Blogi: Heikki Porkka, ma 26.02.2018 12:38

Suomi ja Viro - niin erilaiset

Suomen medioissa, erityisesti Yleisradiossa, on esitetty toistuvasti mielipiteitä, joiden mukaan Suomi ja Viro ovat samankaltaisia maita.

Varmaan ovat monin osin, mutta käytännön elämässä näkyvän arvomaailman osalta valtiot ovat kuin yö ja päivä. Seuraavassa nostan esiin muutamia asioita, joissa erot näkyvät selkeästi.

Suomen entinen Viron suurlähettiläs (2010 – 14) Aleksi Härkönen lausui viisaita sanoja Ylen A-studiossa 21.2.2018. Hän totesi esimerkiksi näin:

”Minusta Virosta jää kaikkein päällimmäisenä sellainen mielikuva, että siellä pystytään yhdistämään asioita. Pystytään palauttamaan se, mikä Virossa on parasta vanhoilta ajoilta ennen neuvostomiehitystä ja samaan aikaan uudistumaan, tekemään Virosta moderni valtio.”

Härkönen havaitsi lisäksi Viron vuosinaan saman asian, johon olen kiinnittänyt täällä asuessa alusta pitäen huomiota. Härkönen totesi A-studiossa seuraavasti:

”Olen aina pitänyt siitä, että Virossa löytyy sellaisia totuudenpuhujia, jotka sanovat niin kuin asiat ovat myöskin turvallisuuspoliittisista kysymyksistä.”

Toimittaja: ”Suomestako ei löydy?”

Härkönen: ”Suomestakin löytyy, mutta tuskin meidän viralliset lausunnot ovat ihan sellaista totuuden puhetta kuin Virossa.”

Toimittaja: ”Millä tavalla ei ole totuuden puhumista?”

Härkönen: ”Meillä puhutaan hyvin pehmeästi ja vähän peitelläänkin asioita eikä sanota kaikkea sitten ulos mitä ajatellaan.”

Kun Yleisradion toinen toimittaja kysyi Viron presidentti Kersti Kaljulaidilta mitä tämä pitää presidentin työstä, vastasi presidentti seuraavasti:

”Se ei ole pitämiskysymys, vaan erittäin suuri vastuu. Vastaat kansasi asioiden sujumisesta kansainvälisessä ympäristössä. Sitä työtä on tehtävä. Tehtävänä on tuoda esille ihmisille [omalle kansalle] tärkeitä asioita.”

Jostain syystä Yle oli kääntänyt viimeisen lauseen vaillinaisesti ja jättänyt pois viittauksen sanaan ”oma” ja kirjannut vain sanan ”ihmisille”, joka ei personoi lausetta omaan kansaan vaan laajemmin ihmisiin.

Lisäksi presidentti Kaljulaid toivoi, ”että kielemme ja kulttuurimme elää ja kasvaa…”  ja että ”saamme nyt kehittää kulttuuriamme valtion tuella..” ja että ”pienillä kansoilla on yksi yhteinen etu kansainvälisessä politiikassa. Se on se, että maailma perustuisi selkeisiin sopimuksiin.”

Miten EU on noudattanut omia selkeitä sopimuksiaan esimerkiksi talouden (jokaisen pitää huolehtia omista veloistaan), ulkorajan valvonnan (Schengen-sopimus + direktiivi) ja turvapaikanhaun (Dublin-asetus) osalta? Rikkonut kaikkia ja vaatinut myös jäsenvaltioita rikkomaan niitä.

Natosta Kaljulaid totesi varsin trumppimaisesti, että jäseneksi pyrkivien on täytettävä Naton ehdot eli sitouduttava maksamaan jäsenmaksunsa.

Tämä oli juuri se asia, josta useat Naton jäsenmaat nostivat metelin, kun Donald Trump vaati eurooppalaisilta kumppaneilta parempaa vastuunkantoa. Tämä oli myös se asia, jonka myötä Yle ja muut suomalaismediat ryhtyivät väittämään, että Yhdysvallat hylkää Euroopan puolustamisen Trumpin johdolla.

Trump vaati sopimusten noudattamista, mutta suomalaisen valtamedian edustajien mielestä se oli väärin vaadittu!!

Trumpista takaisin Viron ja Suomen eroavaisuuksiin.

Virossa kehitetään yhteiskuntaa yrittäjyys edellä, pyrkimällä houkuttelemaan maahan väkeä, joka sopeutuu, työllistyy ja työllistää.

