Vanhusasiainvaltuutettu Suomeen -kansalaisaloite julkaistiin

Suuri hätähuuto vanhusten oikeuksien puolesta

Kotimaa to 05.04.2018 13:20
kuvituskuva: pixabay

Väestömme vanhenee ja vanhusten määrä kasvaa nopeasti. Hoivan sekä erilaisten palveluiden tarve lisääntyy.

Kansalaisten oikeuksien turvaamiseksi löytyy jo muun muassa tasa-arvo-, lapsiasiain-, tietosuoja- ja yhdenvertaisuusvaltuutettuja.

Vanhustenhoidon puutteista ja laiminlyönneistä on otsikoitu tasaisin väliajoin. Uutisissa on kerrottu kotoa löydetyistä, huonokuntoisista ja lähes heitteillä olevista vanhuksista.

Kuka takaa vanhuksillemme hyvän ja arvokkaan elämän?

Nyt vantaalainen lääketieteen tohtori ja kaupunginvaltuutettu Tiina Tuomela vaatii vanhusasiainvaltuutetun viran perustamista Suomeen.

Tuomela on 1.4.2018 allekirjoitettavaksi avautuneen kansalaisaloitteen vireillepanija.

Tiina Tuomela sanoo, että viime aikojen uutisoinnit heitteille jääneistä vanhuksista saivat hänet toimimaan.

Kansalaisaloite on suuri hätähuuto vanhusten oikeuksien puolesta.

KD-lehti kertoo, että kansalaisaloitteella vastataan vanhustenhoidon puutteisiin ja että vanhusväestön hyvinvointi on tulevaisuuden kannalta aivan keskeinen kysymys.

"Jos jo nyt on laiminlyöntejä, heitteillejättöä, riittämättömät resurssit sekä kaikenlaisia puutteita ja laatuongelmia, niin mitä sitten tulevaisuudessa, kun vanhuksia on selvästi nykyistä enemmän", painottaa Tiina Tuomela.

Valvira julkaisi kesäkuussa vuonna 2016 kyselynsä tulokset, jossa se oli selvittänyt vanhusten kaltoinkohtelua sosiaalihuollon ympärivuorokautisissa yksiköissä.

Peräti 93 % kyselyyn vastanneista oli havainnut vanhusten kaltoinkohtelua.

Iltalehti uutisoi vuoden 2016 alussa, kuinka Tampereen kaupunki lakkautti sotasairaalanakin palvelleen Tampereen Kaupin geriatrisen sairaalan ja otti sairaalakiinteistön kokonaisuudessaan turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuskäyttöön.

Geriatrinen sairaala ja vastaanottokeskus olivat toimineet samassa kiinteistössä syksystä 2015 saakka. Kaupin sairaalan seinille oli kiinnitetty runsaasti arabiankielisiä toimintaohjeita.

Äitiänsä tapaamaan tullut tytär piti vanhuspotilaiden siirtoa turvapaikanhakijoiden tieltä "kornina":

"Reporankana makaavia vanhuksia ryhdytään kärräämään sinne tänne, jotta saadaan tilaa turvapaikanhakijoille. Nuoret miehet ramppaavat sairaalan käytävillä, hölisevät kovaan ääneen, räpläävät kännyköitä ja paiskovat ovia. Samaan aikaan huoneissa makaa sairaita vanhuksia, joista osa tekee kuolemaa."

Hänen äitinsä ei enää puhunut, mutta jos puhuisi, tyttären mukaan "ei tästä touhusta tykkäisi".

Sotaveteraaniksi esittäytyvä lähiomainen kertoi vaimonsa olevan muuttoa odottavien potilaiden joukossa ja lähestyi toimittajaa kiukkuisena:

"Minä olen turvannut Suomea, mutta minua ei turvaa kukaan", mies totesi ykskantaan ja jatkoi hienostelematta "päättäjien valinneen turvapaikanhakijat".

Vanhusasiainvaltuutettu Suomeen -kansalaisaloitteen puuhanainen pitää tärkeänä valtuutetun puuttumista epäkohtiin ja paineen luomista poliittisten päättäjien suuntaan.

Kansalaisaloite kehottaa eduskuntaa ja hallitusta tekemään työtä vanhusasiainvaltuutetun viran perustamiseksi Suomeen.

Tuomelan mukaan ikäihmiset saisivat näin vanhusten asioihin perehtyneen virallisen puolestapuhujan ja riippumattoman asiantuntijan, joka puolustaa heidän asemaansa yhteiskunnassa.

Myös kristillisdemokraattien varapuheenjohtajana ja KD Naisten puheenjohtajana toimiva Tuomela näkee nyt olevan "yhdestoista hetki" toimia vanhusten asioiden kuntoon saattamiseksi, ettei tilanne muutu epätoivoiseksi tulevaisuudessa.

Tämän pitäisi olla kaikkien suomalaisten, vanhusjärjestöjen, puolueiden ja päättäjien hanke, hän huomauttaa.

Kansalaisaloitteen vireillepanijan, Tiina Tuomelan ohella aloitteen puuhanaisina toimivat sosionomi Katri Fältberg ja sosiaalipsykologi Riitta Kuismanen.

Aloitteen voi käydä allekirjoittamassa sähköisesti kansalaisaloite.fi-sivustolla. Kansalaisaloitteeseen pääset tästä.


 

Tytti Salenius to 05.04. 13:20

Pääuutiset

blogit

Juha Ahvio

Frank Herbertin Dyyni ja tekoälyuhka

la 13.04. 00:17

Olli Pusa

Eläkeindeksin leikkaaminen

ti 09.04. 13:56

Heikki Porkka

Suomi sanojen vankina - manipulointia Ylen tapaan

to 28.03. 13:04

Tapio Puolimatka

Pedoseksuaalisten fantasioiden varaan rakentuva seksuaalikasvatus

ke 20.03. 08:51

Petteri Hiienkoski

Puhkeaako globalismin kupla Ukrainaan?

pe 15.03. 23:04

videot