrektiuden hengenpelastustoimenpiteiden yläpuolelle".

"Matkustuskiellot toimivat samasta syystä kuin karanteenit. Pandemiat riippuvat leviämisestä ihmisestä toiseen. Rajavalvonta on olennaista virustorjunnan kannalta."

Trump vakuutti maanantaina Valkoisessa talossa, että Kiinan antamilla väärillä tiedoilla koronaviruksesta olisi seurauksia.

Yle kertoi keskiviikkona, että Trump on ohjeistanut hallintoaan keskeyttämään rahoituksen Maailman terveysjärjestö WHO:lle toistaiseksi ja rahoitus lopetetaan siihen asti, kunnes maan hallinto on tehnyt WHO:n toimista selvityksen.

"YK:n tukemalta Maailman terveysjärjestöltä (WHO), maailmanlaajuisten terveysstandardien ylläpidosta vastuussa olevalta toimielimeltä odotetaan puolueetonta lähestymistapaa suhteessa kaikkiin jäsenvaltioihin riippumatta siitä, kuinka vaikutusvaltaisia ne voivat olla."

Näin peräänkuuluttaa Gatestone -instituutin vanhempi tutkija ja brittiläisen Telegraph -sanomalehden puolustus- ja ulkomaanasioiden toimittaja Con Coughlin 10. huhtikuuta 2020 päivätyssä artikkelissaan "Kiina-myönteisen WHO:n johtajan on aika erota".

"Juuri tästä syystä ilmeinen Kiina-myönteinen puolueellisuus, mitä järjestö on osoittanut reagoidessaan koronaviruspandemiaan, on nostanut esiin useita vakavia kysymyksiä WHO:n kriisinhallinnasta", Con Coughlin painottaa.

WHO:n hallintorakenteen ja periaatteet määrittelevän perussäännön mukaisesti Genevessä toimivan organisaation tehtävänä on varmistaa, että "kaikkien ihmisten terveys turvataan mahdollisimman hyvin".

Trumpin hallinnon esittämä syytös siitä, että globaalista toimielimestä on tullut "Kiina-keskeinen" ja että se on ollut "puolueellinen" suhteissaan Pekingiin pandemian aikana, antaa näin ollen ymmärtää, että organisaatio on laiminlyönyt velvollisuutensa kohdella kaikkia jäsenvaltioita tasavertaisesti.

Tämä sai viikko sitten Trumpin antamaan uhkauksen lopettaa rahoituksensa WHO:lle, mikä voi osoittautua tuhoisaksi organisaatiolle, koska Yhdysvallat on sen päärahoittaja.

Kiinan arvioitu rahallinen osallistuminen vuosina 2020-2021 on 57 439 805 dollaria, joka on noin puolet Yhdysvaltojen arvioidusta rahoitusosuudesta vuosille 2020-2021 (115 766 922 dollaria).

WHO:n vapaaehtoisten maksuosuuksien ero on paljon suurempi. Perustuen vuosien 2018–2019 tietoihin, joita päivitettiin 2019 vuoden viimeiseen neljännekseen saakka, Kiinan vapaaehtoiset maksut olivat 10 184 000 dollaria, kun ne Yhdysvalloilla olivat 656 092 000 dollaria.

Kiina lupasi 20 miljoonan dollarin lisäsumman WHO:lle maaliskuussa 2020 "vahvistaakseen maailmanlaajuista taistelua COVID-19 -pandemiaa vastaan", jonka osalta Tedros näki vaivaa tervehtien iloisesti Kiinan kansaa ja kiittääkseen Kiinan hallitusta almuista.

"Jos saisin päättää, koko maailman pitäisi lähettää lasku Kiinalle pandemiasta", Yhdysvaltain republikaanisenaattori Lindsey Graham näpäytti viime viikon maanantaina.

"Tämä on kolmas Kiinasta lähtenyt pandemia ja ne on saatu näiltä tuoreilta markkinoilta, joissa heillä on virusta kantavia lepakoita ja apinoita elintarvikkeiden seassa.

Kyllä, saisin Kiinan maksamaan isosti."

Graham näkee, että meneillään olevan maailmanlaajuisen pandemian myötä Yhdysvaltojen Kiinan-politiikka tulee olemaan ratkaiseva tekijä vuoden 2020 presidentinvaaleissa.

