Blogi: Arto Luukkanen, ma 24.09.2018 22:36

Venäjän sisäpoliittinen värinä

Syyrian ilmatorjunta ampui tiistai-iltana 17. syyskuuta klo 23 paikallista aikaa venäläisen tiedustelukoneen Il-20 koneen alas. Koneessa oli 15 hengen miehistö, 14 heistä upseereita, eikä kukaan pelastunut. 

Israelin asevoimat toi esille seuraavassa tiedotustilanteessa ”surunsa” kuolemantapausten takia. Myöhemmin, ensin twitterissä, sitten virallisesti Israelin asevoimat ilmoitti, että Syyrian presidentti on kuitenkin kokonaan vastuussa tapahtumasta.

Tilanne oli räjähdysherkkä, sillä Israel suoritti samaan aikaan pommituksia vieressä oleviin iranilaisten asemiin samalla kun Syyria yritti ohjuksilla torjua Israelin koneita.

Venäjälle tiedustelukoneen tuho oli kova arvovaltaisku. Pian tapahtuman jälkeen Venäjän puolustusministeriö syytti Israelia siitä, että se ilmoitti Venäjälle omista iskuistaan vain minuuttia aikaisemmin ja että se käytti Venäjän konetta ”kilpenä”. Lopuksi virallinen Venäjä varasi itselleen oikeuden vastata Israelin ”vihamieliseen” toimintaan.

Tilannetta mutkisti kuitenkin se, että presidentti Putin, jolla on loistavat suhteet pääministeri Benjamin Netanjahuun, pyrki silittelemään tilannetta. Hänen mukaansa kyse oli ”traagisten olosuhteiden ketjusta” eikä pitänyt loppujen lopuksi Israelia syypäänä.

Syyrian topelointi?

Venäjän liberaalilehdissä on arveltu Israelin lehdistöä myötäillen, että Syyria ei ole osannut käyttää Venäjältä saamiaan SS-200 ilmatorjuntaohjuksia oikein. Nyt Venäjä on ilmoittanut, että se sittenkin lähettää Syyriaan S-300 ohjuksia.

Virallinen Venäjä on nyt vaikeassa välikädessä. Se ei voi julkisesti syyttää Syyrian armeijaa topeloinneista ja sen on tai olisi siksi syytettävä Israelia siitä, että se on yrittänyt käyttää venäläisen tiedustelukoneen tutkajälkeä oman toimintansa peittelyyn.  Tai kolmantena vaihtoehtona yrittää painaa unohduksiin koko ”tapaus”, kuten presidentti näyttäisi toivovan.

Tiedustelukone tippuessa alkoi Venäjän sisäpoliittinen värinä

Poliittisesti Syyrian harhalaukaus on myös ikävä töytäisy presidentti Putinille, joka on joutunut omassa maassaan kohtaamaan kiukkuisia eläkeprotesteja. Pahimmat näistä olivat 9. syyskuussa pidetyt maanlaajuiset protestit, joista levisi vastenmielisiä kuvia mellakkapoliisien silmittömästä väkivallasta ja lähikuvia lasten ja alaikäisten pidätyksistä.

On huomattava, että ensimmäistä kertaa pitkään aikaan mielenosoittajat vastustivat aktiivisesti poliisia. He eivät tyytyneet vain passiiviseen vastarintaan vaan rimpuilivat ja käyttivät painiotteita kun yrittivät vapauttaa tovereitaan.  Mielenosoitusten aktiivit näyttivät olevan hyvin nuoria henkilöitä, joiden ei luulisi olevan huolissaan omista eläkkeistään.

Tietyllä tavalla pamputtaessaan nuoria mielenosoittajia Venäjän pamputtaa lyttyyn omaa tulevaisuuttaan.

Mielenosoituksissa pidätettiin noin 900 henkeä ja useita loukkaantui – näyttää myös siltä, että ne jatkuvat yhä ärhäkkäinä.  

Poliittisesti nämä mielenosoitukset ovat kääntyneet kommunistisen puolueen hyödyksi kun liberaalit ovat tukeneet vihattua ”reformia”. Toisaalta myös kenraali Viktor Zolotovin ”you tube kaksintaisteluhaaste” oppositiopoliitikko Aleksei Navalnylle herätti huumorimyrskyn Navalnyn puolesta.

Tässä harvinaisessa videossa Zolotov herhisteli gansterimaisesti nyrkkiä ja oli valmis tekemään Navalnyistä ”kotletin”. Reaktio oli kuitenkin päinvastainen: tavalliset ihmiset ovat intoutuneet lähettämään Zolotoville omia humoristisia kaksintaisteluhaasteitaan. Näyttää siltä, että valta ja kansalliskaartin johtaja menettivät arvovaltansa ihmisten silmissä. Yleinen nauru on totalitaristiselle hallinnolle myrkkyä.

