Itä-Eurooppa on päättänyt säilyttää läntisen sivilisaation

Unkarin työministeri Zoltan Balog: "On selvää, että kaksi kulttuuria ei voi elää sovussa rinnakkain ilman ristiriitoja"

Ulkomaat la 08.07.2017 20:32

Ei ole sattumaa, että Yhdysvaltain presidentti Donald Trump puhui juuri Puolassa ennen G20 -johtajien kokousta, toteaa italialainen kirjailija ja Il Foglio -lehden kulttuuritoimittaja Giulio Meotti Gatestone Instituutin artikkelissaan.

Meottin mukaan Trumpin puhe on historiallinen, koska Puola on maa, joka on taistellut sekä natsismia että kommunismia vastaan. Trump kehotti nyt länttä näyttämään halukkuutensa taistella sitä uhkaavaa "uutta totalitarismia", radikaalia islamia vastaan.

Trump kuvasi lännen taistelua "radikaalia islamilaista terrorismia" vastaan tapana suojella "sivilisaatiotamme ja elämäntapaamme".

Trump peräänkuulutti länsimaiden halua selviytyä:

"Luotammeko arvoihimme, että puolustamme niitä hinnalla millä hyvänsä? Kunnioitammeko tarpeeksi kansalaisiamme suojellaksemme rajojamme? Onko meillä halua ja rohkeutta säilyttää sivilisaatiomme niiden edessä, jotka haluavat horjuttaa ja tuhota sen?"

Trumpin kysymyksiin voikin löytää vastauksen juuri Itä-Euroopasta, missä Trump halusi julkistaa voimakkaan puheensa, painottaa Meotti.

Kun Puolan pääministeri Beata Szydło ilmoitti, että Euroopan unionin virkamiehet eivät voi kiintiöjärjestelmällään kiristää Puolaa hyväksymään tuhansia pakolaisia, hän kehotti selvästi Puolan lainsäätäjiä turvaamaan maata ja Eurooppaa islamistisen terrorismin vitsauksilta ja kulttuurin itsemurhalta. Hän tarkoitti "haluavansa auttaa ihmisiä, ei poliittista eliittiä".

Szydłon puheen jälkeen Unkarin työministeri Zoltan Balog julisti:

"Islam on merkittävä kulttuuri ja uskonto, mutta Euroopassa on erilainen identiteetti. On selvää, että nämä kaksi kulttuuria eivät voi elää sovussa rinnakkain ilman ristiriitoja. Suurin ero on se, että Euroopassa politiikka ja uskonto ovat erotettu toisistaan, mutta islamissa uskonto määrittää politiikan."

Balogin mukaan on varmistettava, että maahanmuutossa on selkeät säännöt ja periaatteet, mutta jäsenvaltioilla pitää olla oikeus päättää, keiden kanssa he haluavat elää.

Unkarin hallituksen nettisivustolla vakuutetaan, että Unkari tulee taistelemaan laajamittaisesti ”mielivaltaisia toimenpiteitä” vastaan lain sallimilla mahdollisuuksilla. Se on valmis menemään mahdollisimman pitkälle puolustaessaan kantaansa, koska se uskoo kiintiöiden olevan laittomia ja vaarallisia.

Kansallisen itsenäisyyden ja kristillisen elämäntavan säilyttämisen puolesta taisteleminen on Unkarille tärkeää ja siksi Viktor Orban on leimattu "Euroopan viholliseksi", Meotti korostaa.

Orban on vääntänyt rautalangasta sen, mitä Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker ei tee koskaan: "pidä Eurooppaa kristittynä".

Länsi-Euroopan ja Keski- ja Itä-Euroopan maiden johtajien ja virkamiesten puheissa on selkeä ero ja syvät ideologiset erimielisyydet.

Itä-Euroopan maiden johtajat kuvaavat rohkeasti islamia sivilisaatioon uhkana kristilliselle Euroopalle. Länsi-Euroopassa taas kristinusko on dramaattisesti ja armottomasti heitetty syrjään "yleisen mielipiteen ja EU virallisten sääntöjen mukaan", Meotti vertailee.

