Kansallismielinen oikeisto voitti Italian vaaleissa

Matteo Salvini (Liiga) on luvannut poistaa Italian romaanileirit, karkottaa satoja tuhansia turvapaikanhakijoita sekä luvannut selättää islamin aiheuttaman uhan.

Ulkomaat ma 05.03.2018 11:34
Matteo Salvini. Kuva: wikipedia

Kun yli puolet Sunnuntaina annetuista äänistä oli laskettu, kansallismielinen oikeistokoalitio oli kerännyt jo 37 prosenttia äänistä. Eurokriittisellä ja oikeistolaisella Liiga-puolueella oli 18 prosentin äänisaalis ja mediamoguli Silvio Berlusconin Forza Italia (Go Italy) puolueella 14 prosenttia äänistä.

Vaalitulos nostaa Liiga-puolueen johtajan Matteo Salvinin mahdolliseksi Italian seuraavaksi pääministeriksi. Matteo Salvini on luvannut poistaa Italian romanileirit, karkottaa satoja tuhansia turvapaikanhakijoita sekä luvannut selättää islamin aiheuttaman uhan.

Eliitinvastainen Viiden tähden liike, joka on kerännyt kannatusta niiltä italialaisilta, jotka ovat kyllästyneet nykyisten puolueiden saamattomuuteen ja maan taloudellisten mahdollisuuksien niukkuuteen, on vaaleissa toisena 31 prosentilla.

"Maaliskuun neljännen päivän vaalit toivat tuloksen, jota Eurooppa pelkäsi ja jota Italiakaan ei ehkä odottanut aivan näin vahvana", kirjoitti kolumnisti Marcello Sorgi La Stampa dailyssa.

"Euroopan unionilla tulee olemaan ikävä yö", twiittasi Marine Le Pen, Ranskan National Front puolueen johtaja eilen illalla.

Voittanutta Brexit-kampanjaa vuosikaudet vetänyt Nigel Farage onnitteli EU-kriittistä Viiden tähden liikettä, hänen liittolaistaan Euroopan parlamentissa "mielipidemittausten tulosten ja odotusten ylityksestä" sekä ylivoimaisesti Italian suurimpana puolueena.

Jukka Rahkonen ma 05.03. 11:34

(Kaikki OM:n osoitteet vaihdettiin turvallisiksi https- osoitteiksi 28.10.2018. Muutos nollasi osan vanhoista FB peukutus- ja jakolaskureista)

Pääuutiset

blogit

Heikki Porkka

Venezuela - sosialismia vaikka väkisin

Klo 12:23.

Timo Vihavainen

Miten asiat on nähtävä?

ke 23.01. 22:22

Professorin Ajatuksia

Elintasopakolaisten merimatka päätyi Libyaan

ke 23.01. 22:21

Arto Luukkanen

Kurittaja-Orpo ja kaverikapitalistien jatkokausi

ma 21.01. 21:51

Laura Huhtasaari

Digitaaliset oikeudet ja sananvapaus

ma 21.01. 21:50

videot