Blogi: Henry Laasanen, ke 17.05.2017 08:07

Nyt ymmärrän, miksi poikien asema koulutuksessa ei parane

Sukupuolentutkimuksen dosentti Jukka Lehtonen kirjoittaa otsikolla Huoli poikien ja miesten työttömyydestä kätkee taakseen moninaisuuden. Kirjoitus on osa WEAll-hanketta, jossa työelämää tarkastellaan iän, sukupuolen, sosiaalisen aseman, etnisyyden, seksuaalisen suuntautumisen ja asuinpaikan näkökulmista.

Jukka ei pidä sukupuolikeskeisestä "poikahuolesta".

Jos halutaan vähentää pitkäaikaistyöttömyyttä tai NEET-nuorten määrää kannattaa ottaa huomioon kaikki sukupuolet. Nimenomaan kaikki, ei vain tytöt ja pojat.

Ahaa. Montakohan sukupuolta Jukka tietää? Jukkahan on sentään dosentti.

He voivat olla naisia, joiden juridinen sukupuoli ei vastaa vielä kokemusta omasta sukupuolesta (transsukupuoliset naiset, transnaiset). He voivat olla sukupuolettomia, muunsukupuolisia, transvestiitteja tai intersukupuolisia, joista monet eivät koe kaksijakoista mies- tai naisvaihtoehtoa itselleen toimivaksi.

Montakohan nuorta kuuluu noiden nimikkeiden alle? Mitä tekemistä työnteon kanssa on sillä, että henkilö ei koe "kaksijakoista mies- tai naisvaihtoehtoa itselleen toimivaksi." Kyllä työtä voi tehdä siitä huolimatta.

NEET-nuoret ovat moninainen ryhmä ihmisiä monenlaisissa elämäntilanteissa. Joukossa on hetero-, bi-, homo- ja aseksuaalisia, vammaisia ja vammattomia, mielenterveys- ja päihdeongelmaisia, terveitä, valkoisia, mustia, aasialaisia. On erilaisista uskonnollisista ja kulttuurisista taustoista, kantasuomalaisia, maahanmuuttajataustaisia ja eri ikäisiä. Myös alueelliset ja yhteiskuntaluokkaan liittyvät tai sosioekonomiset erot voivat olla merkityksellisiä.

Eli poikien asemaa ei tarvitse parantaa, koska syrjäytyneet nuoret voivat - ainakin teoriassa - olla monenlaisia.

Jos työtön nuori on 18-vuotias biseksuaali helluntailaistaustainen romanityttö Itä-Suomesta, hänellä voi olla toisenlaiset tarpeet työelämäohjauksen suhteen kuin 23-vuotiaalla pääkaupunkiseudulla asuvalla ruotsinkielisellä liikuntavammaisella valkoihoisella heteronuorella, joka pohtii aloittaisiko sukupuolenkorjausprosessin.

Epäilemättä, mutta kuinka paljon tuollaisia nuoria on olemassa, vai onko heitä olemassa vain Jukan päässä?

Jos jokainen nuori otetaan eriskummallisena yksilönä, poikien koulutusaseman parantamisesta tulee vaikeaa.

Julkiset rahat eivät ole vähissä

Jukalla näyttää riittävän rahaa tutkimukseen, jossa "puretaan" heteroseksuaalisuutta:

  • Lehtonen, Jukka (2016) Experiences of Non-Heterosexual and Trans Youth on Career Choice and in the Workplace.

  • Lehtonen, Jukka (2015). Sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuus osana laaja-alaista seksuaalikasvatusta ja heteronormatiivisuuden purkamista.

  • Lehtonen, Jukka (2014) Ei-heteroseksuaalisten ja transnuorten kokemukset työelämästä.

  • Lehtonen, Jukka (2014) Sukupuolittuneita valintoja? Ei-heteroseksuaaliset ja transnuoret koulutuksessa.

Jukka toimii feministisen ja SETA-henkisen WeAll-hankkeen parissa, jolle tuntuu julkista rahoitusta riittävän. Jukalta pukkaa joka vuosi tutkimusta ei-heteroseksuaalisista nuorista.