Uudet mielipidetutkimukset osoittavat kuitenkin, että kristikunta Itä-Euroopassa on vankempi ja isänmaallisempi kuin koskaan.

Siksi Trump kutsui Puolaa "uskolliseksi ja luotettavaksi kansaksi". Siksi Yhdysvaltain katolisissa lehdissä avoimesti kysellään, onko Itä-Euroopassa meneillään "kristillinen herääminen", italialainen kulttuuritoimittaja ja kirjailija Meotti valaisee.

Slovakia hyväksyi lain estääkseen islamia tulemasta viralliseksi valtion uskonnoksi, terävöittää Meotti ja jatkaa, että "nämä Keski- ja Itä-Euroopan maat tietävät, että Länsi-Euroopan monikulttuurisuus on ollut resepti terrori-iskuihin".

Meottin näkemys onkin, että Puola ja Unkari eivät ole kärsineet islamistisista terrori-iskuista juuri niiden vähäisen muslimiväestön takia, kun taas Belgiassa ja Iso-Britanniassa tilanne on juuri päinvastainen.

"Euroopassa olisi luultavasti ollut paljon turvallisempaa, jos olisi seurattu Itä-Euroopan esimerkkiä."

Atlantic Councilin vanhempi tutkija Agnia Grigas selvittää:

"Puolassa on viimeisen kahden vuosikymmenen ajan johdonmukaisesti katsottu puolustus ensisijaiseksi asiaksi ja sen tuloksena Puolasta on hitaasti, mutta vakaasti nousemassa Euroopan turvallisuuden kallioperä."

Grigasin mukaan Puola ei ole "vapaamatkustaja", toisin kuin Belgia, Italia ja muut Euroopan maat. Se on luotettava Yhdysvaltain liittolaiskumppani.

"Puola osoitti uskollista tukeaan Yhdysvalloille sekä Afganistanissa ja Irakissa, jossa sen joukot taistelivat Talebania vastaan ja auttoivat Saddam Husseinin syrjäyttämisessä."

Bostonin yliopiston professori William Kilpatrickin mielestä Länsi on sotilaallisesti vahva, mutta ideologisesti heikko. Siltä puuttuu omaan sivistykseen ja kulttuuriin luottaminen.

"Kun islamilaiset maat ovat olleet kiireisiä nostaessaan "hartaita soturisukupolvia", länsimaat ovat herättäneet sukupolven, jolle tärkeintä on sosiaalinen oikeudenmukaisuus ja vakuuttuneisuus siitä, että oma sivilisaatio pitää tuhota tai siitä pitää hankkiutua eroon."

Kilpatrickin mukaan koko kulttuurimme suunta viime vuosikymmeninä on painanut meitä taipumaan monikulttuurisuuteen ja olettamaan islamin olevan oikeassa ja meidän väärässä.

Islamin "kulttuurinen" jihad voidaan kyllä pysäyttää, jos tällainen ajattelutapa hylätään, vakuuttaa Kilpatrick.

"Islam on pakotettava puolustuskannalle. Uskostaluopumislait, jumalanpilkkalait, julmat ja epätavalliset rangaistukset, ankara naisten syrjintä, lapsiavioliitot. Niissä on hyvin paljon väärää ja pielessä. Ja muslimien olisi syytä tietää se ja meidän tehtävä on saada heidät häpeämään sitä."

Tytti Salenius la 08.07. 20:32

Pääuutiset

blogit

Tapio Puolimatka

Miksi lähdin ehdolle europarlamenttivaaleihin?

ti 23.04. 22:16

Mikko Paunio

Koronapandemialla pieni vaikutus kuolleisuuteen huolimatta mediahypetyksestä

su 21.04. 15:30

Juha Ahvio

Frank Herbertin Dyyni ja tekoälyuhka

la 13.04. 00:17

Olli Pusa

Eläkeindeksin leikkaaminen

ti 09.04. 13:56

Heikki Porkka

Suomi sanojen vankina - manipulointia Ylen tapaan

to 28.03. 13:04

videot