Etelä-Korea ja Kiina sopivat "voimakkaista toimista" Pohjois-Korean ydinaseuhan torjumiseksi

Trump sanoi ennen Kiinan presidentin Xi Jinpingin tapaamista: "mikäli Kiina ei pysäytä Pohjois-Koreaa, me pysäytämme"

Ulkomaat ti 11.04.2017 21:46

Pian Kiinan lähettilään saavuttua Etelä-Koreaan, maiden kerrotaan sopineen yhdessä "voimakkaista toimista" Pohjois-Koreaa vastaan, jos se edelleen jatkaa ohjusten koelaukaisuja, kertoo Business Insiderin tuore artikkeli

Asiantuntijoiden mukaan Pohjois-Korean ydinaseohjelma on tullut vaiheeseen, jossa kehitettyjä ohjuksia täytyy testata. Jokaisen testin myötä Pohjois-Korea kuitenkin on askeleen lähempänä mannertenvälisten ohjusten valmistumista ja se on todellinen ja suora uhka myös Yhdysvalloille. Presidentti Donald Trump on tehnyt selväksi, ettei se hyväksy ydinaseohjelman jatkamista ja että Yhdysvallat on valmis sotilallisesti estämään Pohjois-Korean ohjuskokeilut.

Financial Timesin haastattelussa Trump sanoi, ennen Kiinan presidentin Xi Jinpingin tapaamista, että "mikäli Kiina ei pysäytä Pohjois-Koreaa, me pysäytämme".

Nyt samaan aikaan kun Yhdysvaltain merivoimien lentotukialus ja sen mukana liikkuva laivue ovat suunnanneet kohti Korean niemimaata, Kiinan ja Etelä-Korean diplomaatit ovat ilmoittaneet sopineensa Pohjois-Korean uhan pysäyttämisestä.

Pohjois-Korea vastasi Yhdysvaltain laivaston liikehdintään kutsumalla sitä "törkeäksi toimeksi" ja "olevansa valmis vastaamaan millä tahansa sotatoimella, jota Yhdysvallat haluaa".

Vaikka Yhdysvallat Syyriassa osoitti olevansa valmis toimimaan ohjuksin, sillä on Pohjois-Koreassa huomattavasti vaikeampi tilanne vastassaan. Pohjois-Korealla on valtavat varastot perinteisiä sekä ydinohjuksia, joilla se kykenee tuhoamaan Etelä-Korean kymmenen miljoonan asukkaan pääkaupungin Soulin.

Vaikka Kiina ei hyväksykään Pohjois-Korean ydinaseuhkaa, sillä saattaa olla kuitenkin omat intressit säilyttää Pohjois-Korean valtio erillisenä puskurina länsimaisia vaikutteita vastaan, kertovat Business Insiderin asiantuntijat. 

Jukka Rahkonen ti 11.04. 21:46

Pääuutiset

blogit

Vieraskynä

Päivi Räsäsen avoin kirje arkkipiispa Luomalle

ti 18.06. 23:56

Arto Luukkanen

Entä jos ei ole Pride-uskossa?

ti 18.06. 23:53

Timo Vihavainen

Maa, joka oli

ti 18.06. 23:48

Professorin Ajatuksia

Jos 100 200 miljoonaa ihmistä lähtee Afrikasta liikkeelle...

ti 18.06. 23:47

Janne Suuronen

Ev.-lut kirkosta vasemmiston kivakerho

ti 18.06. 13:42

Reijo Tossavainen

Demarit seuraavat kepua tuhon tiellä

ti 18.06. 11:46

videot