Kansallismielinen oikeisto voitti Italian vaaleissa

Matteo Salvini (Liiga) on luvannut poistaa Italian romaanileirit, karkottaa satoja tuhansia turvapaikanhakijoita sekä luvannut selättää islamin aiheuttaman uhan.

Ulkomaat ma 05.03.2018 11:34
Matteo Salvini. Kuva: wikipedia

Kun yli puolet Sunnuntaina annetuista äänistä oli laskettu, kansallismielinen oikeistokoalitio oli kerännyt jo 37 prosenttia äänistä. Eurokriittisellä ja oikeistolaisella Liiga-puolueella oli 18 prosentin äänisaalis ja mediamoguli Silvio Berlusconin Forza Italia (Go Italy) puolueella 14 prosenttia äänistä.

Vaalitulos nostaa Liiga-puolueen johtajan Matteo Salvinin mahdolliseksi Italian seuraavaksi pääministeriksi. Matteo Salvini on luvannut poistaa Italian romanileirit, karkottaa satoja tuhansia turvapaikanhakijoita sekä luvannut selättää islamin aiheuttaman uhan.

Eliitinvastainen Viiden tähden liike, joka on kerännyt kannatusta niiltä italialaisilta, jotka ovat kyllästyneet nykyisten puolueiden saamattomuuteen ja maan taloudellisten mahdollisuuksien niukkuuteen, on vaaleissa toisena 31 prosentilla.

"Maaliskuun neljännen päivän vaalit toivat tuloksen, jota Eurooppa pelkäsi ja jota Italiakaan ei ehkä odottanut aivan näin vahvana", kirjoitti kolumnisti Marcello Sorgi La Stampa dailyssa.

"Euroopan unionilla tulee olemaan ikävä yö", twiittasi Marine Le Pen, Ranskan National Front puolueen johtaja eilen illalla.

Voittanutta Brexit-kampanjaa vuosikaudet vetänyt Nigel Farage onnitteli EU-kriittistä Viiden tähden liikettä, hänen liittolaistaan Euroopan parlamentissa "mielipidemittausten tulosten ja odotusten ylityksestä" sekä ylivoimaisesti Italian suurimpana puolueena.

Jukka Rahkonen ma 05.03. 11:34

Pääuutiset

blogit

Heikki Porkka

Yleisradio ohjaa suomalaisten ajattelua

Klo 11:04.

Jukka Hankamäki

Rock and rollin voodoomies kertoo, miksi "apulaissheriffiä ei pompoteta"

ma 18.03. 23:35

Timo Vihavainen

Käppäukolle kyytiä

ma 18.03. 23:33

Professorin Ajatuksia

Vakiintuneet maahanmuuttoasenteet

ma 18.03. 23:31

Petteri Hiienkoski

Terrorismista länsimaisen demokratian tuhoamiseen

ma 18.03. 01:44

videot