Blogi: Jukka Hankamäki, ti 13.06.2017 20:38

Seteliselkärankaiset upottivat oman laivansa

Hallituskriisin iskettyä vaihtoehto A oli korvata Perussuomalaiset krisuilla ja Rkp:llä. Koska tämä olisi merkinnyt koko hallitusohjelman neuvottelemista uusiksi, edessä uhkasi vaihtoehto B, eli ennenaikaiset eduskuntavaalit, joka puolestaan olisi nostanut vihervasemmiston kiusallisesti valtaan.

Niinpä toteutui vaihtoehto C, eli ramman hallituksen tekohengittäminen Perussuomalaisista loikanneilla ministereillä sekä heitä tukevilla kansanedustajilla.

Tämä vaihtoehto oli sekä entisille että nykyisille perussuomalaisille ylivoimaisesti huonoin. Kriisissähän olivat kokoomus ja kepu, jotka eivät löytäneet hallituskumppaneita – eivät Perussuomalaiset.

Perussuomalaisten olisi kannattanut tiivistää rivinsä ja vetäytyä oppositioon odottamaan vaaleja. Oppositiossa olevalta puolueelta ei vaadita yksimielisyyttä kuten hallituspuolueelta, joten oppositiossa olisi ollut helppoa toimia ja kerätä kannatusta.

Nyt entinen puoluejohto valitsi vaihtoehdoista dynamiittityhmimmän. Se ampui itseään jalkaan ja upotti oman laivansa.

Episodi muodostaa juhlimisen arvoisen tähtihetken vihervasemmistolle ja EU-federalistiselle oikeistolle. Hajottaessaan puolueen loikkarit tekivät täsmälleen kilpailijoiden toivomalla tavalla. Asiasta iloitaan koko EU-eliittiä myöten ulkomailla asti. – Pelisilmää ei ollut yhtään.

Historia toistui ironisella tavalla. Muistan itsekin, kun SMP:n seteliselkärankaiset ostettiin 1970-luvulla muiden puolueiden riveihin. Nyt Perussuomalaisista kaikonneet pettivät äänestäjien luottamuksen ja ylenkatsoivat puoluedemokratiaa. Heidät ostettiin hallituksen liima-aineeksi, ja etanan tavoin he myös kulkevat laaksonpohjansa läpi puoluejäsenten orvaskettä ravinnokseen nauttien, aina katkeraan loppuunsa asti.

He eivät ymmärtäneet omaakaan parastaan

Paljastavaa on, että puolueen ohjelmaan ei tehty puoluekokouksessa mitään muutoksia. Myöskään puheenjohtajistoon valitut henkilöt eivät ole uusia. Vain roolit vaihtuivat. Se riitti. Perussuomalaisen puolueen hajoamisessa oli kyse pelkästä Jussi Halla-ahoa, uutta puheenjohtajistoa ja heitä äänestäneitä vastaan suunnatusta protestista. 

Halkeaminen manifestoi jo vuonna 2008 viritetyn disposition. Puolueen kusimuttereista koostuva kämäinen sosiaalipersujen siipi vastusteli jo tuolloin Halla-ahoa, ja optimistisimmat puolueen vihaajat ounastelivat Perussuomalaisten hajoamista.

Nyt Timo Soini ja muut ministeripoliitikot tekivät uransa suurimman typeryyden ja liittyivät aiemmin arvostelemiensa seteliselkärankaisten kaaderiin. Sieltä heillä ei ole mitään paluuta.

Heidän uransa on ohi. He saattavat kekkuloida vielä hetken politiikan estradilla ja hallituksen parrasvaloissa, mutta kansa ei tule äänestämään pettureita.

”Uutta vaihtoehtoa” ei tarvita, sillä se tulisi liian lähelle kokoomusta ja kepua, eikä poliittisella kentällä ole tilaa. Puoluerekisterissä on 16 puoluetta.

Osa lähtijöistä siirtynee EU-federalistisiin puolueisiin. Järkevinä pitämäni Jussi Niinistö ja Sampo Terho löytänevät aikaa myöten poliittisen kodin kokoomuksesta tai kepusta.

Nämä kokeneina konkareina pidetyt tekivät joka tapauksessa sen suuren virheen, että he asettivat henkilökohtaiset etunsa puolueen ja sen kannattajien edun edelle. He eivät ymmärtäneet, että hajaannus ei tuo vaikutusvaltaa vaan heikentää sitä.