 

 

Henry Laasanen ke 17.05. 08:07

Kommentit: 7

Juha. ke 17.05.2017 10:17 1

Pelle mieheksi. Pojat kärsivät koulussa tyttö-keskeisen kasvatus- ja opetuspolitiikan takia. Lisäksi vielä opettajat ovat valtaosaltaan naisia, joka ei sulje pois heidän pätevyyttään ja ymmärtämystään perinteisellä tavalla poikien erityispiirteistä ja tuohon sukupuoleen kuuluvaan "lajille" ominaiseen käytökseen ja perusvaistoihin. Kyse on paremminkin kouluhallituksen feminismistä ja setalaisesta opetussuunnitelmasta ja Amerikan löyhäpää -mailta" rantautuneesta sekametelisopasta, josta ei normi-ihminen ota selvää. Mies opettajia on liian vähän ottaen huomioon sen tosi seikan, että monet poijat ovat eroperheistä, jossa he ovat äitinsä toimiessa varsinaisena holhoojana ja kasvattajana. Pojat eivät saa miehen mallia, eikä tukea omalta sukupuoleltaan, joka samaa "maata" olevana yksilönä ymmärtää heidän ajatusmaailmaansa ja opettajan omastakin lapsuudesta tuttuja tempauksia ja rasavilliyttä, joka ei kaada maailmaa, mutta sitä täytyy säännellä ja ohjata oikeille urille ilman, että siitä tehdään härkänen, johon hälytetään koko viranomaisjoukkio, joka vastaa lapsen yhä vähäisimmiksi käyvistä oikeuksista. Poikia kohdellaan kuin vieallisia tyttöjä, joiden ominaispiirteet on saatava samaan muottiin tyttöjen kanssa. Pojat kehittyvät hitaammin kuin tytöt ja heidän vahvuutensa ovat sellaisissa asioissa, joita ei tueta, eikä niitä edes kuulu opetusohjelmaan. Nyt aloitettu "sukupuolettomuus" älyttömyys kouluissa on jotain sellaista, että kun tuossa mennään vielä pitemmälle. Meillä on henkiseltä kehitykseltään rikkinäisiä pieniä ihmisiä, jotka eivät osaa luikea eikä laskea. Vanemmille koittavat haasteelliset ajat pysyä pilttiensä aivoituksiensa perässä edes auttavasti.

Artturi Noitalahti ke 17.05.2017 11:20 0

Mitähän ne perussuomalaiset siellä hallituksessa oiken puuhaavat, kun tällaisen huuhaan rahoitusta ei ole jo katkaistu? Mitä puoluettä pitäisi äänestää, jotta saisimme muutoksen aikaan?

Alcibiades ke 17.05.2017 12:24 0

Missä nämä "kymmeniä sukupuolia" -sankarit piileskelevät kun joku puhuu naisten ja tyttöjen aseman parantamisesta?:

"Naisten osallistumisesta yritysten hallituksiin ollaan huolissaan, mutta onko edes tutkittu miksi sukupuoleksi yritysten hallitusten jäsenet itsensä kokevat. Miten voidaan siis sanoa paljonko hallituksissa on naisia? Ja entä otherkinit? Kyllä oravaksi itsensä identifioivillakin tulee olla kiintiönsä!"

Itse asiassa jos Suomeen joskus tulee kiintiö naisille pörssiyritysten hallituksiin, eikö asian voi kiertää helposti vain että jotkut miehiset sukupuolielimet omaavat ihmiset ilmoittavat samaistavansa itsensä naisiksi (mikä on siis täysin eri asia kuin sukupuolenvaihdos tai virallinen sukupuoli)?

Väittely näiden intersektionaali-identiteetti -ihmisten kanssa on huvittavaa, koska heidän logiikkansa on niin helppo saada täyteen umpisolmuun. Riittää että esittelee itsensä joksikin täysin erilaiseksi kuin miltä näyttää – esim. tavallinen valkoihoinen heteromies voi esitellä itsensä mustaihoiseksi juutalaiseksi transseksuaali-lesbonaiseksi – ja näkee miten vastapuolen ajatusmaailma heittää häränpyllyä.

Yhtäkkiä häntä vastassa ei olekaan patriarkaatin edustaja, vaan valkoihoiselta heteromieheltä näyttävä henkilö, jonka ilmoittama identiteetti kuitenkin omaa niin paljon intersektionaalisia uhripisteitä että henkilön on yksinkertaisesti pakko olla oikeassa. Hän toki tiedostaa että nyt häntä saatetaan pistää halvalla, mutta koska hänen ideologiansa nojaa siihen että jokaisella on oikeus määritellä itse oma identiteettinsä, hän on täysin aseeton. Jos hän sanoo "Valehtelet! Olet mies! Kyllä minä sen näen!", hän on sortaja.

