71-vuotias Denny järkyttyi luettuaan Koraanin: "Fasistinen ideologia" - syytetään "vihapuheesta"

"Vasemmisto käyttää sensuuria yhä enemmän, koska he eivät pärjää keskustelussa"

Ulkomaat ti 13.02.2018 22:01

Ruotsalainen mies luki Koraanin ja halusi jakaa mielipiteensä islamista. Hän joutui poliisin kuulusteltavaksi ja hänen oli vastattava yleisiin kysymyksiin suhtautumisestaan ​​muslimeihin. Häntä on uhattu jopa kahden vuoden vankeudella.

Asiasta uutisoi Samhällsnytt.

Ruotsalainen Denny Abrahamsson on ihan tavallinen nuhteeton eläkeläinen, joka on toiminut muun muassa itsenäisenä yrittäjänä. Hän asuu vuoroin Tukholmassa ja välillä Thaimaassa pitkän työelämänsä jälkeen. Nuoruudessaan hän oli kommunistisen KPML:n jäsen, mutta sen jälkeen hän ei ole ollut missään poliittisessa puolueessa.

"Olin aikaisemmin vasemmistolainen, mutta viime vuosina minusta on tullut yhä enemmän oikeistolaisempi. Olen pannut merkille, että vasemmisto käyttää sensuuria yhä enemmän, kun he eivät pärjää keskustelussa", Denny huomauttaa Samhällsnyttille.

Hän viittaa henkilökohtaiseen kokemukseensa: maaliskuussa vuonna 2017 useista hänen kommenteistaan suositussa Stå upp för Peter Springare -Facebook-ryhmässä tehtiin ilmoitus poliisille.

Peter Springare on ruotsalainen rikospoliisi, joka synnytti kansallisen kiistan syyttämällä esimiehiä ja hallitusten virkamiehiä rikollisten epäiltyjen islamilaisten maiden taustojen piilottamisesta.

"Syy miksi olen alkanut kommentoida, on se, että näen islamin vaaran ja mielestäni ihmiset ovat hyvin eksyneitä. Haluan herättää ihmisiä, mutta se on vaikeaa", hän toteaa.

Denny Abrahamsson oli muutama vuosi sitten pitänyt islamia vain tavallisena uskontona, mutta luki sitten Koraanin ja järkyttyi islamin "pyhässä kirjassa" esiintyneestä vihasta, naisten halveksunnasta ja vihasta vääräuskoisia vastaan.

"Mitä enemmän islam ottaa valtaa, sitä enemmän teemme kompromisseja. Islamhan on totalitaarinen ideologia, joka tarkoittaa diktatuuria. Demokraattinen järjestelmämme on vaarassa", Abrahamsson varoittaa.

Abrahamssonin useista kommenteista Facebook-ryhmässä oli tehty ilmoituksia, mutta poliisi on päättänyt tutkia vain kahta.

Seuraavassa katkelma esitutkintapöytäkirjasta, Dennyn kaksi kommentointia, joilla syyttäjä yrittää osoittaa "vihaan yllyttämisen kansanjoukkoa vastaan". Näin Denny muun muassa kirjoitti:

"Ymmärtääkseen muslimiraiskaajien mielenlaatu, on tutkittava islamia. Pedofilia ja seksileikit pikkulasten kanssa on yksi osa kulttuuria. Monet rikoksentekijät eivät ymmärrä, mitä väärää he ovat tehneet - he voivat jopa nauraa rikoksilleen. Koraani hyväksyy ei-musliminaisten seksuaalisen pahoinpitelyn. Se on Allahin ja Muhammedin antama oikeus."

"On surullista, että niin monet kommentoinnit islamista estetään. Se on fasistinen ideologia uskonnollisessa kaavussa, jonka perusti yksi historian suurimmista rikollisista roistoista."

"Muhammed on 600-luvun Hitler ja hänen kannattajansa ovat murhanneet satoja miljoonia ihmisiä säälimättömällä raivolla. Muslimitekstit ovat täynnä vihaa kristittyjä ja juutalaisia kohtaan ja jotka olisi kiellettävä lailla kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Islam kannustaa rikoksiin vääräuskoisia vastaan ja on selitys rikosten ja raiskausten kasvulle."

