Blogi: Henry Laasanen, ke 17.05.2017 08:07

Nyt ymmärrän, miksi poikien asema koulutuksessa ei parane

Sukupuolentutkimuksen dosentti Jukka Lehtonen kirjoittaa otsikolla Huoli poikien ja miesten työttömyydestä kätkee taakseen moninaisuuden. Kirjoitus on osa WEAll-hanketta, jossa työelämää tarkastellaan iän, sukupuolen, sosiaalisen aseman, etnisyyden, seksuaalisen suuntautumisen ja asuinpaikan näkökulmista.

Jukka ei pidä sukupuolikeskeisestä "poikahuolesta".

Jos halutaan vähentää pitkäaikaistyöttömyyttä tai NEET-nuorten määrää kannattaa ottaa huomioon kaikki sukupuolet. Nimenomaan kaikki, ei vain tytöt ja pojat.

Ahaa. Montakohan sukupuolta Jukka tietää? Jukkahan on sentään dosentti.

He voivat olla naisia, joiden juridinen sukupuoli ei vastaa vielä kokemusta omasta sukupuolesta (transsukupuoliset naiset, transnaiset). He voivat olla sukupuolettomia, muunsukupuolisia, transvestiitteja tai intersukupuolisia, joista monet eivät koe kaksijakoista mies- tai naisvaihtoehtoa itselleen toimivaksi.

Montakohan nuorta kuuluu noiden nimikkeiden alle? Mitä tekemistä työnteon kanssa on sillä, että henkilö ei koe "kaksijakoista mies- tai naisvaihtoehtoa itselleen toimivaksi." Kyllä työtä voi tehdä siitä huolimatta.

NEET-nuoret ovat moninainen ryhmä ihmisiä monenlaisissa elämäntilanteissa. Joukossa on hetero-, bi-, homo- ja aseksuaalisia, vammaisia ja vammattomia, mielenterveys- ja päihdeongelmaisia, terveitä, valkoisia, mustia, aasialaisia. On erilaisista uskonnollisista ja kulttuurisista taustoista, kantasuomalaisia, maahanmuuttajataustaisia ja eri ikäisiä. Myös alueelliset ja yhteiskuntaluokkaan liittyvät tai sosioekonomiset erot voivat olla merkityksellisiä.

Eli poikien asemaa ei tarvitse parantaa, koska syrjäytyneet nuoret voivat - ainakin teoriassa - olla monenlaisia.

Jos työtön nuori on 18-vuotias biseksuaali helluntailaistaustainen romanityttö Itä-Suomesta, hänellä voi olla toisenlaiset tarpeet työelämäohjauksen suhteen kuin 23-vuotiaalla pääkaupunkiseudulla asuvalla ruotsinkielisellä liikuntavammaisella valkoihoisella heteronuorella, joka pohtii aloittaisiko sukupuolenkorjausprosessin.

Epäilemättä, mutta kuinka paljon tuollaisia nuoria on olemassa, vai onko heitä olemassa vain Jukan päässä?

Jos jokainen nuori otetaan eriskummallisena yksilönä, poikien koulutusaseman parantamisesta tulee vaikeaa.

Julkiset rahat eivät ole vähissä

Jukalla näyttää riittävän rahaa tutkimukseen, jossa "puretaan" heteroseksuaalisuutta:

  • Lehtonen, Jukka (2016) Experiences of Non-Heterosexual and Trans Youth on Career Choice and in the Workplace.

  • Lehtonen, Jukka (2015). Sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuus osana laaja-alaista seksuaalikasvatusta ja heteronormatiivisuuden purkamista.

  • Lehtonen, Jukka (2014) Ei-heteroseksuaalisten ja transnuorten kokemukset työelämästä.

  • Lehtonen, Jukka (2014) Sukupuolittuneita valintoja? Ei-heteroseksuaaliset ja transnuoret koulutuksessa.

Jukka toimii feministisen ja SETA-henkisen WeAll-hankkeen parissa, jolle tuntuu julkista rahoitusta riittävän. Jukalta pukkaa joka vuosi tutkimusta ei-heteroseksuaalisista nuorista.