Virossa jopa ristiriitaisia tunteita herättävä presidentti on todennut, että maahan tulevien täytyy hyväksyä virolainen elämäntapa ja kulttuuri, koska Viro ei tarjoa erityiskohtelua [kuten Suomi]. Periaatteena on, sopeudu tai etsi itsellesi uusi maa, jossa voit toimia, kuten kulttuurisi ja tapasi edellyttävät.

Lisäksi Virossa kehotetaan avoimesti omien, virolaisten lasten hankintaan. Virolaisten rakastamien esiintyjien tähdittämä kappale soi erittäin paljon televisiossa ja radiossa.

Virolaisen periaatteen mukaisesti vieraat ovat tervetulleita, mutta koska Viron kulttuuri halutaan säilyttää, ovat oma kansa ja kulttuuriin sopeutuneet maahanmuuttajat sekä sitä [kulttuuria] kunnioittavat ykkössijalla.

Toisin kuin virolaiset, suomalaispoliitikot halajavat maahansa lisää sosiaalihuollon varassa eläviä ulkomaalaisia. Suomessa ei edes pyritä integroimaan tulijoita vaan valtio ja useat avustuksia saavat järjestöt ja organisaatiot tukevat tulijoiden oman kulttuurin säilyttämistä.

Suomella on koko itsenäisyyden ajan kestänyt kokemus romanien ”kotouttamisesta”. Kulttuurisia tapoja, kuten väistämisvelvollisuutta ja verikostoa on katsottu läpi sormien, jonka lisäksi yhteiskunta rahoittaa romaninaisille heidän kansallispukunsa hankinnan säännöllisin väliajoin.

Millä tavoin esimerkiksi edellä mainitut toimet edistävät romanien sopeutumista suomalaiseen yhteiskuntaan? Romaneihin kohdistetun kotouttamispolitiikan ja nykyisen maahanmuuttopolitiikan järjellisyydestä saa jonkinlaisen kuvan kirjailija Ari Paulowin lokakuussa 2011 Yleisradion kirja-arvostelija Seppo Puttoselle osoittamasta kirjeestä. Ote julkisesta kirjeestä:

”Kantasuomalaisiin verrattuina ulkomaalaisilla oli 4-kertainen yliedustus Suomen vankiloissa v. 2010. Hämeen-Anttilan ohjelmassasi mainitsemilla romaneilla oli 57-kertainen yliedustus samana vuonna. Luku ei sisällä Suomen kansalaisuuden jo saaneita rikollisia (Lähde: Rikosseuraamusviraston moniste: Selvitys etnisestä yhdenvertaisuudesta vankiloissa, Helena Huhta, Helsingin yliopiston valtiotieteen laitos).

Sopeutumista?

Suomessa on 29 vankilaa. Jos kantaväestö olisi yhtä rikollista kuin maahanmuuttajat, Suomeen olisi rakennettava n. 115 vankilaa lisää. Jos kantaväestö olisi yhtä rikollista kuin romanit, olisi niitä rakennettava peräti 1653 kappaletta. Ulkomaan kansalaisten määrä Suomen vankiloissa kasvoi viimeksi kuluneiden 6 vuoden aikana 7,7-kertaiseksi.”

Kuinka kulttuurin sisällä kasvatetaan kulttuuriin tai siitä pois?

Siinä missä Suomessa juhlitaan Sandstorm-kappaleen tunnelmissa, Virossa nuorempikin polvi laulaa 2010-luvulla isänmaallisia lauluja, Kerli (Eesti muld ja Eesti süda) ja Gerli Padar & Sun (Eesti Lipp) ja Ott Lepland (Eestlane olen ja eestlaseks jään) .

Kumpi on syvällisempi ja tehokkaampi tapa istuttaa ihmiseen isänmaallisuutta ja kansallishenkeä? Missä ovat suomalaismuusikot, joille isänmaalliset laulut kelpaavat? Virossa heitä on kymmeniä, Suomessa nolla.

Suomessa vasemmisto on käyttänyt musiikkia aatteellisen ja ideologisen työn välineenä jo vuosikymmenien ajan, sen sijaan isänmaallista musiikkia soitetaan vain mallin vuoksi pönötystilaisuuksissa.

Aiemmin isänmaallisuutta korostaneista poliittisen keskustan ja oikeiston poliitikoista on kuoriutunut Suomessa 2000-luvulla internationalisteja, vasemmistoaatteen vankkumattomia edistäjiä, jotka nimittelevät kansallismielisiä ksenofobeiksi, natseiksi ja rasisteiksi.

Siinä missä virolaiset nuoret, keski-ikäiset ja vanhemmat ihmiset heiluttivat tuhansia ja tuhansia Viron lippuja itsenäisyyden kunniaksi, miettivät suomalaiset rohkeneeko Suomen lippua heilutella vai onko siinä jotain hävettävää.