Kansallismielisten ja maahanmuuttokriittisten puolueiden vitsaus on aina ollut hajoaminen henkilö-, johtajuus- ja arvovaltakiistoihin. He eivät ole ymmärtäneet, että oppositiossa ei tarvita monta pirstoutunutta ryhmää rääkymään omiaan.

Ei Juudaskaan toiminut yksin. Myös Pietari kielsi messiaansa kolmasti.

Ihmettelen silti, että sellaisetkin järkipoliitikot kuin Simon Elo ja Maria Lohela lähtivät luopioiden kelkkaan. He eivät ilmeisesti ajatelleet seurauksia loppuun asti. Poliittista kokemattomuutta. Kentän kannatus on nimittäin vahvasti puheenjohtajiston takana.

Silti koko eduskuntaryhmä kävi kuumana kuin hellankoukku. Jäitä olisi pitänyt laittaa hattuun ja heittää saavillinen kylmää vettä jokaisen niskaan. ”Lapsi, itke meille saunaveet”, sanoo savolainen sananlasku.

Puolue pelastettava moraaliselta rappiolta

Absurdeimpia kaikista ovat puheet puolueen ”kaappaamisesta”, sillä Jussi Halla-aho ei suinkaan itse valinnut itseään puheenjohtajaksi, vaan istuva puheenjohtaja jätti paikkansa omasta aloitteestaan, ja uusi puheenjohtajisto äänestettiin paikoilleen demokraattisesti.

Mikäli Halla-ahon tänään antama julkilausuma Kesärannassa käymistään keskusteluista (kuuntelin koko puheen) pitää paikkaansa, hänen toimintaansa on tuettava täysin voimin.

Perussuomalaisia vaadittiin kieltäytymään lähes kaikesta liittovaltiopolitiikan arvostelemisesta ja luopumaan käytännössä kaikista tavoitteistaan, jotka koskevat niin sosiaalipolitiikkaa kuin maahanmuuttopolitiikkaakin.

Puoluetta vaadittiin asettumaan EU-johteisen maahanmuuttopolitiikan taakse, eikä myöskään sovittua hallitusohjelmaa suostuttu noudattamaan.

On selvää, että sellaiseen vedätykseen ei pidä missään tapauksessa suostua, ja se, joka sellaista toivoo toiselta puolueelta, pettää itseään.

On hyvä, että Halla-aholta löytyy juuri sellaista moraalista selkärankaa, jota maamme ja kansallisvarallisuutemme myyviltä Sipilältä ja Orpolta ei löydy.

Kokoomuksessa ja kepussa on jo pitkään toivottu perussuomalaisen puolueen hajoamista, sillä toisen tappio on politiikassa toisen voitto. Näyttöä valmiiksi käsikirjoitetusta juonittelusta antaa se, että Sipilä ei jättänyt eronpyyntöään heti vaan jäi odottamaan soinilaisten asettumista tuekseen.

Vaikuttaa vahvasti siltä, että tästä kaikesta oli sovittu jo etukäteen, heti puoluevaalin tuloksen varmistuttua.

Vedätyksen lähde: EU:n vaatima vieraskoreus

Nolo loppu tuli Timo Soinin työlle ja hänen poliitikonuralleen: upottaa itse oma laivansa. ”Uusi vaihtoehto” on vanha vaihtoehto, ja todellisuudessa tulevaisuus on uudistuneen, kasvonsa pesseen ja moraalisesti ryhdistäytyneen Perussuomalaisen puolueen.

Kansalta asia jatkossakin kysytään. Nyt puoluedemokratia ohitettiin röyhkeästi, ja vanha johto kaappasi vallan ujuttamalla itsensä takaovista hallitusvallan salonkeihin osana politiikan korruptoituneisuutta.

Tämän mädätyksen alkujuuri on EU, jossa piehtaroiva poliittinen eliitti on päättänyt käyttää viimeisen korttinsa liittovaltion luomiseen ja pakottaa jäsenvaltioiden hallituksia sulkemaan pois tai eristämään ulkopuolelleen kaikki kansallista etua edistämään pyrkivät puolueet ja ryhmät.

Tämä marginalisoimaan tähtäävä sairas politikointi tuottaa juuri nähdyn kaltaisia kriisejä valtioiden sisäpolitiikkaan ja jakaa kahtia niin puolueita kuin kansakuntiakin.

