Terrorismin uhka kasvaa ja iskut raaistuvat Euroopassa vuonna 2018

Turvallisuusanalyytikko: "Kun tämä uusi, palaava ja koulutettu Islamilaisen valtion taistelijasukupolvi alkaa hyökätä, olemme paljon pahemmassa jamassa"

Kotimaa su 18.02.2018 06:20

Breitbart uutisoi, että turvallisuusanalyytikko Lukáš Visingr on kritisoinut EU: n johtajia siitä, että he eivät tunnusta "läntisen maailman olevan sodassa".

Visingr varoitti, että Eurooppa tulee näkemään islamilaisten ääriryhmien tekemiä pahempia terrori-iskuja.

"Useimmat poliitikot eivät halua myöntää, että läntinen maailma on sodassa ja sen pitäisi toimia sen mukaisesti... Politiikan vastaukset ovat useimmissa tapauksissa riittämättömiä", Lukáš Visingr totesi tšekkiläiselle ČT24 -uutiskanavalle.

"Tietolähteet varoittavat, että Euroopassa on satoja ja tuhansia hyvin koulutettuja jihadisteja, jotka ovat valmiita suorittamaan hyökkäyksiä", hän sanoi ja huomautti, että nämä Islamilaisen valtion taistelijat ovat palaamassa Lähi-idän sotavyöhykkeiltä sotilaallisen tappion jälkeen.

Turvallisuusasiantuntija huomioi myös, että tähän asti toteutetut terrori-iskut ovat suurimmaksi osaksi "innokkaiden amatöörien" tekemiä: heillä ei ole ollut "ammattimaista" terroristista Islamilaisen valtion kaltaista erityiskoulutusta.

"Kun tämä uusi, palaava ja koulutettu Islamilaisen valtion taistelijasukupolvi alkaa hyökätä, uskon, että olemme paljon pahemmassa jamassa", hän varoitti.

Visingr kertoi olevansa vakuuttunut siitä, että Euroopassa tulee tapahtumaan laajamittaisia islamilaisten ​​ääriliikkeitten hyökkäyksiä.

Hän korosti myös, että vaikka muslimiyhteisön monilla jäsenillä ei olisikaan radikaalia taipumusta, on tosi asia, että se on juuri se yhteisö, josta uhka on tulossa.

Samanlaisen arvioinnin tekivät Jane’s Terrorism and Insurgency Centren (JTIC) puolustusanalyytikot tuoreessa raportissa, jossa todettiin terrorismin uhkan kasvavan vuonna 2018, kun ulkomaalaiset jihadistit palaavat "kalifaatista" Eurooppaan kehittyneitä taitoja oppineina.

Raportin mukaan seuraavan kahden vuoden aikana Euroopassa paljastuu uusia ja tuhoisampia menetelmiä, mukaan lukien autopommien ja uusien tekniikoiden käyttöönottaminen.

Ulkomaalaisten taistelijoiden paluu aiheuttaa välittömän turvallisuusuhan lisäksi merkittävän riskin heidän kapasiteettinsa avulla muuttaa ja radikalisoida jo olemassa olevia eurooppalaisia islamistisia verkostoja.

Jane's Terrorism and Insurgency -keskuksen vanhemman analyytikon, Otso Ihon mukaan ulkomaalaisiin taistelijoihin luotetaan lujasti islamilaisissa verkostoissa, jotka ovat jo valmiita tukemaan Islamilaisen valtion kaltaisia ryhmiä.

"Heidän panoksensa ja johtamistaitonsa voisivat uskottavasti liikuttaa ryhmittymiä, joilla on aiemmin ollut tukea antava rooli rahoittamisessa, matkustamisen helpottamisessa ja propagandan levittämisessä."

Raportissa nähdään uusi operatiivinen toiminta hyvin ratkaisevana: solujen perustaminen, aseiden hankkiminen, mahdollisuuksien ja turvallisten paikkojen tarjoaminen räjähteiden rakentamiselle ja taistelijoiden rekrytointi hyökkäyksiin Euroopassa.