Abrahamssonin mielestä hänen kommenteissaan ei ole kysymys "kiihottamisesta kansanryhmää vastaan", koska siinä kritisoidaan uskontoa, ei ihmisryhmää:

"En vihaa ketään ihmisiä. Se mitä vihaan on ideologia, islam", hän painottaa.

Hän peräänkuuluttaa syitä, miksi fasismia tai natsismia voidaan kritisoida, mutta ei islamia.

"Miksi islamilla pitäisi olla suojeltu asema?" hän kysyy.

Syyttäjä Tove Kullberg on kuitenkin toista mieltä. Hänen mukaansa Abrahamssonin kommentit olivat rikollisia, mutta hän ei osaa silti tarkentaa, mitkä ilmaisut niissä ylittivät lakien mukaan rajan:

"Olen arvioinut, että kommentit sellaisenaan eivätkä erityisesti jotkut sanat ole rikollisia ja muodosta uhkaa ihmisryhmälle."

Syyttäjän mukaan Dennyn kommentit on syytä tutkia käräjäoikeudessa. Syyttäjä ei voi päättää, missä raja kulkee ilman tuomioistuinta.

Hän ei vastaa Samhällsnyttin kysymykseen, onko syytteessä hänen mukaansa raja "rikollisten kommenttien" ja sananvapauden välille vedetty liian ankarasti.

Samhällsnytt oli mukana Abrahamssonin poliisikuulustelussa. Kuulustelussa esitettiin muutamia kysymyksiä, joilla ei ollut mitään suoraa yhteyttä epäiltyyn rikokseen, vaan ne muistuttivat pikemminkin mielipidekyselyä. Dennyltä kysyttiin muun muassa, mitä mieltä Denny on muslimeista "yleensä". Dennyn oli annettava selvitys hänen henkilökohtaisista käsityksistään kuulustelun johtajalle - vaikka se ei ole teon kannalta merkityksellistä:

"Denny kertoo, että hänellä ei ole mitään muslimeja vastaan niin kauan, kunhan he eivät määrää hänen uskontoaan. Uskonto on yksityinen asia jokaiselle henkilölle. Lisäksi Denny sanoo, ettei hän käy kirkossa, koska hänen temppelinsä on sydämessä. Jos joku haluaa mennä kirkkoon tai moskeijaan, se on jokaisen ihmisen oma asia."

Denny kertoo Samhällsnyttille, että poliisin kuulustelujohtaja oli itse muslimi ja että hänen puolueettomuutensa voidaan sen vuoksi kyseenalaistaa:

"Hänen nimensä oli Shari ja epäilinkin, että se tulee shariasta."

Kun Samhällsnytt pyysi Kullbergia kommentoimaan tätä tietoa, syyttäjä vastasi:

"Minulla ei ole mitään kommentoitavaa. Jos hän näkee, että poliisitutkinnassa oli virheitä, hän voi itse kääntyä minun puoleeni."

Syyttäjä on vedonnut rikoslain 16. luvun 8 §: n 1 momenttiin, jonka mukaan rangaistusasteikko on enintään kaksi vuotta. Kullberg ei halua tarkentaa, mitä rangaistusseuraamusta tullaan vaatimaan.

Denny Abrahamsson pitää vankeusrangaistuksen mahdollisuutta "vastenmielisenä".

"Olisi kauheaa ja pelottavaa olla vankilassa mielipiteidensä ilmaisemisesta", 71-vuotias Denny päättää.

Pääkäsittely asiassa pidetään 19. kesäkuuta Tukholman käräjäoikeudessa.


 


 

Tytti Salenius ti 13.02. 22:01

Pääuutiset

blogit

Petteri Hiienkoski

The Telegraphin uutiset liikaa Suomen Facebookille: yhteisöpalvelu bannasi tietojenvälittäjän taas vaalien alla

Klo 19:18.

Jukka Hankamäki

Annatko jymäyttää itseäsi "pääministerivaalilla"?

Klo 11:28.

Timo Vihavainen

Helsinki on muutoksen kärjessä

Klo 11:27.

Professorin Ajatuksia

Utrechtin turkkilaisampujalla on ihmisoikeudet

Klo 11:26.

Vieraskynä

Ps-nuorten naiset: Nykyfeminismi tai sukupuolikiintiöt eivät edusta tasa-arvoa

ti 19.03. 20:01

Heikki Porkka

Yleisradio ohjaa suomalaisten ajattelua

ti 19.03. 11:04

videot