Tilannetta voi vielä hämmentää vaihtamalla identiteettiään kesken väittelyn.

Hannele Korpela ke 17.05.2017 12:26 0

Jostain syystä tuo "monisukupuolisuus-käsite" saa meikäläisen aina ahdistumaan.Toki onhan tämä vissiin sitä tasa-arvoa, kun syrjäytyä voi, oli sitten minkä sukupuolinen hyvänsä. Mikä tässä ihmetyttää on se, että mistä lähtien oppiminen ja työelämään pääseminen on ollut, etenkin viime vuosikymmenten aikana kiinni sukupuolesta? Sen verran kuitenkin tartun tuohon sukupuolien eroavaisuuteen, että se miksi niin monet pojat ja miehet jäävät vähän altavastaajan asemaan, johtuu omasta mielestäni siitä, että pojat kuten miehetkin ovat kuitenkin herkempiä kuin tytöt. Silti on ollut ja on ilmeisesti edelleenkin vallalla poikia hieman syrjivä opetus- ja kasvatuskulttuuri. Eikä tätä paranna se, että syntyy liikkeitä, jotka vielä lisää syyllistävät poikia ja miehiä, sen sijaan, että konkreettisilla teoilla näyttäisivät, että kyllä ne tytötkin osaa. Nyt näyttää siltä, että tytöt osaavat vain "koulukiusaamisen". Välillä pohdin, pitäisikö perustaa kansanliike, "pelastetaan pojat ja miehet", ehkä hieman puolueellisesti siksi, että itselläni on kaksi poikaa. Hirvittää tämä nykysuuntaus, että asioihin tartutaan sukupuoli edellä. Asenne ratkaisee ja se, kuinka saa tukea ja kannustusta. Ei ketää tue se, että joku heittää ilmoille jonkun sukupuoliteesin, joka muka on se ratkaiseva tekijä, kaikessa. Mutta ilmeisesti se perinteinen miesten ja naisten välinen tasa-arvo on jo niin hyvällä mallilla, että on pitänyt etsiä seuraava pysäkki. Olisi mielenkiintoista tietää, kuinka paljon näissä kaikissa "uusissa" sukupuolissa on entisiä nais-sukupuolen edustajia ja toisaalta, kuinka paljon entisiä mies-sukupuolen edustajia. Saattaisi valaista tätäkin höperehtimistä ihan toisella tavalla.

Alcibiades ke 17.05.2017 12:30 0

"Olen genderflow: identifioidun mieheksi muulloin paitsi silloin kun joku kyselee miksi olen päässyt asemaan naiskiintiöllä."

Alcibiades ke 17.05.2017 12:41 0

@Hannele Korpela

Sukupuolten eroista oppimisessa on vuosikymmenten kokemus. Yksinkertaistettuna poikia motivoi välitön palaute ja toisia vastaan kilpailu. Tytöt kokevat tämän uhkaavaksi ja se laskee heidän oppimistuloksiaan. Tyttöjä puolestaan motivoi hiljaisen puurtamisen jälkeen annettava henkilökohtainen palaute.

Kun pojat eivät saa henkistä palkintoa koulusta kilpailun ja välittömän palautteen muodossa, heitä alkavat kiinnostaa muut asiat joista palautetta on saatavilla. Se voi olla tietokonepelit tai vaikkapa jengiytyminen.

Nykyjärjestelmän historia juontaa sotien jälkeiselle ajalle, jolloin tyttöjen huonoista oppimistuloksista huolestuttiin ja koulujärjestelmää alettiin tietoisesti muokkaamaan tytöille paremmin sopivaksi. Kuten monesti on, vuosikymmenten kuluessa asiassa mentiin täysin överiksi ja nyt ollaan samassa pisteessä mistä lähdettiin, mutta sukupuolet ovat vain vaihtaneet paikkaansa.