Vaikutukset ulottuvat myös paikallistasolle: vasta työnsä aloittaviin valtuustoryhmiin. Tämä heikentää politiikan ennustettavuutta ja vähentää poliittista vaikutusvaltaa kansallisissa kysymyksissä.

Huvittavaa on, että puoluetuet jäävät Perussuomalaisille ja että Timo Soini oli itse säätämässä ja vaatimassa lakia, jolla loikkaajilta viedään oikeus puoluetukeen.

Elämme mielenkiintoisia aikoja.

Jukka Hankamäki ti 13.06. 20:38

Kommentit: 5

Paavali ti 13.06.2017 22:19 0

Hyvä kirjoitus ja täysin samaa mieltä. Kun itse ulkopuolisena ja äänestäjänä katselee tämän uuden liikkeen alkua tai voisi oikeastaan sanoa lopun alkua, niin tulee mieleen, eikö olisi kannattanut katsoa hiukan asiaa äänestäjän kantilta. Kuka äänestäisi tällaisia pettureita ja todellakin mitä uutta heillä olisi tarjota. Ei mitään. Sen ymmärtää, että Soinin ura oli jo päättymässä, mutta miksi piti pettää äänestäjät ja miksi piti tuhota oma koko poliittinen historiansa yhdellä vastenmielisimmällä tavalla mitä on nähty Suomen poliittisessa historiassa. Oliko järkeä tuhota kaikki vain sen takia, että sai olla ministeriä hiukan aikaa vielä. Ei voi ymmärtää.

Eniten käy kuitenkin sääliksi Simon Elon tapaisia nuoria älykkäitä poliitikkoja, jotka tuhosivat nuoren poliittisen uransa astumalla Soinin miinaan.

Tästä tempusta Timo ei selviä enää letkauksilla. Jos yhtään aiempia tapahtumia tuntee, niin voi odottaa, että ilmoitus ulkoministerin joutuneen sairaslomalla. Itsellä ainakin voisi olla hiukan vaikeaa, kun muutaman yön nukuttua tajuaa, mitä sitä on tullut tehtyä. Empaattisena ihmisenä haluan kuitenkin toivottaa sinulle Timo voimia jatkaa valitsemallasi tiellä. Helppo se ei tule olemaan.

Juha. ti 13.06.2017 23:41 0

Empatiankin pitää jossain vaiheessa loppua tai homma menee aivan Demlaksi, jossa rikollinen katsotaan uhriksi ja uhri syylliseksi. No onneksi on olemassa se suurin Tuomari, jonka istunnoissa eivät mädättätyneet "oikeusavustajat" avusta ja se "parhainkin" on jo heitetty kahleissa helvetin ikuisiin lieskoihin. Soini on tasan tietoinen mitä teki ja miksi. Hän ei edes tyytynyt myymään wanhaa äitiään vaan hän myi koko Suomen. Palakoon Helvetissä!

Ike Spearman Truitt ke 14.06.2017 00:05 0

Eronneen ryhmän suulla on jaksettu tänään toistella, kuinka rahasta ei ole ollut kyse, koska puoluetuestakaan ei päästä enää osallisiksi. Olisiko vallan ytimeen pääsy ollut kuitenkin osalle edustajista ja etenkin ministereistä niin päihdyttävä kokemus, että kahvasta on sitten myös pidettävä kiinni rystyset valkoisina. "From my cold, dead hands" ja sitä rataa.

On kovin epätodennäköistä, että mitään irtiottoa olisi tapahtunut jos Halla-ahon johtama PS olisi kelpuutettu hallitukseen. Varmasti ryhmästä olisi kantautunut vielä usempikin nyreä lausuma, mutta hallitustyötä jatkettaessa rivit olisivat lopulta oienneet omia aikojaan.

Mutta mikä on se vanhan, yhtenäisen PS:n panos istuvalle hallitukselle, josta oli pidettävä kiinni jopa puolueen yhtenäisyyden kustannuksella? Maahanmuuton + laajenevien EU-vastuiden ja -integraation toppuutteleminen toki, mutta kuten tiedämme, edes näillä alueilla PS:n kädenjälki ei ole ollut nähtävissä kentän toivomalla tasolla. Muissa asiakysymyksissä PS on puolestaan asemoitunut usein johonkin kokoomuksen ja kepun välimaastoon. Siksi PS:n hallitustaipaleen anti on surullista kyllä, ollut lähinnä enemmistöhallituksen mahdollistamisessa - in making up the numbers.