Pääasiassa yksittäisten henkilöiden ja pienten solujen käyttämät "pienikokoiset" hyökkäykset, mukaan lukien raakojen improvisoitujen räjähteiden (IED) käyttö hyökkäyksissä, vuokratuilla ja varastetuilla kuorma- ja pakettiautoilla tehdyt törmäysiskut sekä veitsi- ja käsiasehyökkäykset tulevat Ihon mukaan tietenkin edelleen jatkumaan.

"Eurooppaan palaavat ulkomaalaiset taistelijat tarjoavat äärimmäisen tärkeitä taitoja, jotka auttavat yhä useampia taisteluvalmiita islamistisia verkostoja tekemään yhä monimutkaisempia hyökkäyksiä", raportin kirjoittaja, analyytikko Otso Iho painottaa.

Tällaisia ​​taitoja Ihon mukaan ovat muun muassa Irakissa ja Syyriassa opittujen "tienvarsipommien" rakentamisen asiantuntemus ja uusien asetyyppien tai -tekniikoiden käyttäminen.

Islamilainen valtio on kunnostautunut valmistamaan näitä "tienvarsipommiräjähteitä" myös teollisessa mittakaavassa.

Vaikka kalifaatti on "romahtanut", ei Isisin uhka Ihon mukaan väisty vielä pitkään aikaan.

Terrorijärjestö säilyttää kykynsä tehdä iskuja muun muassa auto- ja tienvarsipommein, itsemurhaiskuin ja salamurhin. Isisin nimissä taistelevilla on vielä ensi vuosikymmenelläkin kyky tehdä terrori-iskuja sekä Lähi-idässä että Euroopassa.

Jane’s Terrorism and Insurgency Centren raportin mukaan islamilaisten taistelijoiden onnistunut autopommien tai itsemurhahyökkäysautopommien käyttö Euroopan maaperällä merkitsisi huomattavaa uhkatason nousua.

On olemassa indikaattoreita, joiden mukaan jotkut solut ovat jo yrittäneet ottaa käyttöön näitä menetelmiä, esimerkiksi vuoden 2017 elokuun hyökkäyksen syylliset Barcelonassa Espanjassa. Palaavat taistelijat lisäävät tällaisen hyökkäyksen onnistuneen toteutuksen todennäköisyyttä Islamilaisen valtion "kalifaatissa" opittujen taitojen johdosta.

JTIC: n analyysi eurooppalaisista vankilatuomioista paljastaa lisäksi, että vuosina 2019-2023 huomattava määrä islamilaisten taistelijaryhmien aktiivisina kannattajina esiintyneitä terrorismista tuomittuja todennäköisesti vapautetaan tavallisen väestön keskuuteen.

Vuonna 2015 Pariisissa tehdyistä hyökkäyksistä lähtien terrorisminvastaista lainsäädäntöä kaikkialla Euroopassa on yhdenmukaistettu merkittävästi. Lainsäädännöllisellä tasolla useimmat maat ovat valmistautuneet kohtelemaan palaavia taistelijoita "ankaralla" tavalla eli vangitsemaan niitä, jotka ovat syyllistyneet terrorismirikoksiin tai aiheuttavat selkeän turvallisuusriskin.

Raportissa korostetaan, että käytännössä kuitenkin näiden lakien täytäntöönpano vaihtelee maittain niiden omien terrorismikokemusten perusteella: esimerkiksi pohjoismaat, joilla on ollut alempi terrorismialttius, ovat taipuvaisia ​​pitämään kiinni lievemmistä rangaistuksista.

"Vaikka on liian aikaista tehdä lopullisia johtopäätöksiä palautettujen ulkomaalaistaistelijoiden käytettävissä olevista tiedoista, ankarat rangaistuskäytännöt isäntämaissa eivät välttämättä näytä aiheuttavan merkittävää estettä Irakista ja Syyriasta palaaville ulkomaalaistaistelijoille", Iho sanoo.

