Alabaman uusi aborttilaki: Korkein oikeus joutuu määrittelemään milloin ihmisestä tulee ihminen

Lain päämääränä on haastaa Yhdysvaltain korkeimman oikeuden ennakkopäätös Roe vastaan Wade vuodelta 1973

Ulkomaat ke 22.05.2019 00:00
Alabaman kuvernööri, Kay Ivey vahvisti allekirjoituksellaan Ihmiselämän suojelualoitteen laiksi.

Alabaman osavaltion uusi tiukka aborttilaki on puhuttanut Yhdysvaltojen mediaa. Uuden lain mukaan abortin tekevä lääkäri syyllistyy melkein kaikissa tapauksissa törkeään rikokseen. Ainoana poikkeuksena on tilanne, jossa raskaus aiheuttaa vakavan terveysriskin synnyttäjälle.

Yhdysvaltalainen media on odotetusti suhtautunut uuteen lakiin hyvin kriittisesti. Media ei kuitenkaan ole ymmärtänyt Alabaman lainsäädännön päämäärää, Breitbart-verkkojulkaisu analysoi.

Lain päämääränä on haastaa Yhdysvaltain korkeimman oikeuden ennakkopäätös Roe vastaan Wade vuodelta 1973. Siinä Texasin osavaltion laki, joka kielsi abortit tapauksissa, jossa raskaus ei uhannut naisen henkeä, katsottiin perustuslain vastaiseksi.

Oikeuden päätös teki pätemättömiksi monta osavaltio- ja liittovaltiotason rajoitusta, joilla säänneltiin oikeutta aborttiin.

Alabaman laki on muotoiltu niin, että Korkein oikeus joutuu ottamaan kantaa siihen, onko sikiö ihminen, jolla on perustuslaillinen oikeus elämään. Yhdysvaltain perustuslain 14. lisäys takaa jokaisen ihmisen oikeuden elämään, vapauteen ja omaisuudensuojaan, mutta se ei määrittele, milloin ihmisestä tulee ihminen.

Alabaman lainsäätäjät ennakoivat, että laki tullaan julistamaan alemmissa oikeusasteissa perustuslain vastaiseksi, koska tuomioistuimet joutuvat noudattamaan vuonna 1973 annettua ennakkotapausta. Tämän jälkeen laki on tarkoitus saada liittovaltion korkeimman oikeuden käsiteltäväksi.

Korkein oikeus voi äänestää tällä kertaa toisin kuin vuonna 1973. Presidentti Trump on nimittänyt kaksi konservatiivia yhdeksänjäseniseen tuomioistuimeen: Neil Gorsuchin ja Brett Kavanaughin. Nimitykset ovat muuttaneet korkeimman oikeuden tasapainoa konservatiivisempaan suuntaan.

 

Marko Hamilo ke 22.05. 00:00

Pääuutiset

blogit

Juha Ahvio

Frank Herbertin Dyyni ja tekoälyuhka

la 13.04. 00:17

Olli Pusa

Eläkeindeksin leikkaaminen

ti 09.04. 13:56

Heikki Porkka

Suomi sanojen vankina - manipulointia Ylen tapaan

to 28.03. 13:04

Tapio Puolimatka

Pedoseksuaalisten fantasioiden varaan rakentuva seksuaalikasvatus

ke 20.03. 08:51

Petteri Hiienkoski

Puhkeaako globalismin kupla Ukrainaan?

pe 15.03. 23:04

videot