Pertti ke 17.05.2017 13:37 0

Aikanaan ihmettelin, kun huomasin, että englanninkielisessä maailmassa tieteellä oikeastaan tarkoitetaan luonnontieteitä. Enää en ihmettele.Kommentointi on tilapäisesti pois käytöstä ohjelmistopäivitysten vuoksi. Palvelimille tehtiin DDoS hyökkäys 26.10.2017 jonka johdosta palvelimet asennettiin uusiksi ja kommenntointiratkaisu joudutaan toteuttamaan eri tavalla. Pahoittelemme keskeytystä kommentoinnissa. Sillä välin kirjoituksia voi kommentoida Facebook sivullamme.

Henry Laasanen

Poliittista korrektiutta ja valtavirtamedian punaviherfeminististä tulokulmaa karsastava ajattelija, joka on kiinnostunut eritoten sukupuoliasioista.

tuoreimmat

Mikä Tapio Puolimatkan kirjoituksessa raivostutti suvaitsevaiston?

to 09.08. 12:51

"Syrjäytyneet miehet romuttavat syntyvyyden" -narratiivi

ke 18.04. 06:51

Sukupuolineutraali muoti - mitä se on?

ti 23.01. 06:34

Feminististä ei ole miesliikkeen johtoon

pe 05.01. 08:15

Ideologisten kuplien välinen sota

to 28.12. 13:23

Laasasen kirjaroviocaustin puintia

ke 27.12. 08:00

Heikko ja naisellinen mies ei kelpaa

pe 15.12. 06:59

Cis-miehen blogieuro on kolme senttiä

ke 13.12. 12:14

Naisjääkiekkoilijan euro ei ole senttiäkään

ma 11.12. 07:44

Mustien kohtaama rasismi prostituutiossa

ma 04.12. 09:59

blogit

Vieraskynä

Je Suis Alex Jones

la 18.08.2018 23:18

Juha Ahvio

Kansalliskonservatiivinen Eurooppa nousee Unkarin ja Italian johdolla

la 18.08.2018 23:02

Professorin Ajatuksia

Yle maksumuurin taakse?

la 18.08.2018 22:56

Jukka Hankamäki

Luurangot taloustieteilijöiden kaapeissa

la 11.08.2018 22:34

Petteri Hiienkoski

Yliopistorehtori nakertamassa demokratian ja tieteen perusteita

pe 10.08.2018 20:43

Tapio Holopainen

Tapparan mies

ma 13.08.2018 23:16

Petri Kaivanto

Vallankaappaus

ke 14.06.2017 09:13

Henna Kajava

Somalimies palasi maahansa ja kehottaa muitakin somaleja palaamaan

ke 15.08.2018 17:13

Piia Kattelus

Hallitsematon maahanmuutto ja liittoutumispolitiikka ovat nostaneet terrorismin uhkaa Suomessa

ke 17.01.2018 08:44

Henry Laasanen

Mikä Tapio Puolimatkan kirjoituksessa raivostutti suvaitsevaiston?

to 09.08.2018 12:51

Arto Luukkanen

Henkist holhontaa Turuus...

pe 17.08.2018 23:10

Mika Niikko

Itsekkyyden naamiaiset

ma 02.07.2018 00:54

Musta Orkidea

Viimeisen muurin takana on totuus

ke 14.02.2018 10:55

Mikko Paunio

Ett folk ett parti - Ruotsidemokraattien lopullinen kuolinisku demareille?

su 19.08.2018 10:30

Heikki Porkka

Turku - kylmien päättäjien kylä

pe 17.08.2018 22:20

Olli Pusa

Kansallinen kokoomus?

su 19.08.2018 14:53

Alan Salehzadeh

Ei shariaa länteen, vaan länsimaiden tasa-arvoinen lainsäädäntö muslimimaihin

ti 12.06.2018 11:53

Janne Suuronen

Ylen valeet

ke 08.08.2018 19:45

Reijo Tossavainen

SPR hylkäsi periaatteensa ja ryhtyi punavihreän sensuurin apuriksi

ke 15.08.2018 07:44

Jessica Vahtera

Työpaikkoja ei synny tilastotempuilla

pe 27.04.2018 12:59

Pauli Vahtera

Kokonaisuuden hahmottaminen

ti 17.10.2017 12:43

Timo Vihavainen

Suomen keksijä

la 18.08.2018 23:01

Matti Viren

Taas se Impivaara

ma 06.08.2018 22:40