Oikea Media kirjoitti viime syyskuussa amerikkalaisen Vice News -uutissivuston 22.8.2017 julkaisemasta artikkelista, jossa ihmeteltiin, miten maailman turvallisimmaksi julistettu maa, Suomi, "tuottaa" suhteellisesti kaikkein eniten terroristijärjestö Isisin riveihin liittyneitä ulkomaalaistaistelijoita.

Jo vuosi sitten Otso Iho totesi Tšekin turvallisuusanalyytikko Visingrin tavoin, että julkisuuteen päätyneet terrorismitapaukset vaikuttavat enimmäkseen "oma-aloitteisilta ja amatöörimäisiltä".

"Kotimainen propaganda kasvattaa terroriuhkaa Suomessa" -artikkelissaan The Ulkopolitist -nettijulkaisussa Iho kirjoitti, että Islamilaisen valtion rekrytointitoiminta on ollut toistuvasti esillä julkisessa keskustelussa, mutta toiminnan luonteesta, laajuudesta ja ammattimaisuudesta tiedetään vain vähän.

Hän muistutti myös jihadistiryhmille tunnusomaisesta ja niihin elimellisesti liittyvästä "teologisesta islamilaisesta ajatusmaailmasta", minkä mukaan kristittyjen ja muiden ”vääräuskoisten” alistaminen ja tappaminen on oikeutettua ja hyökkäyksien päätarkoitus.

Ihon mukaan Syyriaan ja Irakiin lähteneet vierastaistelijat - "ensimmäinen suomalaisten jihadistien sukupolvi" - ovat hankkineet taistelukokemusta, lisänneet jihadiryhmien tietämystä Suomesta ja mahdollisesti auttaneet Suomessa asuvia jihadiaktivisteja luomaan yhteyksiä kansainvälisiin toimijoihin ulkomailla.

Iho on varma, että Suomeen palanneet vierastaistelijat edistävät jihadistista liikehdintää ja ilmiö sitoo Suomen entistä tiukemmin osaksi länsimaissa ilmenevää synkkää trendiä.

Lokakuussa vuonna 2017 julkaistussa Soufan-keskuksen Kalifaatin takana: Ulkomaiset taistelijat ja paluumuuttajien uhka -raportissa todettii , että vähintään 5 600 henkilöä 33 maasta oli jo palannut alkuperämaihinsa.

Raportti arvioi viime vuoden helmikuisen tiedon mukaan, että Suomeen olisi palannut noin 43 taistelijaa.

Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari kertoi tammikuussa Yle TV1:n Ykkösaamussa, että Suomessa on tällä hetkellä seurannassa noin 370 ihmistä radikaalin islamin ja siitä aiheutuvan terrorismiuhan vuoksi.

Vertailun vuoksi Ruotsissa on seurannassa terrorismiriskin vuoksi noin 3 000 ihmistä.

"Valitettavasti kohdehenkilöiden määrä jatkaa kasvuaan Suomessakin", Pelttari myönsi.

Pelttarin mukaan Isisin riveissä taistelleiden länsimaalaisten joukosta vasta "vähäinen määrä" on palannut kotimaihinsa. Lähi-itään lähteneistä suomalaistaistelijoista kaatuneita on 12-16.

Suojelupäällikkö tunnusti Suomenkin no-go -alueiden vaarallisuuden ja niiden olevan erinomaisia terrorivärväyksen kohteita, mutta piti tilannetta Suomen lähiöissä vielä "kohtuullisen hyvänä".

 

Tytti Salenius su 18.02. 06:20

Pääuutiset

blogit

Heikki Porkka

Mies ei voi synnyttää

Klo 10:55.

Arto Luukkanen

Antti - älä lyö!

to 19.09. 22:43

Timo Vihavainen

Muuan historiamme merkkipaalu

to 19.09. 22:40

Professorin Ajatuksia

Kaupungin vuokra-asunnoista ja sosialismin kirouksesta

to 19.09. 22:39

Jukka Hankamäki

Etnisiä eteisvärinöitä

ke 18.09. 23:03

videot