 

 

Henry Laasanen ke 17.05. 08:07

Kommentit: 7

Juha. ke 17.05.2017 10:17 1

Pelle mieheksi. Pojat kärsivät koulussa tyttö-keskeisen kasvatus- ja opetuspolitiikan takia. Lisäksi vielä opettajat ovat valtaosaltaan naisia, joka ei sulje pois heidän pätevyyttään ja ymmärtämystään perinteisellä tavalla poikien erityispiirteistä ja tuohon sukupuoleen kuuluvaan "lajille" ominaiseen käytökseen ja perusvaistoihin. Kyse on paremminkin kouluhallituksen feminismistä ja setalaisesta opetussuunnitelmasta ja Amerikan löyhäpää -mailta" rantautuneesta sekametelisopasta, josta ei normi-ihminen ota selvää. Mies opettajia on liian vähän ottaen huomioon sen tosi seikan, että monet poijat ovat eroperheistä, jossa he ovat äitinsä toimiessa varsinaisena holhoojana ja kasvattajana. Pojat eivät saa miehen mallia, eikä tukea omalta sukupuoleltaan, joka samaa "maata" olevana yksilönä ymmärtää heidän ajatusmaailmaansa ja opettajan omastakin lapsuudesta tuttuja tempauksia ja rasavilliyttä, joka ei kaada maailmaa, mutta sitä täytyy säännellä ja ohjata oikeille urille ilman, että siitä tehdään härkänen, johon hälytetään koko viranomaisjoukkio, joka vastaa lapsen yhä vähäisimmiksi käyvistä oikeuksista. Poikia kohdellaan kuin vieallisia tyttöjä, joiden ominaispiirteet on saatava samaan muottiin tyttöjen kanssa. Pojat kehittyvät hitaammin kuin tytöt ja heidän vahvuutensa ovat sellaisissa asioissa, joita ei tueta, eikä niitä edes kuulu opetusohjelmaan. Nyt aloitettu "sukupuolettomuus" älyttömyys kouluissa on jotain sellaista, että kun tuossa mennään vielä pitemmälle. Meillä on henkiseltä kehitykseltään rikkinäisiä pieniä ihmisiä, jotka eivät osaa luikea eikä laskea. Vanemmille koittavat haasteelliset ajat pysyä pilttiensä aivoituksiensa perässä edes auttavasti.

Artturi Noitalahti ke 17.05.2017 11:20 0

Mitähän ne perussuomalaiset siellä hallituksessa oiken puuhaavat, kun tällaisen huuhaan rahoitusta ei ole jo katkaistu? Mitä puoluettä pitäisi äänestää, jotta saisimme muutoksen aikaan?

Alcibiades ke 17.05.2017 12:24 0

Missä nämä "kymmeniä sukupuolia" -sankarit piileskelevät kun joku puhuu naisten ja tyttöjen aseman parantamisesta?:

"Naisten osallistumisesta yritysten hallituksiin ollaan huolissaan, mutta onko edes tutkittu miksi sukupuoleksi yritysten hallitusten jäsenet itsensä kokevat. Miten voidaan siis sanoa paljonko hallituksissa on naisia? Ja entä otherkinit? Kyllä oravaksi itsensä identifioivillakin tulee olla kiintiönsä!"

Itse asiassa jos Suomeen joskus tulee kiintiö naisille pörssiyritysten hallituksiin, eikö asian voi kiertää helposti vain että jotkut miehiset sukupuolielimet omaavat ihmiset ilmoittavat samaistavansa itsensä naisiksi (mikä on siis täysin eri asia kuin sukupuolenvaihdos tai virallinen sukupuoli)?

Väittely näiden intersektionaali-identiteetti -ihmisten kanssa on huvittavaa, koska heidän logiikkansa on niin helppo saada täyteen umpisolmuun. Riittää että esittelee itsensä joksikin täysin erilaiseksi kuin miltä näyttää – esim. tavallinen valkoihoinen heteromies voi esitellä itsensä mustaihoiseksi juutalaiseksi transseksuaali-lesbonaiseksi – ja näkee miten vastapuolen ajatusmaailma heittää häränpyllyä.

