Sri Lankan itsemurhapommittaja oli opiskellut Briteissä ja Australiassa

Yksi pääsiäisen kristittyihin kohdistetun pommi-iskun tekijöistä oli opiskellut Briteissä, kertovat viranomaiset iskun yksityiskohtien alkaessa selvitä

Ulkomaat to 25.04.2019 01:08

Yksi iskun tekijöistä opiskeli Englannissa vuosina 2006-2007, mutta ei saanut suoriettua täyttä yliopistotutkintoa, viranomaiset kertoivat BBC:lle.

Sama terroristi opiskeli myöhemmin myös Australiassa, Sri Lankan apulaispuolustusministeri kertoi.

Iskussa kuolleiden lukumäärä on noussut 359:een ja yli 500 on haavoittunut.

Pääministeri Ranil Wickremesinghe on sanonut, että Isis saattaa olla iskujen takana.

 

Tuoreimmat viranomaisten vahvistamat tiedot iskusta:

  • Poliisi on tunnistanut kahdeksan yhdeksästä iskun suorittaneesta terroristista - joista yksi oli nainen - kaikki olivat Sri Lankalaisia
  • Suurin osa iskun tehneistä muslimeista oli "hyvin koulutettuja" ja "keskiluokkaa" - kyse ei ollut syrjäytyneistä, sorretuista tai henkisesti häiriintyneistä yksilöistä
  • Yhdysvaltojen lähetystö Sri Lankassa varoitti että maassa on "toimivia terroristiryhmiä"
  • Poliisi on nyt pidättänyt noin 60 ihmistä, joilla on yhteyksiä iskuihin

 

Mitä tiedämme hyökkääjistä?

Viranomaiset ovat vahvistaneet, että Briteissä ja Australiassa opiskellut terroristi on nimeltään Abdul Latif Jamil Mohammed.

Sri Lankan apulaispuolustusministeri Ruwan Wijewardene sanoi, että terroristi oli muuttanut Australiaan viimeistelemään opintojaan, ennen asettumistaan Sri Lankaan.

Hyökkääjä oli noin 35 vuotias.

Mr Wijewardene kertoi, että suurin osa hyökänneistä muslimeista oli "hyvin koulutettuja ja tulivat ... keskiluokkaisesta tai ylemmän keskiluokan perheestä".

"He olivat taloudellisesti melko itsenäsiä ja heidän perheensä olivat hyvin toimeentulevia", hän lisäsi.

Kaksi terroristeista oli veljeksiä ja he olivat varakkaan colombolaisen maustekauppiaan poikia. He räjäyttivät pomminsa Shangri-La ja Cinnamon Grand hotelleissa poliisilähteet kertoivat AFP:lle.

 

Etuoikeutetusta terroristiksi

Tieto siitä, että suurin osa jihad-terroristeista oli "hyvin koulutettuja" ja "keskiluokkaa" ei ole niin yllättävää kuin miltä se ensin saattaa kuulostaa.

On yhä enemmän esimerkkejä ja näyttöä siitä, että köyhyys ja mahdollisuuksien puute eivät selitä terrorismiin ryhtymistä. Useat iskuja tehneet muslimit ovat hylänneet mukavan ja monin tavoin "etuoikeutetun" elämänsä ja menestyksensä väkivaltaan ryhtyäkseen.

Ziad Jarrah, yksi 9/11 iskun tehneistä, joka kaappasi United Airlines lennon 93, tuli erittäin hyvin toimeentulevasta libanonilaisperheestä. Kukaan ei sortanut häntä. Häneltä ei puuttunut mahdollisuuksia. Kukaan ei vainonnut häntä. Viimeaikoina on myös ollut englannin kansalaisuuden saaneita tai toisen sukupolven maahanmuuttaja-jihadisteja, jotka ovat työskennelleet terveyshuollossa, jopa lääkäreinä.

Edesmennyt Isis-teloittaja Mohammed Emwazi, "Jihadi John", opiskeli Lontoossa Westminsterin yliopistossa.

Sri Lankan hallitus on syyttänyt iskuista paikallisia muslimiryhmiä kuten National Thowheed Jamath (NTJ) mutta Wickremesinghe lisäsi, että iskuja "ei ole voitu toteuttaa pelkästään paikallisin voimin."

 

Lähde: BBC

 

Jukka Rahkonen to 25.04. 01:08

Pääuutiset

blogit

Laura Huhtasaari

Nyt vain kiltisti maksatte, sanoo herrat EU:n

to 28.05. 14:06

Olli Pusa

EU-huijaus ja laittomuus etenee

ti 26.05. 23:21

Pauli Vahtera

Monikulttuurisuus tuhoaa luottamuksen yhteiskunnassa

to 21.05. 23:28

Juha Ahvio

Se on salaliittoteoria!

to 21.05. 23:17

Matti Viren

Kuka pelastaa kunnat?

to 21.05. 23:15

videot