Kuinka monen suomalaisnuoren kuulitte päästävän itsenäisyyspäivänä suustaan keskellä päivää huudon ”Eläköön Suomi”? Tallinnan Vanhassa kaupungissa "Elagu Eesti" -huuto nuorison suusta ei ollut lainkaan harvinainen asia keskellä päivää 24.2.2018. Iloisella mielellä ja ilman alkoholia tai muuta päätä sekoittavaa.

Kuinka suuri oli se isänmaallisen musiikin määrä, jota Suomen eri televisiokanavat soittivat sadan vuoden itsenäisyyden kunniaksi? Vähäinen, ellei suorastaan mitätön verrattuna siihen, miten Viron eri mediat toimivat.

Kuinka moni suomalainen laittoi auton ikkunaan Suomen lipun itsenäisyyden satavuotisjuhlan kunniaksi? Siis samalla tavoin kuin teki esimerkiksi jääkiekkomaajoukkueen voitettua maailmanmestaruuden.

Virossa maan liput liehuivat tuhansien autojen sivuikkunoissa satavuotisen itsenäisyyden kunniaksi.

Kuinka moni suomalainen tunnettu poliitikko osallistuu nykyisin avoimen isänmaallisiin julkisiin tilaisuuksiin, jotka eivät ole valtionjohdon järjestämiä pönötystilaisuuksia? Kovin harva, jos yksikään.

Miksi suomalaisten eripura kasvaa jatkuvasti? Siksi, että valtamedia tukee linjaa, jonka mukaan isänmaallisuus on pahe, josta täytyy irrottautua kaikissa muissa yhteyksissä paitsi urheilukilpailuissa.

Kun Kimi Räikkönen voittaa, media muistaa mainita, että hän on suomalainen. Kun jääkiekkomaajoukkue voittaa maailmanmestaruuden, ”me voitimme sen”, me suomalaiset, siis ne, joiden mielestä isänmaallisuus on niin last season kuin olla ja voi.

Kun ammatikseen Kanadassa tai Yhdysvalloissa pelaava suomalainen menestyy, ylpeillään mediassa hänen menestyksestään, koska hän on suomalainen.

Kun virolainen juhlii ja kunnioittaa omaa kulttuuriaan, veronmaksajien rahoilla pullistellut Suomi100 rahoitti 30 000 eurolla koodaribussin Afrikkaan, jakoi 150 000 euroa turvapaikanhakijoiden projekteihin ja antoi 50 000 euroa suomalaisuuden uudelleen määrittelyyn. Paljon muutakin merkillistä. Satavuotisjuhlarahaa vastaanottavalla puolella oli useita äärivasemmistolaisia ja kokoomuslaisia henkilöitä.

Mutta auta armias, jos poliitikko peräänkuuluttaa suomalaisuutta ja kansallismielisyyttä, joutuu hän suomalaisen roskamedian silmätikuksi ja vähintään rivien väliin piilotetun halveksunnan kohteeksi.

Mitä toimittajan totterot juhlivat siinä vaiheessa, kun rajat on kaadettu ja kansakunnat sekoitettu?

Seppo Räty sanoi aikoinaan, että Saksa on paska maa. Olen samaa mieltä, nykyinen Saksa on henkisesti ja poliittisesti paska maa. Ikävä kyllä Saksa on Suomen poliittisen johdon esikuvamaa yhdessä Ruotsin kanssa.

Tätä taustaa vasten on ikävä todeta, että turhan moni virolaispoliitikko pitää Suomea edelleen jonkinlaisena esikuvamaana. Toivottavasti kyse on vain laskelmoidusta kohteliaisuudesta, ei sokeasta uskosta [sosialistisen] suomalaisen yhteiskuntajärjestelmän hyvyyteen.

Kansallishenki ei ratkaise kaikkia kansakunnan ongelmia, mutta hyvä koheesio antaa erinomaiset mahdollisuudet selvitä yhdessä eteenpäin.

Suomen hallituksen, vihervasemmiston ja valtamedian edistämä omaa kansaa ja kulttuuria halveksiva politiikka luo pohjaa entistä pahemmalle eripuralle.

Siinä missä poliittinen vihervasemmisto epäisänmaallistaa Suomea kaikin mahdollisin keinoin, kokoomuksen ja keskustan johdolla Suomesta on tehty osto- ja myyntiliike, jonka myötä kansallisomaisuudet saavat mennä, jos ostajan lompakosta löytyy riittävästi valuuttaa.