"Kumman haluatte ottelevan Kiinaa vastaan? Trumpin vai Joe Bidenin?" Graham kysyi.

"En usko, että se olisi vaikea päätös suurimmalle osalle kansalaisista."

Presidentti Trumpin saama huono kuva WHO:sta ilmeni suorapuheisessa Twitter-julkaisussa edellisellä viikolla, kun hän kirjoitti:

"WHO todella mokasi. Jostain syystä, suurelta osin Yhdysvaltojen rahoittama, mutta silti hyvin Kiina-keskeinen. Aiomme tutkia tämän. Onneksi hylkäsin heidän neuvonsa pitää rajamme auki Kiinalle jo varhaisessa vaiheessa. Miksi he antavat meille tällaisen virheellisen suosituksen?"

Miksi tosiaan? kysyy Gatestone -instituutin vanhempi tutkija Con Coughlin.

Trump toisti syytökset viime viikon tiistaina Valkoisen talon tiedotustilaisuudessa.

"He toimivat väärin. He oikeasti menettivät tilaisuuden", presidentti sanoi. "Ja me pidätämme WHO:lle käytetyn rahan. Jäädytämme sen todellakin ja hoidamme homman."

Syvenevä Washingtonin ja WHO:n välinen riitely osuu ajankohtaan, jolloin Yhdysvallat joutuu selviytymään kasvavasta kuolonuhrien määrästä, kun taas kiinalaiset alkoivat jo palata takaisin normaaliin elämään Kiinan autoritaarisen hallinnon määräämän täydellisen sulkemisen jälkeen, jota oli kestänyt yli kaksi kuukautta.

Kiinan koronavirustartunnat ovat kuitenkin jälleen huolestuttavassa kasvussa ja luvut ovat maan korkeimpia yli viiteen viikkoon.

Yhdysvaltoja pandemia on koskettanut erityisen pahasti.

Trumpin hallinto on Con Coughlinin mukaan yhä enemmän sitä mieltä, että Yhdysvallat ei kärsisi niin kovasti, mikäli WHO olisi ollut tiukempi suhteissaan Pekingiin, kun epidemia havaittiin ensimmäisen kerran Wuhanissa loppuvuodesta 2019.

Lisäksi paljolti vastuussa WHO:n hämärästä toiminnasta taudin leviämisen aikana Con Coughlin pitää WHO:n pääjohtaja, tohtori Tedros Adhanom Ghebreyesusta.

Tedros Adhanom Ghebreyesus on etiopialainen poliitikko ja julkisen terveyden virkamies. Hän toimi terveysministerinä 2005–2012 ja ulkomininisterinä 2012 –2016. Tedros valittiin Maailman terveysjärjestön pääjohtajaksi 1. heinäkuuta 2017 alkaen, seuraten tehtävässä kiinalaista Margaret Chania, joka hoiti virkaa kymmenen vuotta.

Etiopialainen tohtori Tedros on ensimmäinen afrikkalainen, joka johtaa WHO:ta. Hänet valittiin tehtävään, vaikka hän ei ole lääkäri eikä hänellä ollut globaalia terveydenhuollon kokemusta, mutta hänellä on tohtorin tutkinto kansanterveystieteestä.

Hänen väitetään kyllä saaneen aikaan suuria muutoksia oman maansa terveydenhuoltoon, mutta hänen valintansa WHO:n johtoon ei ollut kiistatonta.

Häntä oli jo aiemmin paheksuttu kolmen koleraepidemian salaamisesta Etiopiassa toimiessaan terveysministerinä vuosina 2005-2012.

Etiopialla on pitkä historia koleraepidemioiden kieltämisessä ja jotkut näistä epidemioista puhkesivat juuri tohtori Tedrosin valvonnassa.

Hänen itsensä mukaan vuosina 2006, 2009 ja 2011 esiintyneet epidemiat olivat vain ”akuuttia vesistä ripulia” syrjäisillä alueilla, joilla laboratoriokokeet ovat ”vaikeita”.

Aikaisempien epidemioiden aikana useat uutistoimistot ilmoittivat, että nimeämättömät Etiopian virkamiehet painostivat avustusjärjestöjä välttämään sanan "kolera" käyttöä ja olla ilmoittamatta tautiin altistuneiden määrää.

