Etelä-Korea ja Kiina sopivat "voimakkaista toimista" Pohjois-Korean ydinaseuhan torjumiseksi

Trump sanoi ennen Kiinan presidentin Xi Jinpingin tapaamista: "mikäli Kiina ei pysäytä Pohjois-Koreaa, me pysäytämme"

Ulkomaat ti 11.04.2017 21:46

Pian Kiinan lähettilään saavuttua Etelä-Koreaan, maiden kerrotaan sopineen yhdessä "voimakkaista toimista" Pohjois-Koreaa vastaan, jos se edelleen jatkaa ohjusten koelaukaisuja, kertoo Business Insiderin tuore artikkeli

Asiantuntijoiden mukaan Pohjois-Korean ydinaseohjelma on tullut vaiheeseen, jossa kehitettyjä ohjuksia täytyy testata. Jokaisen testin myötä Pohjois-Korea kuitenkin on askeleen lähempänä mannertenvälisten ohjusten valmistumista ja se on todellinen ja suora uhka myös Yhdysvalloille. Presidentti Donald Trump on tehnyt selväksi, ettei se hyväksy ydinaseohjelman jatkamista ja että Yhdysvallat on valmis sotilallisesti estämään Pohjois-Korean ohjuskokeilut.

Financial Timesin haastattelussa Trump sanoi, ennen Kiinan presidentin Xi Jinpingin tapaamista, että "mikäli Kiina ei pysäytä Pohjois-Koreaa, me pysäytämme".

Nyt samaan aikaan kun Yhdysvaltain merivoimien lentotukialus ja sen mukana liikkuva laivue ovat suunnanneet kohti Korean niemimaata, Kiinan ja Etelä-Korean diplomaatit ovat ilmoittaneet sopineensa Pohjois-Korean uhan pysäyttämisestä.

Pohjois-Korea vastasi Yhdysvaltain laivaston liikehdintään kutsumalla sitä "törkeäksi toimeksi" ja "olevansa valmis vastaamaan millä tahansa sotatoimella, jota Yhdysvallat haluaa".

Vaikka Yhdysvallat Syyriassa osoitti olevansa valmis toimimaan ohjuksin, sillä on Pohjois-Koreassa huomattavasti vaikeampi tilanne vastassaan. Pohjois-Korealla on valtavat varastot perinteisiä sekä ydinohjuksia, joilla se kykenee tuhoamaan Etelä-Korean kymmenen miljoonan asukkaan pääkaupungin Soulin.

Vaikka Kiina ei hyväksykään Pohjois-Korean ydinaseuhkaa, sillä saattaa olla kuitenkin omat intressit säilyttää Pohjois-Korean valtio erillisenä puskurina länsimaisia vaikutteita vastaan, kertovat Business Insiderin asiantuntijat. 

Jukka Rahkonen ti 11.04. 21:46

Pääuutiset

blogit

Heikki Porkka

Suomi sanojen vankina - manipulointia Ylen tapaan

to 28.03. 13:04

Tapio Puolimatka

Pedoseksuaalisten fantasioiden varaan rakentuva seksuaalikasvatus

ke 20.03. 08:51

Petteri Hiienkoski

Puhkeaako globalismin kupla Ukrainaan?

pe 15.03. 23:04

Mikko Paunio

USA:sta johdettu sensuuriteollinen kompleksi ulotettiin Suomeen vuonna 2015 - Tucker Carlson haastatteli USA:n ulkoministeriön entistä kyberjohtajaa Mike Benziä

la 24.02. 12:33

Juha Ahvio

Onko historialla merkitystä?

su 18.02. 17:41

videot