GCM-sopimus on yllättäen EU-komission selvityksen mukaan sitova

Tuore EU-selvitys toteaa YK:n GCM-siirtolaisuussopimuksen olevan oikeudellisesti sitova poiketen aiemmasta käsityksestä, jonka mukaan sopimus on poliittisesti sitova.

Ulkomaat ma 25.03.2019 21:38

Tuore EU-selvitys toteaa YK:n GCM-siirtolaisuussopimuksen olevan oikeudellisesti sitova poiketen aiemmasta käsityksestä, jonka mukaan sopimus on poliittisesti sitova.

Itävallan ulkoministeri Karin Kneissl on riitauttanut EU:n tekemän tuoreen arvion GCM-sopimuksen sitovuudesta. EU-selvityksessä todetaan, että GCM-sopimus on sittenkin sitova. Joulukuussa 2018 YK-kokouksessa allekirjoitettu sopimus on EU-selonteon mukaan oikeudellisesti sitova, vaikka Euroopan johtavat poliitikot myivät sopimuksen kansalle vain ”poliittisesti sitovana ohjeistavana sopimuksena”.

Ulkoministerin Kneissl:n kannasta kertoi Itävallassa ilmestyvä Kronen Zeitung. Ministeri on ”ihmetellyt” julkisesti ”EU-komission oikeudellista mielipidettä” ja luovuttanut Itävallan virallisen asian riitauttavan lausunnon itävaltalaiselle EU-komissaarille Johannes Hahn:lle. EU-komission selvitys, jossa GCM-sopimus julistettiin osittain oikeudellisesti sitovaksi, julkaistiin kaikessa hiljaisuudessa 1. päivä helmikuuta.

– YK:n yleiskokouksen julkilausuma ei ole oikeudellisesti sitova, eikä sitä voida jälkikäteen julistaa oikeudellisesti sitovaksi, edes osittain, Kneissl kommentoi asiaa.

Ei pelkkä populistinen valeuutinen?

Sopimuksen tukijat ovat väistelleet sopimuksen vastustajien argumentit tähän mennessä kertomalla, että sopimus on vain ”poliittisesti velvoittava” eikä oikeudellisesti sitova. Useat ihmisoikeuden tunnetut asiantuntijat nimittivät sopimusta alusta lähtien ”soft law”-nimikkeellä, josta saattaa ajan saatossa kehittyä sitovia lakeja.

USA:n presidentin Donald Trumpin ilmoitettua, ettei USA allekirjoita sopimusta, myös eurooppalaisia maita irtisanoutui sopimuksen allekirjoituksesta. Unkari ja Itävalta olivat ensimmäiset EU-maat, jotka ilmoittivat etteivät allekirjoita sopimusta. Lopulta sopimuksen jätti allekirjoittamatta yhdeksän EU-maata. Pääsyy kieltäytymiseen kaikilla mailla oli kansallisen itsemääräämisoikeuden kaventumisen pelko.

Szijjártó puhui myös EU-selvityksestä?

Unkarin ulkoministeri Peter Szijjártó syytti jo viime viikolla EU-komissiota salaisen paperin valmistelusta. Paperin, joka velvoittaa kaikkia EU-jäsenmaita GCM-sopimuksen pohjalta. Hän kertoi Unkarin kansallisessa TV-lähetyksessä oikeudellisesta dokumentista, jonka EU-komissio aikoo esittää jäsenmaille. Hänen kerrotaan sanoneen, ettei jäsenmaiden olisi pitänyt allekirjoittaa ”tätä kansainvälistä sopimusta”, joka muuttuu EU:n jäsenmaille sitovaksi.

Vilimsky: ”EU-komissio pelaa likaista peliä!”

EU-komissaari Hahn on kertonut, etteivät komission kannaottot ole muuttuneet. Hänen mukaansa GCM-sopimus on edelleenkin ”ei-oikeudellisesti sitova dokumentti”. Tämä koskee hänen mukaansa niin allekirjoittaneita kuin allekirjoituksesta kieltäytyneitä maita. Hahn:n mukaan keskustelu sitovuudesta on ”myrsky vesilasissa”.

Itävallan Vapauspuolueen (Freiheitlichen Partei Österreichs, FPÖ) kärkimies Harald Vilimsky syyttää lehdistötiedotteessaan EU-komission johtajan Jean-Claude Junckerin sanoneen, että ”ne maat, jotka eivät sopimusta allekirjoittaneet, eivät ole lukeneet sitä”. Tätä Vilimsky pitää vakavana uhkauksena ja kommentoi asiaa seuraavasti:

– Jos EU-komission lakimiehet muuttavat GCM-sopimuksen oikeudellisesti sitovaksi, on komissio pelannut likaista peliä, jolla yritetään jäsenvaltioille ujuttaa sitovuuden taakkaa. Tämä käytäntö ei ole hyväksyttävissä. Se pitää torjua ja näyttää riittävä EU-keskeisten vastustushalu tulevissa eurovaaleissa.

Lähde: Kronen Zeitung

 

Kansalainen.fi

Jukka Rahkonen ma 25.03. 21:38

Pääuutiset

blogit

Mikko Paunio

Koronapandemialla pieni vaikutus kuolleisuuteen huolimatta mediahypetyksestä

su 21.04. 15:30

Juha Ahvio

Frank Herbertin Dyyni ja tekoälyuhka

la 13.04. 00:17

Olli Pusa

Eläkeindeksin leikkaaminen

ti 09.04. 13:56

Heikki Porkka

Suomi sanojen vankina - manipulointia Ylen tapaan

to 28.03. 13:04

Tapio Puolimatka

Pedoseksuaalisten fantasioiden varaan rakentuva seksuaalikasvatus

ke 20.03. 08:51

videot