Kaikkiin WHO:n jäseniin sovellettavien kansainvälisten terveysmääräysten mukaan maiden on ilmoitettava tarkat tiedot tautitapauksista, mutta WHO voi virallisesti ilmoittaa vain sen, mitä maat sanovat. Näin ollen vain tämä virasto voi julistaa maailmanlaajuisen terveyshätätilan. Historiallisesti jotkut maat ovat yrittäneet peiteillä tai vähätellä ihmisten tai eläinten sairauksien voimakasta lisääntymistä pelätessään matkustusrajoituksia tai että matkailu kärsisi ja elintarvikkeiden vientiä supistettaisiin.

Säännöksiä vahvistettiin sen jälkeen, kun Kiina kiisti kuukausia vuonna 2003, että sillä oli vakava tappava hengitystiesairaus eteläisissä kaupungeissaan. Tämä epidemia tuli lopulta tunnetuksi nimellä SARS ja levisi useisiin muihin maihin, myös Kanadaan.

Tedrosin halu auttaa kommunistista Kiinaa on jyrkkä vastakohta sille, miten WHO:n entinen pääjohtaja Gro Harlem Brundtland käsitteli SARSin puhkeamista Kiinassa vuonna 2003.

WHO ei ainoastaan Brundtlandin johdolla suositellut matkustusrajoituksia, vaan hän myös arvosteli Kiinaa laiminlyönnistä ilmoittaa nopeasti ensimmäisistä SARS-tapauksista ja sen yhteistyöhalukkuuden puutteesta kansainvälisen yhteisön kanssa.

"Olisi ehdottomasti ollut hyödyllistä, jos kansainvälinen asiantuntemus ja WHO olisivat voineet auttaa aiemmassa vaiheessa", tohtori Brundtland painotti.

"Kun sanon, että se olisi ollut parempi, se tarkoittaa sitä, mitä sanon Maailman terveysjärjestön pääjohtajana: seuraavan kerran, kun jotain outoa ja uutta tulee mistä päin maailmaa tahansa, puuttukaamme mahdollisimman pian."

Yhdysvaltain Harvardin yliopistossa koulutuksensa saanut lakimies Joseph Klein toteaa Front Page Magazinen artikkelissaan "Trump vastaan Maailman terveysjärjestö", että Kiina ei ottanut tästä neuvosta vaarin, kun koronavirus näytti ensi kerran kauheat kasvonsa Wuhanissa.

"Oikeastaan Kiinan hallitus pahensi vastuutonta käyttäytymistään, joka oli nähtävillä jo vuonna 2003. Tällä kerralla WHO:n nykyinen pääjohtaja on Kiinan pääpuolustaja.

Tedrosilla ei ole vieläkään mitään rakentavaa sanottavaa Kiinan tyrmistyttävästä päätöksestä avata uudelleen ne markkinat ("wet markets"), joista koronavirus on saattanut ensin levitä ihmiseen", Joseph Klein muistuttaa.

Vaikka markkinat käskettiin sulkemaan ja korjaamaan terveysvaarat, Kiina on avannut uudelleen ne Maailman terveysjärjestön siunauksella. Joitakin niistä ei missään vaiheessa suljettukaan.

"Wet market" tarkoittaa yleensä elävien eläinten markkinoita, joissa myyjillä on tapana teurastaa eläimet asiakkaan ostaessa ne eli ostajan silmien alla. Sitä pidetään tuoreustakuuna.

"Osa lihasta on tarjolla kimpaleena, toiset eläimet odottavat häkeissä elävinä", aivan kuten Helsingin Sanomat kertoo artikkelissaan "Tauti X" 14. maaliskuuta 2020.

Vaikka monet länsimaiset tiedotusvälineet kuvaavat tällaisilla "toreilla" myytäviä eläimiä "villieläimiksi", suurin osa niistä on kasvatettu vankeudessa - vain pienempi osa eläimistä on salametsästetty luonnosta myytäväksi.

Hämmästyttävää on myös se, miten koronaviruspandemiankin yhteyteen on saatu ujutettua syytöksiä muukalaisvihan lietsomisesta. Kun Euroopassa ja Yhdysvalloissa on aivan luonnollisesti kauhisteltu aasialaisten ja tässä tapauksessa Kiinan inhottavia ruokailutottumuksia mitä tulee hyönteisten, käärmeiden, apinoiden, lepakoiden, koirien tai vaikka hiirien syöntiin, tällainen täysin luontainen paheksunta ja ällötys sitä kohtaan on leimattu "ennakkoluuloksi, joka voi ruokkia pelkoa ja rasismia".