Yhtäkkiä häntä vastassa ei olekaan patriarkaatin edustaja, vaan valkoihoiselta heteromieheltä näyttävä henkilö, jonka ilmoittama identiteetti kuitenkin omaa niin paljon intersektionaalisia uhripisteitä että henkilön on yksinkertaisesti pakko olla oikeassa. Hän toki tiedostaa että nyt häntä saatetaan pistää halvalla, mutta koska hänen ideologiansa nojaa siihen että jokaisella on oikeus määritellä itse oma identiteettinsä, hän on täysin aseeton. Jos hän sanoo "Valehtelet! Olet mies! Kyllä minä sen näen!", hän on sortaja.

Tilannetta voi vielä hämmentää vaihtamalla identiteettiään kesken väittelyn.

Hannele Korpela ke 17.05.2017 12:26 0

Jostain syystä tuo "monisukupuolisuus-käsite" saa meikäläisen aina ahdistumaan.Toki onhan tämä vissiin sitä tasa-arvoa, kun syrjäytyä voi, oli sitten minkä sukupuolinen hyvänsä. Mikä tässä ihmetyttää on se, että mistä lähtien oppiminen ja työelämään pääseminen on ollut, etenkin viime vuosikymmenten aikana kiinni sukupuolesta? Sen verran kuitenkin tartun tuohon sukupuolien eroavaisuuteen, että se miksi niin monet pojat ja miehet jäävät vähän altavastaajan asemaan, johtuu omasta mielestäni siitä, että pojat kuten miehetkin ovat kuitenkin herkempiä kuin tytöt. Silti on ollut ja on ilmeisesti edelleenkin vallalla poikia hieman syrjivä opetus- ja kasvatuskulttuuri. Eikä tätä paranna se, että syntyy liikkeitä, jotka vielä lisää syyllistävät poikia ja miehiä, sen sijaan, että konkreettisilla teoilla näyttäisivät, että kyllä ne tytötkin osaa. Nyt näyttää siltä, että tytöt osaavat vain "koulukiusaamisen". Välillä pohdin, pitäisikö perustaa kansanliike, "pelastetaan pojat ja miehet", ehkä hieman puolueellisesti siksi, että itselläni on kaksi poikaa. Hirvittää tämä nykysuuntaus, että asioihin tartutaan sukupuoli edellä. Asenne ratkaisee ja se, kuinka saa tukea ja kannustusta. Ei ketää tue se, että joku heittää ilmoille jonkun sukupuoliteesin, joka muka on se ratkaiseva tekijä, kaikessa. Mutta ilmeisesti se perinteinen miesten ja naisten välinen tasa-arvo on jo niin hyvällä mallilla, että on pitänyt etsiä seuraava pysäkki. Olisi mielenkiintoista tietää, kuinka paljon näissä kaikissa "uusissa" sukupuolissa on entisiä nais-sukupuolen edustajia ja toisaalta, kuinka paljon entisiä mies-sukupuolen edustajia. Saattaisi valaista tätäkin höperehtimistä ihan toisella tavalla.

Alcibiades ke 17.05.2017 12:30 0

"Olen genderflow: identifioidun mieheksi muulloin paitsi silloin kun joku kyselee miksi olen päässyt asemaan naiskiintiöllä."

Alcibiades ke 17.05.2017 12:41 0

@Hannele Korpela

Sukupuolten eroista oppimisessa on vuosikymmenten kokemus. Yksinkertaistettuna poikia motivoi välitön palaute ja toisia vastaan kilpailu. Tytöt kokevat tämän uhkaavaksi ja se laskee heidän oppimistuloksiaan. Tyttöjä puolestaan motivoi hiljaisen puurtamisen jälkeen annettava henkilökohtainen palaute.

Kun pojat eivät saa henkistä palkintoa koulusta kilpailun ja välittömän palautteen muodossa, heitä alkavat kiinnostaa muut asiat joista palautetta on saatavilla. Se voi olla tietokonepelit tai vaikkapa jengiytyminen.

Nykyjärjestelmän historia juontaa sotien jälkeiselle ajalle, jolloin tyttöjen huonoista oppimistuloksista huolestuttiin ja koulujärjestelmää alettiin tietoisesti muokkaamaan tytöille paremmin sopivaksi. Kuten monesti on, vuosikymmenten kuluessa asiassa mentiin täysin överiksi ja nyt ollaan samassa pisteessä mistä lähdettiin, mutta sukupuolet ovat vain vaihtaneet paikkaansa.