Putinia syytetään Syyrian tappioista

Potentiaalisesti vaarallisinta lienee kuitenkin se, että armeijan piirissä Putinin hypermonimutkaista Syyrian-politiikkaa on alettu kyseenalaistamaan.

Esimerkkinä tästä on armeijaa lähellä olevan lehden ”Zavtran” artikkeli, jossa maan puolustusministeri kertoo virallisen kantansa venäläisen tiedustelukoneen alasampumiseen.

Lehti kuitenkin siteerasi pitkään lehden sotakirjeenvaihtajaa ja vaikutusvaltaisen Izborskin klubin jäsentä Vladislav Shuryginia.

Shuryginin mukaan syyllisyys ”meidän Il-20 koneen turmaan…lepää korkeimman poliittisen vallan harteilla, joka on leikitellyt ”erityissuhteilla” Israelin kanssa” (ts. viittaa presidenttiin henkilökohtaisesti). Venäjä ei ole hänen mukaansa sulkenut Syyrian ilmatilaa vierailta koneilta vaan on sallinut, että Israel on tehnyt enemmän kuin 30 ilmaiskua Syyriassa. Israel on toiminut, kuten on halunnut.

Hänen mukaansa Venäjä voi nyt ”iskeä ukkosta ja salamaa juutalaisten päälle mutta oikeassa elämässä me itse olemme syypäät tapahtumaan”. Lehti näyttää olevan ainoa, joka uskalsi surra kaatuneita venäläisiä; sen sivuille oli kuvattu muistokynttilöitä.

Puolustusministeriö vahvisti itsepäisesti 23.9 näkemyksensä Israelin syyllisyydestä julistaen, että Israelin ilmavoimat olivat paitsi viivästyneen myös virheellisen tiedottamisensa kautta estäneet turmakoneen siirron turvaan. Kyse on merkittävästä mielipide-erosta presidentin ja armeijan välillä.

Monet korkeat putinistiset poliitikot ovat myös vaatineet toimenpiteitä Israelia vastaan eikä ole itsestäänselvää, että presidentti itse olisi hyväksynyt ne.  Tilannetta kiristää vielä, että Israelin hallitus sisäpoliittistensa perinteiden mukaan ei koskaan voi julkisesti myöntää minkäänlaista ulkopoliittista virhettä ja ylpeästi torjuu jokaisen moitteen.

Tilanne Venäjän Syyrian-politiikassa on paradoksaalinen. Venäjä on suurvaltapelissä saamassa siellä jonkinlaisen tilapäisen ja niukan voiton. Parin vuoden sisällä on sen onnistunut nostaa tuhoon ajautumassa ollut liittolaisensa Bashar al-Assad jälleen Syyrian koko ydinalueen kiistattomaksi isännäksi, ylipelata aivan hakoteille joutuneet Yhdysvallat ja Englanti ja näyttää kaapin paikka suurista vaikutussuunnitelmista unelmoineelle puoliliittolaiselleen Turkille.

Mutta menestyksetkään aivan vieraaksi koetussa Syyriassa eivät saa pääosaa venäläisiä uskomaan, että näistä johtuvista mittavista kuluista olisi ”vastiketta”.

Ukrainassa Venäjä on sotatoimillaan hankkinut itselleen päinvastoin lähinnä ikävyyksiä, mutta kansa Venäjällä ei edelleenkään juuri kuluista valita – vielä - asia koetaan ”omaksi” vaikka toivottomaksi.  

Mihin näin Venäjän troikka kiitää näin sekavien virtausten vauhdissa –maailmanpolitiikan mennessä samanaikaisesti  yhä pahempaan Gordionin solmuun. ”Ei vastausta” vastasi aikanaan nerokas kirjailija Nikolai Gogol, jonka mietteet ovat yhtä ajankohtaisia nykyaikana.

Dosentti Arto Luukkanen

Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen yliopistolehtori

Helsingin yliopisto

Jutun runko ilmestynyt TS:ssa 22.9.2018.

"Voi hevot! Hevot! Tuulispäätkö teidän harjoissanne asuvat. Herkkä korvako se puhuu jok´ainoassa suonessanne. Kajahti ylhäältä tuttu laulu. Yhtäaikaa he ponnistivat vaskiset rintansa ja maahan tuskin kajotenkaan he jo ovat juoleina juovina vaan ilmassa ja niin troikka kiitää jumalan innostamana. Oi Venäjä. Minne kiidät. Vastaa! Ei vastausta. Suloista helyä soittavat tiukuset. Ilma jyrisee ja myrskyt siliytyy. Ohi lentää kaikki mikä maan päällä on. Karsaasti katsellen syrjähän väistyvät ja tietä tekevät muut kansat ja valtakunnat."

ps. Olin jo vuonna 2009 huolissani venäläisten maakaupoista. Nyt kaikki ovat niistä huolissaan. https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/selvitys-venalaisten-maakau...