Päivä sen jälkeen, kun presidentti Donald Trump viittasi koronavirukseen "ulkomaisena viruksena", WHO sätti häntä epäsuorasti.

”Ystävällinen nopea muistutus: viruksilla ei ole kansallisuutta”, WHO kirjoitti 17. maaliskuuta päivätyssä twiitissä, jonka Kiinan valtiojohtoinen media Xinhua News vahvisti nopeasti ja piikitti perään:

"Koronaviruksen torjunta tarvitsee tiedettä, ei leimaa."

WHO:n virkamies nuhteli myöhemmin jälleen Trumpia ja kehotti ihmisiä olemaan "varovaisia" käyttämänsä kielen kanssa, kun viitataan meneillään olevaan pandemiaan.

"Virukset eivät tiedä rajoja, eivätkä ne välitä etnisyydestäsi, ihosi väristä tai paljonko sinulla on rahaa pankissa", ivasi WHO:n hätäapuohjelman johtaja Mike Ryan.

Hän varoitti kuvaamasta virusta tavalla, joka voisi edistää muukalaisvihaa.

"Nyt ei tarvita kuin tunnistaa asiat, jotka meidän on tehtävä edetäksemme nopeasti, vauhdilla ja välttäen minkäänlaisia etnisiä ilmaisuja tai muita mielleyhtymiä viruksen yhteydessä."

Hän kommentoi näin sen jälkeen, kun South China Morning Postin toimittaja oli kysynyt presidentti Trumpilta ja hänen liittolaisiltaan heidän toistuvasti käyttämästään ilmaisusta ”kiinalainen virus” viitatessaan pandemiaan.

Myös WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus näki tehtäväkseen pelleillä "oikeakielisyydellä" ja tarttui "väärään" ilmaisuun. Hän sanoi aiemmin maaliskuussa olevan "tuskallista nähdä" sanan, joka on "vaarallisempi kuin itse virus".

Huomautukset ovat yhdenmukaisia Kiinan aggressiivisen propagandan kanssa, jonka tarkoituksena on pimittää sen rooli maailmanlaajuisessa pandemiassa.

Sekä Kiina että valtamedia ovat keskittyneet presidentti Donald Trumpin tapaan viitata virukseen "kiinalaisena viruksena" tai "Wuhanin viruksena", joita sekä kommunistinen hallinto että tiedotusvälineet ovat pitäneet rasistisina - siitä huolimatta, että jopa Kiinan valtion tiedotusvälineet itsekin viittasivat virukseen alussa ”Wuhanin koronaviruksena”.

Tedros Adhanom Ghebreyesus sai tukea Kiinasta toukokuun 2017 valinnassa nykyiseen asemaansa ja nyt Tedros johtaa WHO:ta, YK:n armeijaa, tarjoamalla suojelua Kiinan sortohallinnolle, kun se yrittää pakoilla vastuutaan maailmanlaajuisessa koronaviruspandemiassa.

Vaikka kaikki todisteet viittaavat päinvastaiseen, Kiinan viranomaiset punovat valheellista vastapropagandaa, joissa Kiinan väitetään olevan itse ulkomaisen viruksen uhri.

"Vieraan viruksen", jonka se taltutti reagoidessaan nopeasti ja WHO auttaa heitä kaikessa, missä vain pystyy.

Tedros on kehunut Kiinaa "läpinäkyvyydestä" ja pitänyt maata malliesimerkkinä - vaikka kommunistinen hallitus salaili ja sitten vaikeni epidemian vakavuudesta.

Kiinan viranomaiset pakottivat viruksen joulukuussa löytäneet tutkijat tuhoamaan todisteet viruksesta ja Kiinan hallitus myös rankaisi lääkäreitä, jotka yrittivät varoittaa yleisöä epidemian varhaisessa vaiheessa ja hävittivät tietoa viruksesta verkossa. Kiinan hallituksen toimia kritisoinut kiinalainen kiinteistömoguli on sittemmin kadonnut.

On jo kauan ollut tiedossa, että koronavirus on peräisin Wuhanista, Kiinasta ja että jotkut kiinalaislääkärit syyttivät hallitusta ensimmäisten tapausten salailemisesta.

