IS: Kim Jong-un on lupautunut luopumaan ydinaseista - Trump tapaa diktaattorin toukokuuhun mennessä

Etelä-Korean edustaja piti pikaisen tiedotustilaisuuden Valkoisen talon edustalla.

Ulkomaat pe 09.03.2018 09:00
Kuva: uutisvideo IS:n artikkelissa

Etelä-Korean delegaatio vierailee Washingtonissa Valkoisessa talossa kertomassa tapaamisestaan Pohjois-Korean kanssa, kertoo IltaSanomat.

Uutisen mukaan Etelä-Korean kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Chung Eui-yong kertoi pikaisessa tiedonannossa, että Pohjois-Korean johtaja on sitoutunut luopumaan ydinaseista. Hänen mukaansa Kim Jong-un on myös lupautunut pidättäytymään tulevista ydinkokeista.

"Kerroin presidentti Trumpille, että Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un sanoi tapaamisessamme olevansa sitoutunut ydinaseriisuntaan", Chung sanoi.

"Etelä-Korea liittolaisineen tulee painostamaan Pohjois-Koreaa siihen asti, kunnes lupaukset ydinaseista luopumisesta ovat toteutuneet."

Chungin on ilmoittanut Kim Jong-unin kutsuneen Donald Trumpin tapaamiseen, ja tämä saattaa toteutua jo toukokuuhun mennessä. Kim on esittänyt tapaamiskutsun ja Trump on hyväksynyt kutsun.

"Presidentti Trump sanoi tapaavansa Kim Jong-unin toukokuuhun mennessä taatakseen pysyvän ydinaseriisunnan."

Valkoinen talo on vahvistanut Trumpin hyväksyneen Pohjois-Korean kutsun, mutta Pohjois-Koreaa vastaan asetetut pakotteet pysyvät Valkoisen talon mukaan voimassa.

 

"Keskeinen kysymys on, voisiko Pohjois-Korea tosiaan luopua ydinaseesta. Ydinase on ollut Kimin keskeinen painostusväline ulkopolitiikassa ja isänmaallisen ylpeyden aihe kotimaassa", kommentoi Yle.

"Pohjois-Korean mielestä ydinaseriisuntaan sisältyisi se, että Yhdysvallat luopuisi lupauksestaan suojella Etelä-Koreaa myös ydinasein. Tähän Yhdysvaltain on erittäin vaikea suostua."

Pohjois-Korea on aiemminkin keskeyttänyt ydin- ja ohjushankkeensa, mutta jatkanut niitä jos neuvottelut eivät ole edenneet sen toivomalla tavalla.

Jukka Rahkonen pe 09.03. 09:00

(Kaikki OM:n osoitteet vaihdettiin turvallisiksi https- osoitteiksi 28.10.2018. Muutos nollasi osan vanhoista FB peukutus- ja jakolaskureista)

Pääuutiset

blogit

Mikko Paunio

Vihreä metsäpolitiikka aiheutti Kalifornian metsäpalot

Klo 11:54.

Jukka Hankamäki

Euroopan valtioiden itsenäistyminen etenee

Klo 00:06.

Timo Vihavainen

Hirmuisia asioita

Klo 00:04.

Professorin Ajatuksia

Ovatko kantaväestön tekemät raiskaukset hyväksyttäviä?

Klo 00:00.

Olli Pusa

Ilmastokiima

pe 14.12. 12:26

videot