Debatti: Tapio Puolimatka ja Tuomas Kurttila - koko taltiointi tapahtumasta

Videot ma 03.09.2018 11:55

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila ja kasvatustieteen professori Tapio Puolimatka kohtasivat Helsingin Tieteiden talolla Saulus-Lähetyksen järjestämässä debatissa 28.8.2018. Debatissa käsiteltiin avioliittoinstituutiota, avioeroja, seksuaalikasvatusta, seksuaalisuutta ja niiden lapsivaikutuksia. Yleisö pääsi tilaisuuden lopulla esittämään kysymyksiä.

Debatti käytiin hyvässä hengessä ja väittelijät selvästi antoivat arvoa toistensa mielipiteille. Miinuksena näen sen, että moderaattori ei rajannut kellolla puheenvuoroja ja sen vuoksi äänessäoloaika ei ollut nyt tasapuolinen keskustelijoiden välillä. 

Tuomas Kurttila sanoi lähestyvänsä aihepiiriä lapsiasiavaltuutetun tehtävästä käsin. Hänen tehtävänään on arvioida kuinka lasten hyvinvointi ja oikeudet Suomessa toteutuvat. ”Siinä minun pohdintaa määrittää kaikista eniten YK:n lasten oikeuksien sopimus, joka on meidän maailman valtioiden yhdessä sopima ja solmima sopimus ja ajatus siitä, mikä on lapsen etu tässä ihmiskunnassa ja maailmassa. Peilaan kuitenkin ajatteluani pitkälti tähän.”

Kysymykseen siitä mikä on paras perhemuoto lapsille ja vahingoittaako uusi avioliittolaki YK:n lasten oikeuksien sopimuksen 7 artiklan säädöstä, jonka mukaan lapsella on ”mikäli mahdollista, oikeus tuntea vanhempansa ja olla heidän hoidettavanaan”, Kurttila vastasi mm: ”YK:n lasten oikeuksien sopimukseen liittyen se, että meillä on kaksi aikuista, joiden sukupuolta en tässä nyt määrittele, että he haluavat sitoutua perheeseen, kasvatustyöhön ja se sellaisenaan on myös osoitettu, että näiden lasten hyvinvointi, jotka ovat myös samaa sukupuolta olevien parisuhteessa ja liitossa, on yhtä hyvä kuin on myös eri sukupuolta olevien. Eli kysymykseen selkeä vastaus: kahden aikuisen liitto.”

Toteamukseen, että eikö edellä kuvattu ole ristiriidassa YK:n sopimuksen kanssa, koska lapsella on joka tapauksessa aina äiti ja isä Kurttila vastasi; ”No se ei ihan täysin ole. Jos me mietitään sitä niin sanottua sosiaalista vanhemmuutta yhtenä kysymyksenä ja tunnistetaan, mikä se meidän YK:n lapsien oikeuksien sopimuksen teon hetkellä ollut tulkinta oli, niin se on tietysti muuttunut, ja muuttuvainen.”

Kasvatustieteen professori Tapio Puolimatka toivoo seuraavanlaista ilmapiirin muutosta: ”Jos ajatellaan sateenkaarilapsia, niin toivoisin, että tässä kulttuurissa annettaisiin tilaa sille, että he voisivat puhua siitä isän tai äidin kaipuusta, koska monilla heillä saattaa olla sellainen, kun puuttuu läheinen yhteys toiseen biologiseen vanhempaan. Niin, ettei me luoda sellaista kulttuuria, jossa se ei ikään kuin enää ole sallittu puheen aihe, koska silloinhan se ikävä ikään kuin pahenee.” Tästä Kurttila oli samaa mieltä.

 

Esittelytekstin toimitti Toni Torppa – Saulus-Lähetys Ry

Jukka Rahkonen ma 03.09. 11:55

blogit

Arto Luukkanen

Pysyyköhän Rinteen Titanic enää pinnalla?

su 14.07. 21:45

Pauli Vahtera

Mansikanpoimintaa ja sokerijuurikkaan harvennusta

su 14.07. 21:43

Timo Vihavainen

Gourmandise

su 14.07. 21:40

Professorin Ajatuksia

Vasemmistoliiton synkät juuret elävät ja voivat hyvin

su 14.07. 21:39

Henna Kajava

Metrot - Suomen kehitysmaalaistumisen näyteikkunat

su 14.07. 14:34