Li Wenliang oli 34-vuotias lääkäri, joka työskenteli sairaalassa Wuhanissa, Kiinassa. Hän lähetti lääketieteellisessä tiedekunnassaan aiemmin opiskelleille henkilöille WhatsAppissa viestin ja yritti varoittaa seitsemästä potilaasta, joilla oli diagnosoitu SARSin kaltainen sairaus ja asetettu karanteeniin hänen sairaalassaan 30. joulukuuta 2019.

Muutamassa tunnissa hänen viestinsä kuvakaappaukset olivat levinneet netissä.

"Kun näin niitä jaettavan verkossa, tajusin, että se ei ollut hallinnassani ja minua todennäköisesti rangaistaan", Li sanoi.

Li itse kuoli koronavirukseen pian sen jälkeen.

Tedrosia ei Kiinan salamyhkäinen käytös Eurooppaa ja Amerikkaa kohtaan eivätkä kyseenalaiset kuolemat ja katoamiset Kiinassa koronaviruspandemian yhteydessä hetkauta. Sen sijaan hän on pitänyt esillä ihasteluaan Kiinan osaamisessa selättää pandemia.

"Kiina nostaa epidemiaan reagoimisen todella uudelle tasolle", hän arvioi 30. tammikuuta pian palattuaan Pekingin-matkalta.

"Tedros ei ilmeisesti ole ollut näkevinään, mitä Wuhanissa ja muualla Kiinassa on tapahtunut. Tavattuaan tammikuussa Xin hän on auttanut Kiinaa aliarvioimaan COVID-19 -epidemian vakavuutta, esiintyvyyttä ja laajuutta", Texasin San Antonion yliopiston professori Bradley A. Thayer ja Citizen Power Initiatives for Chinan (CPIFC) varapuheenjohtaja Lianchao Han kirjoittivat 17. maaliskuuta The Hill -lehdessä.

He kehottivat Tedrosta eroamaan ja lisäsivät:

”Tedros on alusta lähtien puolustanut Kiinaa huolimatta erittäin tarttuvan taudin törkeän huonosta hoidosta.

Kun tapausten lukumäärä ja kuolonuhrien määrät ampaisivat ylös, WHO:lta kesti kuukausia julistaa COVID-19 -epidemia pandemiaksi, vaikka se oli täyttänyt ihmisten välisen tarttumisen, korkean kuolleisuuden ja maailmanlaajuisen leviämisen kriteerit."

Kun Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump teki tärkeän toimen pysäyttääkseen koronaviruksen Yhdysvaltojen rajoilla määräämällä matkustuskiellon jo 31. tammikuuta, WHO:n pääjohtaja Tedrosin mukaan laaja-alaisia ​​matkustuskieltoja ja rajoituksia ei tarvittu epidemian estämiseksi, ja niistä voisi vain "seurata kasvava pelko ja leimautuminen, josta on vähän kansanterveydellistä hyötyä". Hän varoitti, että liikenteen ja kaupan häiritseminen voi vahingoittaa pyrkimyksiä puuttua kriisiin, ja kehotti muita maita olemaan noudattamatta Yhdysvaltojen esimerkkiä.

WHO on lisäksi syytänyt kaikkialle Kiinan väitteitä siitä, että uusien tartuntojen määrä Wuhanissa on vähentynyt nollaan. Kiinalaiset virkamiehet ovat kuitenkin jällen kerran peukaloineet lukuja omiin propagandistisiin tarkoituksiinsa, wuhanilainen lääkäri kertoi japanilaiselle mediayhtiö Kyodo Newsille.

Vaikka Tedros on keksinyt verukkeita Kiinan hallituksen hyväksi koko meneillään olevan koronaviruspandemian ajan, hän ei ole epäröinyt kritisoida Yhdysvaltoja ja muita Kiinan vastustajia heidän koronavirusvastareaktioistaan, kuten ulkosuhteiden neuvoston Aasian tutkimuksen tutkijatohtori Michael Collins totesi blogissaan 27. helmikuuta.

Collins myös kirjoitti:

"WHO:n voimaton suhtautuminen Kiinan tunarointiin COVID-19 -epidemiassa on puhdistanut Kiinan imagoa WHO:n uskottavuuden kustannuksella. Aika on kypsä WHO:n selkeälle johtamiselle, joka perustuu tieteeseen, ei politiikkaan."