Pertti ke 17.05.2017 13:37 0

Aikanaan ihmettelin, kun huomasin, että englanninkielisessä maailmassa tieteellä oikeastaan tarkoitetaan luonnontieteitä. Enää en ihmettele.Kommentoidaksesi sinun
täytyy ensin kirjautua:


Jos sinulla ei ole vielä tunnuksia, voit liittyä joukkoomme ostamalla kommentointioikeuden:
Oikea Kommentointi 6kk, 19,90 €
Voit halutessasi kommentoida nimimerkillä.

Henry Laasanen

Poliittista korrektiutta ja valtavirtamedian punaviherfeminististä tulokulmaa karsastava ajattelija, joka on kiinnostunut eritoten sukupuoliasioista.

tuoreimmat

Loikkareiden kilahdukset varmistavat poliittisen itsemurhan

ke 28.06. 07:44

Ihmisvastaisuus, mitä se tarkoittaa?

ti 20.06. 13:27

Hyötyykö Kike Elomaa loikkauksesta?

ma 19.06. 07:20

Aisurifeministien patriarkaatti jyräsi Vihreissä

su 18.06. 08:40

Jussi Halla-aholla ei ollut mahdollisuuksia alunperinkään

pe 16.06. 08:49

Persujen ja Uuvattien keskeinen ero: sisäsiisteys

to 15.06. 07:39

Vihreiden sisäinen tasa-arvo on huono vitsi

ti 06.06. 07:03

Tiedettä vai puppulauseita: Antroposkenen paranoia

la 03.06. 07:55

Saksalaisnaiscausti kertoo valtamedian rappiosta

ke 31.05. 07:07

Keski-Suomen kokoomusnaiset vaativat lisää naisia päättäjiksi maakuntiin

ti 30.05. 06:42

blogit

Vieraskynä

Relativismi vs. eurooppalaiset arvot

ke 21.06.2017 10:42

Juha Ahvio

Vaarallinen vihreä valhe

pe 23.06.2017 09:10

Professorin Ajatuksia

Veronmaksaja pelasti pankinomistajia, entä sitten?

ke 28.06.2017 08:04

Jukka Hankamäki

Hävittäjähankinnat ja ilmaismainonnan immelmannit

su 18.06.2017 10:47

Petri Kaivanto

Vallankaappaus

ke 14.06.2017 09:13

Henna Kajava

Rinnakkaiskulttuurien tukeminen on lopetettava

to 29.06.2017 01:44

Piia Kattelus (kesk.)

Minun on ikävä Impivaaraa

su 18.06.2017 10:38

Henry Laasanen

Loikkareiden kilahdukset varmistavat poliittisen itsemurhan

ke 28.06.2017 07:44

Arto Luukkanen

Elämän tarkoitus - sähkölaskun maksaminen?

ti 27.06.2017 00:01

Musta Orkidea

Älkää erehtykö luulemaan, että koko maailma ajattelee länsimaalaisittain

to 20.04.2017 20:11

Mikko Paunio

Pekka Haaviston asiakirjakepponen toi hänelle ehkäpä puolen miljoonan euron tienistit

ke 28.06.2017 07:05

Heikki Porkka

Toimittaja Olli Ainola presidentti Niinistön asiamiehenä

pe 23.06.2017 11:20

Olli Pusa

EU ja liittovaltio

ma 12.06.2017 16:53

Alan Salehzadeh

Muslimimaiden ongelmat vähenevät jos naisten asema paranee

ma 26.06.2017 11:08

Janne Suuronen

Kiitokset Timo Soinille

to 15.06.2017 18:11

Reijo Tossavainen

Miksi poliisi ja muut viranomaiset eivät puutu lainvastaiseen toimintaan?

ke 28.06.2017 06:31

Jessica Vahtera

Et tu, Brute?

pe 16.06.2017 10:02

Timo Vihavainen

Tolvanat ja nykyaika

ke 28.06.2017 23:45

Matti Viren

Suomalainen versio Adam Smithin opetuksista

ma 26.06.2017 10:21