Valeuutisilla on vain pieni vaikutus käyttäytymiseen

Tutkimus: Yhdysvaltain presidentinvaalit eivät ratkenneet valheellisiin kampanjaväitteisiin

Tiede ke 08.02.2017 20:28

Valeuutisoinnista puhutaan, mutta onko sillä jotain vaikutusta tai merkitystä? NYU:n ja Stanfordin professorit Hunt Allcott ja Matthew Gentzkow tekivät Yhdysvaltain presidentinvaalien jälkeen tutkimuksen valeuutisoinnin merkityksestä vaalien lopputulokseen. Tutkimukseen osallistui 1200 ihmistä.

Tutkimuksen mukaan valeuutisia jaettiin 30 miljoonaa Trumpin puolesta ja 8 miljoonaa Hillaryn puolesta. Tutkimuksen perusteella koehenkilöt olivat keskimäärin nähneet 0,92 Trumpia tukevaa valeuutista ja 0,23 Hillaryn valintaa edistävää valeuutista.

Koehenkilöistä hiukan yli puolet, jotka muistivat nähneensä valeuutisen, luottivat siihen. Tutkimuksen mukaan valeuutisoinnin leviäminen oli kuitenkin niin vähäistä, että jokaisen valeuutisen tehon pitäisi olla 36-kertainen televisiokampanjoihin verrattuna, jotta niillä olisi vaikutusta vaalien lopputulokseen.

Tutkimuksen mukaan sosiaalinen media ei ole vaalituloksen kannalta merkityksellinen lähde, koska sen kautta levitetyt levinneimmätkin valeuutiset tulevat niin harvojen ulottuville ja koska suuri joukko viestin saajista erottaa valheuutisen totuudellisesta.

Aineistosta tehdyn johtopäätöksen mukaan vain merkityksetön osa äänestäjistä pohjaa äänestyspäätöksensä valheelliseen informaatioon.

Stanfordin yliopiston tutkimusartikkeli.

Marko Hamilo ke 08.02. 20:28

Pääuutiset

blogit

Heikki Porkka

Äärioikeistolainen, laitaoikeistolainen

Klo 16:53.

Henna Kajava

Pakkoruotsi vahvistuu ja karkottaa erityisosaajia

la 24.09. 13:42

Juha Ahvio

Ruotsin vaalit uranaukaisijana

pe 16.09. 19:52

Olli Pusa

Ruotsin hallitusneuvottelut

to 15.09. 11:34

Tapio Puolimatka

Abortin laillistaminen murentaa ihmisoikeusjärjestelmän

ti 13.09. 13:49

videot