 

 

 

Arto Luukkanen ma 24.09. 22:36

Arto Luukkanen

Dosentti Arto Luukkanen toimii Venäjän ja Itä-Euroopan yliopistolehtorina Helsingin yliopiston Renvall-instituutissa. Vuonna 1964 syntynyt Luukkanen on väitellyt vuonna 1994.

tuoreimmat

Pelastetaan lottopotti Järvenpään kaupungille

ma 25.03. 21:43

Roni Back on poliittinen henkilö?

su 24.03. 22:19

GCM-sammakosta suudellaan maahanmuuttoprinssia

la 23.03. 11:56

Maahanmuuton hintalappu tarkentuu

to 21.03. 10:26

Lapset marssilla - kuten suomettumisen aikana

pe 15.03. 20:46

Tapaus Safi jatkuu ministerin tyhjä vastaus

ma 11.03. 16:14

Se erosi!

la 09.03. 16:05

Miksi poliisi salli kiipeilyn eduskuntatalolle?

to 07.03. 00:01

Teologinen tiedekunta islamilaisen opintosuunnan ajajana

ke 06.03. 00:21

Lapsilisät - ei osakerahastoihin - vaan perheille

ti 26.02. 21:34

blogit

Vieraskynä

Ps-nuorten naiset: Nykyfeminismi tai sukupuolikiintiöt eivät edusta tasa-arvoa

ti 19.03.2019 20:01

Juha Ahvio

Vuosi 2019 totuuden valossa: Miksi kristityn tulee olla kansallismielisen isänmaallinen?

su 17.03.2019 10:23

Professorin Ajatuksia

Loogista ja tavallaan loogista

ma 25.03.2019 21:40

Jukka Hankamäki

Miksi "#Suostumus2018"-aloitteeseen ei pidä suostua?

ma 25.03.2019 21:44

Petteri Hiienkoski

The Telegraphin uutiset liikaa Facebookille: yhteisöpalvelu bannasi tiedonvälittäjän vaalien alla

ke 20.03.2019 19:18

Tapio Holopainen

Mistä on pienet getot tehty?

ma 27.08.2018 23:18

Laura Huhtasaari

Riittää, että kansa on sitä mieltä

ti 05.03.2019 14:48

Petri Kaivanto

Vallankaappaus

ke 14.06.2017 09:13

Henna Kajava

Tapauskertomus: Muslimimaasta tullut valehteli ja sai turvapaikan

pe 22.03.2019 23:24

Piia Kattelus

Hallitsematon maahanmuutto ja liittoutumispolitiikka ovat nostaneet terrorismin uhkaa Suomessa

ke 17.01.2018 08:44

Henry Laasanen

Mitä termi "vihervasemmisto" tarkoittaa?

pe 24.08.2018 09:42

Arto Luukkanen

Pelastetaan lottopotti Järvenpään kaupungille

ma 25.03.2019 21:43

Mika Niikko

Kuka opettaa sinun lapsellesi seksuaalisuudesta?

ma 28.01.2019 22:12

Musta Orkidea

Vieraskynä: Kirje eräältä äidiltä

pe 08.02.2019 13:23

Mikko Paunio

Pekka Haavisto ja Paroni von Munchausen

la 23.03.2019 08:13

Heikki Porkka

Tappiosta tappioon

ti 26.03.2019 08:47

Tapio Puolimatka

"Homofobinen" professori haluttiin erottaa Oxfordin yliopistosta

pe 22.03.2019 21:47

Olli Pusa

Demokratia vaarassa?

ti 26.03.2019 12:22

Alan Salehzadeh

Ei shariaa länteen, vaan länsimaiden tasa-arvoinen lainsäädäntö muslimimaihin

ti 12.06.2018 11:53

Janne Suuronen

ISIS-morsiamet - tätä dokumenttiä ei Yle esitä

ke 13.03.2019 20:09

Reijo Tossavainen

Journalistin päätoim. M. Pettersson: "Me vaikutamme äänestystulokseen"

to 14.03.2019 18:27

Jessica Vahtera

Työpaikkoja ei synny tilastotempuilla

pe 27.04.2018 12:59

Pauli Vahtera

Tyhjästä on paha nyhjästä

la 16.03.2019 11:29

Timo Vihavainen

Aikakauden alku

ma 25.03.2019 21:41

Matti Viren

Paula ja Donald

ma 25.03.2019 21:20