Oikeisto voittoon Sloveniassakin: "Slovenialaiset ensin!"

Orban: Janez Jansan puolueen voitto takaa Slovenian kansan eloonjäämisen

Ulkomaat ma 04.06.2018 17:25
Janez Jansa. kuva: Breitbart

Oikeistopuolue SDS on voittanut Slovenian ennenaikaiset parlamenttivaalit.

The Guardian uutisoi alustavien tulosten mukaan kansallismielisen ja maahanmuuttovastaisen SDS-puolueen saaneen selvästi eniten ääniä Slovenian parlamenttivaaleissa sunnuntaina.

Entisen pääministerin, Janez Janšan demokraattinen puolue (SDS) sai noin 25 prosenttia äänistä. Janez Janša toimi Slovenian pääministerinä vuosina 2004-2008 ja 2012-2013.

Puolue on saamassa 25 paikkaa 90-paikkaiseen parlamenttiin, mutta ei vaalivoitostaan huolimatta saa parlamentissa enemmistöä.

Vastassa on monia pienempiä vasemmistolaisia puolueita, joista kukin sai 9-13 prosenttia äänistä ja uhkasi saada yhdessä enemmistön paikoista. Tällainen pirstoutuminen riittää aiheuttamaan päänsärkyä yritettäessä rakentaa koalitioita.

Asiat ovat lisäksi monimutkaisia, sillä useimmat puolueet ovat tarkoituksellisesti hylänneet yhteistyön SDS:n kanssa, joka harjoittaa Unkarin Viktor Orbánin ja Yhdysvaltain Donald Trumpin edustamaa omia kansalaisia suosivaa politiikkaa.

Keskusta-oikeistolainen Nova Slovenija on ainoa puolue, joka on ilmoittanut toistaiseksi olevansa valmis tekemään yhteistyötä SDS:n kanssa. Nova Slovenija saanee noin 7,1 prosenttia äänistä. SDS ja Nova Slovenija eivät siis saa enemmistöhallitusta kasattua kahdestaan.

Järjestelmän vastaiseksi luonnehdittu LMS-puolue (List of Marjan Šarec) saavutti toiseksi eniten ääniä 12,7 prosentin äänisaaliillaan ja 13 paikkaa parlamentissa.

Marjan Šarec, pohjoisslovenialaisen Kamnikin kaupungin pormestari, on tunnettu entisenä koomikkona ja hän yritti viime vuonna myös pyrkiä presidentiksi. Hän on kertonut, ettei ryhdy yhteistyöhön Janšan kanssa ja on vaatinut tutkimusta Slovenian puolueiden väitetystä ulkomaisesta rahoituksesta, ilmeisesti viitaten Janšan yhteyksiin Orbánin kanssa.

Janša on puolustanut järkkymättä linjaansa ja Janšan kasvava suosio nähdäänkin olevan heijastusta oikeistolaisen politiikan vahvasta noususta Keski- ja Itä-Euroopassa juuri nyt, jolloin Lähi-idästä ja Afrikasta on suuntautunut maahanmuuttajien tulva Eurooppaan.

Maahanmuuttajista kertova STOP-merkki koristi Janšan kampanjajulisteita ja hänet tunnetaan jo pitkältä ajalta kansallismielisenä konservatiivina - tosin hänestä on tullut entistä jyrkempi maahanmuuttoa kohtaan viime aikoina.

"Turvallisuus on Slovenian suurin haaste", Janša julisti ja vaati, että Slovenian tehtävänä on suojella EU:n rajatonta Schengen-aluetta maahanmuuttajien massatunkeutumiselta, kuten vuonna 2015 kävi.

"Slovenia epäonnistui testissä kerran, ja me kaikki joudumme hoitamaan nyt tämän epäonnistumisen seurauksia", hän sanoi huomauttaen samoilla tavoin kuin Orbán: "Emme salli tämän tapahtua uudelleen."

