Blogi: Mikko Paunio, pe 02.02.2018 22:00

FISA muistio vapaasti käännettynä

Ystäväni Mikko Terhonen käänsi juuri julkistetun FISA-dokumentin, jota maailma odotti henkeeään pidättäen.

Tarkoitus

Tämän muistion tarkoitus on tuottaa merkittävää uutta tietoa vuoden 2016 presidentinvaaleihin ja niihin liittyvään Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA) tutkintaan. Löytömme, jotka ovat listattu alla, nostavat huolen 
 

  • Oikeusministeriön ja FBI:n toimien laillisuudesta Foreign Intelligence Surveillance Court (FISC) oikeusistuimen kanssa, ja
  • FISA oikeusprosessien murtumisesta. FISA oikeusprosessien tarkoitus on suojata Yhdysvaltojen kansalaisia joutumasta laittoman vakoilun kohteeksi.


Tutkimuksen päivitys

21-lokakuuta-2016, Oikeusministeri ja FBI hakivat ja saivat FISC oikeudesta FISA luvan vakoilla sähköisesti Carter Pagea. Carter Page on Yhdysvaltojen kansalainen, joka toimi vapaaehtoisena neuvonantajana Donald Trumpin presidenttikampanjan organisaatiossa.

FISA lupahakemuksen vaatimusten mukaisesti, hakemus piti ensin hyväksyttää FBI:n johtajalla tai apulaisjohtajalla. Tämän jälkeen hakemus vaati oikeusministerin (AG), apulaisoikeusministerin (DAG) tai Senaatin vahvistaman kansallisen turvallisuuden apulaisoikeusministerin hyväksynnän.

Oikeusministeriö ja FBI saivat ensimmäisen FISA valtakirjan Carter Pagen salakuunteluun ja kolme FISA valtakirjan päivitystä FISC oikeuden tuomarilta. FISA valtakirja pitää uusia aina 90 päivän välein. Jokainen uusintahakemus tulee sisältää uudet syyt salakuuntelun jatkamiseen.

Silloinen FBI:n johtaja James Comey allekirjjoitti kyseiset kolme FISA hakemusta ja apulaisjohtaja Andrew McCabe allekirjoitti yhden [hakemuksen]. Silloiset apulaisoikeusministerit Sally Yates ja Dana Boente, sekä Rod Rosenstein jokainen, allekirjoittivat yhden tai useamman FISA hakemuksen Oikeusministeriön puolesta.

Koska kansalaisten salakuuntelu ja vakoilu on hyvin arkaluontoinen asia ja kansalaisten oikeusturvan näkökulmasta erittäin vakava asia, FISC oikeuden on pystyttävä luottamaan valtion virkamiesten tekemiin FISA hakemusten oikeellisuuteen ja prosesseihin täydellisesti, varsinkin silloin, kun hakemuksessa haetaan lupaa vakoilla Yhdysvaltojen kansalaista. 

Carter Pagen tapauksessa, FISA hakemusten yhteydessä valtion virkamiehillä olisi ollut neljä kertaa mahdollisuus tuottaa kaikki faktat FISC oikeudelle. Kuitenkin löytömme todistavat, että tärkeitä materiaaleja ja tietoja ei toimitettu oikeudelle:

The ”Dossier”, jonka Christopher Steele (Steele dossier) laati demokraattien puoluejohdolle (DNC) sekä Hillary Clintonin presidentinvaalikampanjalle, toimi Carter Pagen FISA hakemuksen pohjana. Christopher Steele oli pitkäaikainen FBI tiedonantaja. DNC ja Hillary Clintonin presidenttikampanja maksoi Steelelle yli 160.000 dollaria Perkins Coie lakitoimiston ja tutkimusyhtiö Fusion GPS:n välityksellä. Tavoitteena oli saada halventavia tietoja Trumpin venäjäyhteyksistä.

Ensimmäinen FISA hakemus lokakuussa 2016 ei tuonut oikeudelle selväksi DNC:n ja Hillary Clintonin osuutta Dossierin rahoittamiseen, vaikkakin Oikeusministeriön ja FBI:n johtajat tiesivät DNC:n ja Hillary Clintonin osallisuudesta. Hakemukseen liitetyt jatkohakemukset eivät myöskään sisältäneet näitä oleellisia tietoja.

Ensimmäinen FISA hakemus mainitsee, että Steele työskenteli amerikkalaiselle henkilölle, mutta ei nimeä Fusion GPS yritystä eikä Glenn Simpsonia, joka oli Perkins Coie lakitoimiston palkkalistoilla ja edusti DNC:tä, vaikka nämä tiedot olivat Oikeusministeriön edustajien tiedossa.