Jos eroryhmän tavoitteena on nyt pelastaa tuo "arvokas" perintö, he seisovat tukevasti tyhjän päällä.

Alcibiades ke 14.06.2017 07:56 0

NYT tajuan mitä tapahtui! Minua on vaivannut se että Soinin toiminta vaikuttaa loogiselta, mutta hänen mukaansa lähti myös paljon ihmisiä joiden käytös näyttää hyvin irrationaaliselta.

Esimerkkinä A-Studiossa ollut Elo, joka totesi lähteneensä koska luki Ilta-Sanomista millainen salaliitto Halla-aholaisilla on ollut. Tämä aiheutti minussa järjetöntä myötähäpeää.

Toisena esimerkkinä samaisessa lähetyksessä ollut Elomaa, joka totesi lähteneensä koska joku teki 100% tosissaan jossain natsitervehdyksen jota kukaan ei nähnyt. Ja puolueen taustalla on tapahtunut jotain ja silleen.

Molemmat sanoivat myös että ajatus erosta tuli vasta vaalien jälkeen, kun "aloimme soittelemaan toisillemme".

Ero tuli myös ilman että asiasta oltaisiin keskusteltu millään tavalla muiden kuin eroajien kesken. Äärimmäisen hätäinen veto siis, joka vie erolta kaiken sen uskottavuuden mitä sille yritetään asettaa. Se oli puhdas irrationaalinen paniikkiliike.

MUTTA ei aivan. Soinin tiedettiin suunnitelleen sitä jo ennen vaaleja. Syynä tälle oli epäilemättä Halla-ahon toteamus, ettei Soini saa jatkaa ministerinä komentoketjun epäselvyyden takia, jos Halla-aho voittaa.

Soini ei tähän suostunut. Hänelle ollaan todennäköisesti luvattu rahakas palkintovirka, jos suostuu olemaan omia asioitaan ajamattoman apupuolueen ohjastaja. Eli Soini lupasi olla ajamatta hallitusohjelmaan kirjattuja maahanmuuttoon liittyviä asioita vastineena ministerivirasta ja sen jälkeisestä palkintovirasta – mahdollisesti Britannian suurlähettiläänä, tai muuna vastaavana.

Mutta miksi muut lähtivät? Soini ei olisi voinut olla kolmas puolue yksinään, koska hän on vain yksi kansanedustaja. Niinpä hän kehitti suunnitelman. Kun Terho hävisi, hän alkoi soittelemaan puoluetovereilleen "huolesta" joka hänellä oli tästä "vallankaappauksesta" ja "natsien voitosta". Todellisuudessa hän oli huolissaan vain ministerivirastaan ja tulossa olevasta palkkiovirastaan.

Soini on luotettu mies Perussuomalaisten joukossa, ja hyvä puhumaan ja v

Alcibiades ke 14.06.2017 09:46 0

akuuttamaan ihmisiä. Hänen onnistui supliikkimiehenä vakuuttamaan Elo, Elomaa, Terho ja muut siitä että puolue on nyt pahuuden voimien käsissä, ja että näiden parhaiden etujen mukaista olisi nyt perustaa uusi, ihan samanlainen mutta natseista vapaa puolue.

Vastarannankiiskipuolue, joka on maltillisempi vastarannankiiskipuolue kuin se toinen vastarannankiiskipuolue.

Ja ero tehtiin nopeasti, jotta eroajat eivät olisi ehtineet harkita tekoaan, eikä kukaan Halla-aholainen olisi voinut takoa heihin järkeä. Todennäköisesti Soini oli todennut että asia on pidettävä salassa dramaattisuuden tms. takia viimeiseen asti, vaikka todellisuudessa syy oli että eroajat olisi ollut helppo vakuuttaa eroamisen typeryydestä.

Ei täydellisen charismattomilla Elolla, Elomaalla tai Terholla ole omia kannattajia. He pääsivät asemaansa vain koska ovat Suomen ainoan maahanmuuttokriittisen puolueen listoilla, sen vähiten toheloimpien jäsenten joukossa.

