Konservatiiviselle kansanpuolueelle jytky Viron parlamenttivaaleissa

Linjaltaan kansanpuolueen voi hyvin rinnastaa Suomen perussuomalaisiin tai Saksan Vaihtoehtopuolue Afd:hen

Ulkomaat ma 04.03.2019 16:50
Kuva: EKRE-puolueen kotisivut

Viron eduskunnan eli riikikogun vaalit seurasivat viime vuosien eurooppalaista kaavaa: demareille rökäletappio, uudelle maahanmuuttokriittiselle ja perhekeskeiselle konservatiivipuolueelle valtava jytky ja vaalivoittaja kohtaa poikkeuksellisen hankalat hallitusneuvottelut.

Viron konservatiivisesta kansanpuolueesta EKRE:stä tuli sunnuntaisten parlamenttivaalien myötä Viron kolmanneksi suurin parlamenttipuolue, YLE uutisoi.

Ylen kielenkäytössä kansanpuolue oli tosin “populistinen”, ja Suomen valtamediassa siitä on käytetty myös attribuutteja äärioikeistolainen ja äärikansallismielinen.

Linjaltaan kansanpuolueen voi hyvin rinnastaa Suomen perussuomalaisiin tai Saksan Vaihtoehtopuolue Afd:hen.

Vaalit kuitenkin voitti oppositiossa oleva oikeistoliberaali reformipuolue, joka sai parlamenttiin 34 (+4) paikkaa. Pääministeripuolue keskusta sai 26 (-1) paikkaa, EKRE 19 (+12) paikkaa, konservatiivinen Isänmaa-puolue 12 (-2) paikkaa ja sosiaalidemokraatit 10 (-5) paikkaa.

Ennusteissa reformipuoluetta ja keskustapuoluetta pidettiin tasaväkisinä, ja reformipuolueen voitto oli Ylen mukaan yllätys monille, myös puolueelle itselleen.

Keskustan vaalivoitto olisi voinut johtaa Keskusta-johtoiseen hallitukseen, johon myös EKRE olisi päässyt mukaan. Nyt hallituksen muodostaminen näyttää vaikealta, koska Reformi haluaa pitää maahanmuuttokriittisen jytkyvoittajan oppositiossa.

Virossa arvaillaan nyt Ylen mukaan, muodostaako reformipuolue hallituksen kahden pienen puolueen, sosiaalidemokraattien ja Isänmaa-puolueen, kanssa – vai liittouuko se yhteen pahimman kilpailijansa keskustan kanssa. Kahden maan suurimman puolueen, keskustan ja reformipuolueen, hallitusliitto olisi ennenäkemätön.

Viron asioita hyvin tuntevan PT-median analyysin mukaan Suomen media on revitellyt koko aamun EKRE:n nationalismista ja maahanmuuttajakielteisyydestä ihan kuin Viroa olisi kohdannut katastrofi.

Kirjoituksen mukaan on otettava huomioon se, että Viro ja Suomi ovat loppujen lopuksi hyvin erilaisia yhteiskuntia, varsinkin poliitisen kentän osalta.

- Nyt valituista puolueista jokainen olisi Suomen tai Ruotsin mittapuun mukaan “rasistinen” puolue, koska kenenkään agendalla ei suoraan ole jotain sellaista kuin turvapaikkamaahanmuuton lisääminen.

PT-Median mukaan suomalaisten toimittajien ongelma on se, että he vertaavat Viron vaaleja Suomeen ja yrittävät jollain tavalla lokeroida virolaisia puolueita suomalaisen poliittisen kentän mukaan rasisteihin ja ei-rasisteihin.

 

Marko Hamilo ma 04.03. 16:50

Pääuutiset

blogit

Olli Pusa

Kuinka suomalaisten rahat huijataan?

su 24.05. 23:20

Pauli Vahtera

Monikulttuurisuus tuhoaa luottamuksen yhteiskunnassa

to 21.05. 23:28

Juha Ahvio

Se on salaliittoteoria!

to 21.05. 23:17

Matti Viren

Kuka pelastaa kunnat?

to 21.05. 23:15

Jukka Hankamäki

Koronaviruksen lentoon lähtö: näyttö vihervasemmiston viisaudesta

to 21.05. 23:13

videot