Tedros nuhteli 3. helmikuuta Yhdysvaltoja ja muita maita, jotka olivat sulkeneet rajansa Kiinaan, kun kävi selväksi, ettei kommunistimaa hallinnut viruksen leviämistä.

”Ei ole mitään syytä toimenpiteille, jotka häiritsevät tarpeettomasti kansainvälistä matkailua ja kauppaa. Kehotamme kaikkia maita panemaan täytäntöön näyttöön perustuvia ja yhdenmukaisia ​​päätöksiä”, hän sanoi.

Etiopian ulkoministerivuosinaan 2012-2016 Tedros Adhanom Ghebreyesusta kiiteltiin diplomaattisten taitojensa johdosta, minkä jälkeen hän jätti tehtävänsä pyrkiäkseen WHO:n johtoon.

Human Rights Watch ja jopa ulkoministeriö ovat syyttäneet Etiopian hallitsevaa puoluetta tuhansien kansalaisten siirtymisestä pois asuinseudultaan, satojen mielenosoittajien ampumisesta ja poliittisten vastustajien ja toimittajien mielivaltaisesta vangitsemisesta sekä kiduttamisesta.

Vaikka tohtori Tedrosia ei ole syytetty osallistumisesta niihin, hän joutui kampanjoidessaan WHO:n pääjohtajaksi väistelemään totuuksia maansa surkeasta ihmisoikeustilanteesta ja puolustamaan sortotoimia harjoittavaa hallitustaan, sillä hän kuuluu hallitsevan puolueen eliittiin.

Hän on selittänyt, että jotkut ihmisoikeusrikkomukset olivat vakavia virheitä eikä ihmisoikeusloukkauksia "olisi koskaan saanut tapahtua", ja toisaalta väittänyt, että Etiopia on ”nuori demokratia”, jolla on uusille hallituksille yhteisiä alkuvaikeuksia.

Etiopian entinen terveysministeri ja ulkoministeri sai ensimmäisen kerran huomiota kotimaassaan palvellessaan marxilais-leniniläisessä Tigrayn kansanvapautusrintamassa (TPLF) ja hän on edelleen TPLF:n johtava jäsen.

Maailmanlaajuisessa terrorismitietokannassa rikolliseksi määritelty TPLF oli eturintamassa vuonna 1991 tapahtuneessa Etiopian marxilaisen diktaattorin, "punaisen terroristin" Mengistu Haile Mariamin kukistamisessa.

Tohtori Tedros pääsi otsikoihin myös yrittäessään nimittää vuonna 2017 yhden Afrikan pahamaineisimman diktaattorin, silloisen Zimbabwen presidentti Robert Mugaben jopa WHO:n hyvän tahdon lähettilääksi. Hän joutui kuitenkin perumaan Mugaben valinnan asiasta nousseen kansainvälisen hälyn vuoksi.

Nimitystä arvostelivat useat järjestöt, maan oppositio ja Britannian hallitus. Maailman terveysjärjestö ei tehnyt lainkaan selväksi, mitä mies, jota syytettiin laajasti ihmisoikeusrikkomuksista, olisi tehnyt uudessa tehtävässään "hyvän tahdon lähettiläänä".

Robert Mugabe kuoli syyskuussa 2019 sairaalahoidossa Singaporessa 95-vuotiaana.

Guardian myönsi avoimesti huhtikuussa 2017 ennen uuden WHO:n pääjohtajan valintaa, että ei ollut yllättävää, kun Afrikan unioni virallisesti tuki Tedrosin ehdokkuutta WHO:n uudeksi pääjohtajaksi. Etiopian ulkoministerinä Tedros nimittäin johti neuvotteluja Addis Abeban toimintaohjelmasta (Addis Ababa action agenda) --- kansainvälisten yhteisöjen suunnitelmasta rahoittaa globaalisin ja ideologis-poliittisin toimin YK:n kestävän kehityksen tavoitteet.

On varmasti toisarvoista, mutta merkille pantavaa, että Tedrosin suuresti ihailema zimbabwelainen marxisti-diktaattori Robert Mugabe toimi Afrikan unionin puheenjohtajana vuosina 2015-2016.