PS. Kuinka moni suomalainen vaivautui itsenäisyyspäivänä 6.12.2017 (100-v.) Tähtitorninmäelle? Entä kuinka moni virolainen todisti vastaavaa tapahtumaa Toompean mäellä 24.2.2018 klo 7:30, kun sinimustavalkea nousi Pitkän Hermannin lipputankoon? Siitä saa käsityksen, kun katsoo tämän videon. Videolla esitetään useita kansallishenkeä kohottavia kappaleita.

Heikki Porkka ma 26.02. 12:38

Heikki Porkka

Ulkosuomalainen, jonka mukaan realismi ja tosiasioiden tunnustaminen ovat ainoat oikeat lähtökohdat yhteiskunnallisista asioista päätettäessä.

tuoreimmat

Ennusteita ja kohunpoikasia maahanmuuttopolitiikan liepeiltä

la 25.05. 11:15

Yle, Trump, Orban, Salvini, "islamismi" ja Tynkkynen

ti 14.05. 12:56

Korruptiota se on pienikin korruptio

su 12.05. 13:52

Gallup elää - mikä on politiikan suunta?

pe 10.05. 11:56

Kärkihankkeena maailmanhalaus

to 09.05. 13:40

Tuolileikin kautta verohelvettiin?

ke 08.05. 15:29

Pedofiilien ja terroristien kultamaa

ti 07.05. 13:44

Äänestäjän kuluttajansuoja Suomessa

ma 06.05. 11:00

Suojelupoliisi ongelmien keskiössä

to 02.05. 22:00

Sdp (Hussein al-Taee) turvallisuusuhkana

ti 30.04. 13:23

blogit

Vieraskynä

Maahanmuuttoahdistus koskettaa monia suomalaisia

to 23.05.2019 01:36

Juha Ahvio

Europarlamenttivaalit 2019 ovat "kaikkien aikojen mullistavimmat EU-vaalit"

la 25.05.2019 20:25

Professorin Ajatuksia

ISIS-vaimojen ja muiden ihmisoikeudet

la 25.05.2019 20:21

Marko Hamilo

Puolusta Eurooppaa, äänestä euroskeptikkoa

la 25.05.2019 16:12

Jukka Hankamäki

Suomelle tärkeät europarlamenttivaalit

to 09.05.2019 22:08

Petteri Hiienkoski

Arkkipiispan tuella sananvapautta vastaan

la 18.05.2019 16:09

Tapio Holopainen

Mistä on pienet getot tehty?

ma 27.08.2018 23:18

Laura Huhtasaari

Euvostoliiton purkaminen alkaa vihdoinkin!

ke 01.05.2019 16:15

Petri Kaivanto

Vallankaappaus

ke 14.06.2017 09:13

Henna Kajava

Kansallismielisten vietävä ympäristöagenda vihreiltä

ti 14.05.2019 23:15

Piia Kattelus

Hallitsematon maahanmuutto ja liittoutumispolitiikka ovat nostaneet terrorismin uhkaa Suomessa

ke 17.01.2018 08:44

Henry Laasanen

Mitä termi "vihervasemmisto" tarkoittaa?

pe 24.08.2018 09:42

Arto Luukkanen

KGB ja sen mustien operaatioiden "jatkot" EU-vaaleissa

la 25.05.2019 20:24

Mika Niikko

Somekampanja käänsi tuhansien turvapaikkavaeltajien suunnan

su 07.04.2019 23:11

Musta Orkidea

Vieraskynä: Kirje eräältä äidiltä

pe 08.02.2019 13:23

Mikko Paunio

Maailman muovin kierrätys totaalikaaoksessa Uusi raporttini julki Lontoossa

ke 15.05.2019 20:55

Heikki Porkka

Ennusteita ja kohunpoikasia maahanmuuttopolitiikan liepeiltä

la 25.05.2019 11:15

Tapio Puolimatka

Setan kunniarotta-antipalkinto ja itävaltalainen rottaruno

ti 21.05.2019 23:38

Olli Pusa

Islaminuskoiset eivät sopeudu

su 19.05.2019 21:43

Alan Salehzadeh

Ei shariaa länteen, vaan länsimaiden tasa-arvoinen lainsäädäntö muslimimaihin

ti 12.06.2018 11:53

Janne Suuronen

Chile ja media

to 04.04.2019 21:30

Reijo Tossavainen

Lipponen ja Rönnholm venäläisten juoksupoikina

la 25.05.2019 21:34

Jessica Vahtera

Feministinen hallitus täysin tasa-arvoton

pe 24.05.2019 15:56

Pauli Vahtera

SDP valehtelijoiden klubi

pe 03.05.2019 21:34

Timo Vihavainen

Neuvostoihminen

la 25.05.2019 20:22

Matti Viren

Kumoaako ilmaston muutos kaikki lait?

pe 24.05.2019 01:25