Tukholman terrori-iskun naisuhri oli vannoutunut turvapaikanhakijoiden auttaja

"Siltojen rakentelu" koitui lopulta omaksi kohtaloksi

Ulkomaat ke 12.04.2017 09:44
Kuva: facebook

Tukholman viime viikkoisen terrori-iskun ensimmäinen nimetty uhri oli belgialainen Mailys Dereymaeker, psykologi ja 18 kuukautta vanhan pojan äiti, kertoo Breitbart.

Paikallisen median mukaan Mailys Dereymaeker oli ollut odottamassa ystäviään perjantaina iltapäivällä, kun Rakhmat Akhmat Akilov jyräsi yllättäen kuorma-auton väkijoukkoon. Dereymaeker oli ensimmäinen, johon ajoneuvo osui ja hän kuoli heti paikan päällä.

Dereymaeker oli työskennellyt säilöönottokeskuksessa Belgian maahanmuuttovirastossa ja oli hyvin sitoutunut turvapaikanhakijoiden auttamiseen. Useiden lähteiden mukaan hänellä oli erityinen halu ymmärtää laittomasti maahan tulleita ja "rakentaa siltoja" turvapaikanhakijoihin.

Mailys Dereymaekerin missio oli ollut auttaa kielteisen turvapaikkahakemuksen saaneita. Juuri heidän kaltaisiaan, joka hänetkin surmannut oli. Kuorma-autoiskun tekijän turvapaikkahakemus oli hylätty Ruotsissa viime vuonna.

Tukholman silmittömän iskun tekijä oli julkaissut Facebookissa islamilaista propagandaa ja jakanut muun muassa vuonna 2013 Bostonin maratonilla tapahtuneen terrori-iskun kuolonuhrien kuvia.

Poliisipäällikkö Erik Nord vaati Ruotsia karkottamaan maahanmuuttajat, jotka avoimesti tukevat väkivaltaista islamilaista ääriliikehdintää.

Oikeusministeri Morgan Johansson kuitenkin tyrmäsi poliisipäällikön ehdotuksen ja oli sitä mieltä, että maahanmuuttajien karkottaminen voi aiheuttaa vainon heidän kotimaassaan.

Sosiaalidemokraattinen puoluepoliitikko puolusti ääriryhmien jäämistä Ruotsiin ja viittasi kansakunnan ”sananvapauteen”, mutta lisäsi, että tämä ei liity mitenkään "vihapuheeseen”.

Tytti Salenius ke 12.04. 09:44

Pääuutiset

blogit

Vieraskynä

Tutkintapyyntö Suomen journalismista

su 28.04. 17:57

Tapio Puolimatka

Miksi lähdin ehdolle europarlamenttivaaleihin?

ti 23.04. 22:16

Mikko Paunio

Koronapandemialla pieni vaikutus kuolleisuuteen huolimatta mediahypetyksestä

su 21.04. 15:30

Juha Ahvio

Frank Herbertin Dyyni ja tekoälyuhka

la 13.04. 00:17

Olli Pusa

Eläkeindeksin leikkaaminen

ti 09.04. 13:56

videot