Tedros Adhanom Ghebreyesus itse on toiminut Afrikan unionin (AU) hallintoneuvoston puheenjohtajana ja hänen toimikautensa aikana AU hyväksyi Agenda 2063:n ensimmäisen kymmenen vuoden täytäntöönpanosuunnitelman - etenemissuunnitelman - "tiekartan", joka sanana on tuttu myös Suomen huulipunahallituksen kielenkäytössä - menestyvän Afrikan saavuttamiseksi, jossa voidaan nähdä aivan niitä samoja ”kestävän kehityksen” vihreitä ilmastonmuutosideologisia velvoitteita kuin mitä vaikka YK:n GCM-siirtolaisuussopimus, YK:n Agenda 21:n asialista ja sen päivitetty versio Agenda 2030 edustavat.

Vaatimuksiin on sidottu "toistuvat kansainvaellukset yli rajojen” ja ”kaikkien on kannatettava avoimia rajoja ja pidäkkeetöntä maahanmuuttoa” sekä globaalisti edistää vahvasti poliittis-ideologisia päämääriä, kuten homoagendaa ja sukupuolten moninaisuuden todeksi kuvittelevaa gender-ideologiaa sekä kansallismielisen rajoja puolustavan ja islamilaiseen maahanmuuttoon kriittisesti suhtautuvan mielipiteenilmaisun ja kristillisen vakaumuksen rajoittamista.

Kuten herra Mugabella oli, myös WHO:n pääjohtajalla on ollut hyvät suhteet Kiinan hallitsevaan kommunistiseen puolueeseen.

Gatestone -instituutin vanhempi tutkija Con Coughlin näkee, että Tedrosin pitkäaikaiset suhteet Pekingiin saattavat auttaa selittämään, miksi WHO on tehnyt myönnytyksiä Kiinalle, vaikka koronaviruspandemia on alkanut Wuhanista.

Sen sijaan, että hän olisi kritisoinut Pekingiä sen jo alkuvaiheen epärehellisistä yrityksistä salata epidemia, tohtori Tedros päinvastoin antoi tunnustusta Kiinan presidentti Xi Jinpingille "erittäin harvinaisesta johtajuudestaan" ja Kiinan osoittamasta "avoimuudesta" vastatessaan virukseen.

Con Coughlinin mukaan monet maat, mukaan lukien Yhdysvallat ja Iso-Britannia, uskovat, että tohtori Tedrosin haluttomuus joutua epämieluisasti vastakkain Kiinan kanssa koronavirusepidemian käsittelemisessä on syy sille, että siitä on tullut pandemia ja useimmat länsimaat joutuvat ottamaan käyttöön karanteenitoimenpiteitä viiveellä yrittäessään rajoittaa viruksen leviäminen.

Ei ole yllättävää, että tohtori Tedrosille virtaa jatkuvasti kritiikkiä ja laaja-alaisesti eroamisvaatimuksia, etenkin Yhdysvalloissa, jossa amerikkalaispoliitikkojen mukaan hän luottaa liikaa Pekingin raportointiin taudin leviämisen laajuudesta.

WHO:n pääjohtajana Tedros on epäonnistunut pitämään silmällä Kiinan vastatoimia koronavirukseen ja pyrkinyt pitämään taka-alalla Kiinan vastuuta pandemiasta.

"Taatusti jos epidemiaan kohdistuvissa tutkimuksissa päätellään, että tuhoisat globaalit seuraukset olisi voitu välttää, mikäli tohtori Tedros olisi toiminut toisin, WHO:n päälliköllä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin jättää eronpyyntönsä", Gatestone -instituutin vanhempi tutkija Con Coughlin päättää.

 

 

Tytti Salenius ke 15.04. 22:23

Pääuutiset

blogit

Mikko Paunio

Maailman Talousfoorumin ravitsemussuositukset Suomeen - "Lopulta data tunnusti"

su 01.12. 15:43

Petteri Hiienkoski

Länsivaltojen umpikuja Ukrainassa

la 30.11. 04:21

Juha Ahvio

Donald Trump murskavoitolla jälleen USA:n presidentiksi

pe 08.11. 15:49

Vieraskynä

Tp-Utva historian polttopisteessä

to 03.10. 15:30

Heikki Porkka

Kultamunat ovat kuoriutuneet - Pisa-tutkimus paljastaa

ti 01.10. 14:12

videot