Lähipäivinä eroajat alkavat tajuamaan mitä tekivät ja kuka oli se manipulaattori kaiken takana. Varsinkin Elon kaltaisten nuorten lupausten poliittinen ura on nyt ohi. Monet lähtijöistä tulevat vielä pyytämään pääsyä takaisin Perussuomalaisiin.Kommentointi on tilapäisesti pois käytöstä ohjelmistopäivitysten vuoksi. Palvelimille tehtiin DDoS hyökkäys 26.10.2017 jonka johdosta palvelimet asennettiin uusiksi ja kommenntointiratkaisu joudutaan toteuttamaan eri tavalla. Pahoittelemme keskeytystä kommentoinnissa. Sillä välin kirjoituksia voi kommentoida Facebook sivullamme.

Jukka Hankamäki

FT, VTT, filosofi, tutkija Suomen Perustassa.

tuoreimmat

Moniosaajat loihtivat kaikille miehille porttikiellon omilla raiskauksillaan

ke 19.09. 22:12

"Vihervasemmistoa ei ole" - Kunpa se olisi totta

ma 17.09. 23:24

Mykistävän typerää turvapaikkapolitiikkaa

la 15.09. 22:31

Läkerolit väärään kurkkuun Tervaleijonia poskeen

ke 12.09. 22:20

Miksi Ruotsidemokraatit voittivat vaalit?

ma 10.09. 22:54

Vihervasemmiston someraivo myrkyttää eduskuntatyöskentelyä Esimerkkeinä aborttikiistely ja luottamusäänestys

su 09.09. 00:09

Kepu Perussuomalaisten apajilla

to 06.09. 22:48

Luurangot taloustieteilijöiden kaapeissa

la 11.08. 22:34

Jakavatko Trump ja Putin Suomen?

ke 11.07. 21:03

Kansantaiteilijan tuomitseminen on kansanryhmän vastaista

to 05.07. 21:15

blogit

Vieraskynä

Suojeleeko oikeus ns. kansanryhmää sananvapauden kustannuksella?

su 16.09.2018 21:32

Juha Ahvio

Trumpin nimittämä tuomari Brett Kavanaugh Soros-vehkeilyn kohteena

pe 21.09.2018 22:46

Professorin Ajatuksia

Mitä tapahtuu eurooppalaisten genetiikalle tulevaisuudessa?

pe 21.09.2018 22:39

Jukka Hankamäki

Moniosaajat loihtivat kaikille miehille porttikiellon omilla raiskauksillaan

ke 19.09.2018 22:12

Petteri Hiienkoski

Kuka pelkää natseja?

su 09.09.2018 06:07

Tapio Holopainen

Mistä on pienet getot tehty?

ma 27.08.2018 23:18

Petri Kaivanto

Vallankaappaus

ke 14.06.2017 09:13

Henna Kajava

Mykkänen haluaa puoli miljoonaa pakolaista vuosittain Eurooppaan

pe 07.09.2018 21:15

Piia Kattelus

Hallitsematon maahanmuutto ja liittoutumispolitiikka ovat nostaneet terrorismin uhkaa Suomessa

ke 17.01.2018 08:44

Henry Laasanen

Mitä termi "vihervasemmisto" tarkoittaa?

pe 24.08.2018 09:42

Arto Luukkanen

Merkelin auringonpaiste jatkuu lehmänkaupoilla

pe 21.09.2018 22:43

Mika Niikko

Itsekkyyden naamiaiset

ma 02.07.2018 00:54

Musta Orkidea

Viimeisen muurin takana on totuus

ke 14.02.2018 10:55

Mikko Paunio

Jani Toivola, vammaiset ja vihreä identiteettilässytys

to 20.09.2018 16:44

Heikki Porkka

Neuvostoliittolainen Suomi

pe 21.09.2018 10:18

Olli Pusa

Ilmastonmuutos on suuren luokan huijaus?

ke 19.09.2018 17:30

Alan Salehzadeh

Ei shariaa länteen, vaan länsimaiden tasa-arvoinen lainsäädäntö muslimimaihin

ti 12.06.2018 11:53

Janne Suuronen

Yle asennekasvatuksen asialla

to 23.08.2018 14:57

Reijo Tossavainen

Marine Le Pen kertoi totuuden terroristeista. Siksi hänen mielenterveyttä epäillään!

pe 21.09.2018 11:42

Jessica Vahtera

Työpaikkoja ei synny tilastotempuilla

pe 27.04.2018 12:59

Pauli Vahtera

Kokonaisuuden hahmottaminen

ti 17.10.2017 12:43

Timo Vihavainen

Imperialismin kanssa tanssiessa

pe 21.09.2018 22:40

Matti Viren

Taas se Impivaara

ma 06.08.2018 22:40