Kansallismielinen oikeisto voitti Italian vaaleissa

Matteo Salvini (Liiga) on luvannut poistaa Italian romaanileirit, karkottaa satoja tuhansia turvapaikanhakijoita sekä luvannut selättää islamin aiheuttaman uhan.

Ulkomaat ma 05.03.2018 11:34
Matteo Salvini. Kuva: wikipedia

Kun yli puolet Sunnuntaina annetuista äänistä oli laskettu, kansallismielinen oikeistokoalitio oli kerännyt jo 37 prosenttia äänistä. Eurokriittisellä ja oikeistolaisella Liiga-puolueella oli 18 prosentin äänisaalis ja mediamoguli Silvio Berlusconin Forza Italia (Go Italy) puolueella 14 prosenttia äänistä.

Vaalitulos nostaa Liiga-puolueen johtajan Matteo Salvinin mahdolliseksi Italian seuraavaksi pääministeriksi. Matteo Salvini on luvannut poistaa Italian romanileirit, karkottaa satoja tuhansia turvapaikanhakijoita sekä luvannut selättää islamin aiheuttaman uhan.

Eliitinvastainen Viiden tähden liike, joka on kerännyt kannatusta niiltä italialaisilta, jotka ovat kyllästyneet nykyisten puolueiden saamattomuuteen ja maan taloudellisten mahdollisuuksien niukkuuteen, on vaaleissa toisena 31 prosentilla.

"Maaliskuun neljännen päivän vaalit toivat tuloksen, jota Eurooppa pelkäsi ja jota Italiakaan ei ehkä odottanut aivan näin vahvana", kirjoitti kolumnisti Marcello Sorgi La Stampa dailyssa.

"Euroopan unionilla tulee olemaan ikävä yö", twiittasi Marine Le Pen, Ranskan National Front puolueen johtaja eilen illalla.

Voittanutta Brexit-kampanjaa vuosikaudet vetänyt Nigel Farage onnitteli EU-kriittistä Viiden tähden liikettä, hänen liittolaistaan Euroopan parlamentissa "mielipidemittausten tulosten ja odotusten ylityksestä" sekä ylivoimaisesti Italian suurimpana puolueena.

Jukka Rahkonen ma 05.03. 11:34

Pääuutiset

blogit

Vieraskynä

Kirkko ja Pride - Miksi homoteologiset argumentit eivät vakuuta

Klo 00:12.

Timo Vihavainen

Imperiumin rajat

ke 26.06. 23:57

Professorin Ajatuksia

Demarit pettivät tanskalaiset

ke 26.06. 23:51

Heikki Porkka

Facebook rakastaa minua

ke 26.06. 21:53

Mika Niikko

Hallitusohjelma, Seta ja lapset

ke 26.06. 00:10

videot