Noin 500 000 maahanmuuttajaa päästettiin marssimaan Slovenian läpi Länsi-Eurooppaan vuonna 2015. Virta väheni osittain, kun niin sanotun Balkanin reitin maat vahvistivat rajatarkastuksia.

"Tilanne on häiritsevä”, Slovenian presidenttinä vuosina 2007–2012 toiminut, vasemmalle kallellaan oleva Danilo Türk on tilittänyt sanomalehti The Guardianille.

”Meillä ei ole koskaan ollut tällaista vihanlietsontaa, muukalaisvihamielisyyttä ja selkeitä valheita vaalikampanjoissamme. Kaikki tämä on tulossa samaan aikaan, kun eurooppalaiset äänestäjät siirtyvät laajemminkin oikealle, joissakin maissa äärioikealle."

Janša on Unkarin pääministeri Viktor Orbánin liittolainen ja Orbán on antanut poliittista eliittiä ärsyttävän, näkyvän tukensa Janšalle ja vieraillut hänen vaalikampanjatilaisuudessaan.

Orbánin mukaan Janša on "sitoutunut ja rohkea" poliitikko, joka voi varmistaa, että Sloveniaa johtaa "vahva, vakaa, määrätietoinen ja urhea hallitus" , jonka maa tarvitsee.

Janša on puolestaan kehunut Unkaria "esimerkkinä" olemisesta Euroopan unionin ulkorajojen suojelemisessa.

"Pakolaispolitiikkansa ansioista Unkari on turvallinen maa, kun taas Belgia ei väärän politiikkansa vuoksi ole", Janša twiittasi hiljattain.

Orbán on sanonut SDS-puolueen voiton takaavan Slovenian kansan eloonjäämisen.

Unkarin kansallismielisen pääministerin Viktor Orbánin tukema SDS-puolue vastustaa voimakkaasti turvapaikanhakijakiintiöitä ja sen mielestä suurin tuki olisi suunnattava turvallisuusjoukkoihin.

"Puolueemme asettaa Slovenian, slovenialaiset ensin", Janša sanoi alustavien vaalitulosten ilmestymisen jälkeen ja lisäsi, että SDS on valmis koalitiokeskusteluihin kaikkien muiden parlamentaaristen puolueiden kanssa.

"Olemme avoimia yhteistyölle, Slovenia on kohtaamassa ajat, jolloin tarvitaan yhteistyötä", hän totesi.

Slovenia on entinen Jugoslavian liittotasavalta, joka liittyi Euroopan unioniin vuonna 2004 ja on käyttänyt euroa valuuttanaan vuodesta 2007. Maa kuuluu myös Natoon.

Ennenaikaisiin vaaleihin päädyttiin maaliskuussa, kun modernia keskustapuoluetta (SMC) edustava liberaali pääministeri Miro Cerar erosi viikkoja ennen kautensa päättymistä epäonnistuneen rautatieprojektin takia.

Hallitseva moderni keskustapuolue (SMC) ylsi tällä kertaa vasta neljänneksi vain 9,7 prosentilla ja 10 paikkaan parlamentissa.

Äänestysprosentin vaaleissa arvellaan olleen hieman alle 52 prosenttia.

Tytti Salenius ma 04.06. 17:25

Pääuutiset

blogit

Petteri Hiienkoski

The Telegraphin uutiset liikaa Suomen Facebookille: yhteisöpalvelu bannasi tietojenvälittäjän taas vaalien alla

Klo 19:18.

Jukka Hankamäki

Annatko jymäyttää itseäsi "pääministerivaalilla"?

Klo 11:28.

Timo Vihavainen

Helsinki on muutoksen kärjessä

Klo 11:27.

Professorin Ajatuksia

Utrechtin turkkilaisampujalla on ihmisoikeudet

Klo 11:26.

Vieraskynä

Ps-nuorten naiset: Nykyfeminismi tai sukupuolikiintiöt eivät edusta tasa-arvoa

ti 19.03. 20:01

Heikki Porkka

Yleisradio ohjaa suomalaisten ajattelua

ti 19.03. 11:04

videot