Hakemus ei myöskään mainitse sitä faktaa, että Steele itseasiassa työskenteli DNC:lle ja Hillary Clintonin vaalikampanjalle, tai että FBI oli erikseen hyväksynyt maksuja Steelelle samoista tiedoista.

Carter Page FISA hakemus viittaa myös 23.syyskuuta.2016 julkistettuun Yahoo News artikkeliin, jossa kerrotaan Carter Pagen Moskovan matkasta heinäkuussa 2016. Kyseinen artikkeli ei tue Steelen Dossieria, koska tieto on saatu suoraan Pagelta itseltään. 

Hakemuksessa ilmoitetaan väärin, että Steele ei itse kertonut tietoja Moskovan matkastaan Yahoo News toimittajalle. Steele on itse myöntänyt Britannialaisessa oikeudessa, että hän tapasi Yahoo News toimittajan ja useita muita toimittajia syyskuussa 2016, Fusion GPS yrityksen ohjeistuksen mukaisesti.

Lakitoimisto Perkins Coie oli tietoinen Steelen toimittajatapaamisista, koska lakitoimisto järjesti ainakin yhden tapaamisen Washingtonin pääkaupungissa 2016 Steelen ja Fusion GPS yrityksen välillä, missä toimittajatapaamiset olivat tulleet esille.

FBI erotti Steelen tiedontanajan tehtävästä, kun FBI sai kuulla Steelen kertoneen FBI yhteyksistään mediassa 30.lokakuuta 2016 Mother Jones artikkelissa, jonka kirjoitti David Corn. Steele olisi pitänyt erottaa jo syyskuussa, ennen kuin ensimmäinen FISA hakemus jätettiin FISC oikeudelle.

Erottamisen jälkeen, Steele piti yllä yhteyksiä Oikeusministeriöön siihen aikaan toimineen apulaisoikeusministerin Bruce Ohrin kautta. Ohr työskenteli läheisesti apulaisoikeusministeri Yatesin ja myöhemmin Rosensteinin kanssa.

Hyvin nopeasti presidentivaalien jälkeen, FBI alkoi kuulustelemaan Ohria ja dokumentoimaan hänen yhteyksiään Steelen kanssa. Esimerkiksi syyskuussa 2016, Steele myönsi Ohrille, että hän oli epätoivoinen, että Trumppia ei vain voittaisi vaaleja ja ei halunnut Trumppia missään nimessä presidentiksi. 

Tämä on selvä todiste siitä, että Steele oli vahvasti Trumppia vastaan. Nämä tiedot olivat FBI:n käytössä ennen FISA hakemuksen jättämistä, mutta niitä ei tuotu FISC oikeuden tietoisuuteen.

Samaan aikaan Fusion GPS palkkasi Ohrin vaimon Trumpin tutkimusten tekemiseen. Myöhemmin Ohr toimitti FBI:lle hänen vaimonsa tekemän tutkimusmateriaalin, jonka DNC ja Hillary Clintoni vaalikampanja maksoivat Fusion GPS yrityksen kautta. Ohrin suhde Steeleen ja Fusion GPS yritykseen piilotettiin FISC oikeudelta kokonaan.

FBI:n vastavakoiluyksikön apulaisjohtaja Bill Priestapin mukaan ”Dossier” oli vielä aivan alkutekijöissään, kun FISA hakemus kirjoitettiin. Kun Steele oli irtisanottu FBI:n palkkalistoilta, lähteen (Steele) analysointi tehtiin vain pintapuolisesti FBI:ssä. 

Tammikuussa 2017, FBI:n johtaja Comey kertoi silloin valitulle tulevalle presidentille Donald Trumpille Steele Dossierista, vaikkakin se oli, Comeyn oman todistuksen (kesäkuu, 2017) mukaan vähintäänkin epävarma ja huonosti varmistettu. Kuitenkin FBI:n apulaisjohtaja McCabe todisti joulukuussa, 2017, että FISA lupaa ei olisi edes haettu, ilman Steelen Dossieria.

FISA hakemuksessa mainitaan myös Trumpin vaalikampanjan neuvonantaja George Papadopoulous, vaikka mitään todisteita Pagen ja Papadopoulousen välisistä yhteyksistä ei ole olemassa. Papadopoulous oli syy siihen, että FBI aloitti vastavakoilun heinäkuussa 2016. Tutkimuksista vastasi Peter Strzok. 

Strzok siirrettiin FBI:n henkilöstöosastolle töihin, koska hän jäi kiinni sopimattomista tekstiviesteistä FBI:n asianajaja Lisa Pagen kanssa. Lisa Page ei ole sukua Carter Pagelle. Molemmat sekä Peter että Lisa osoittivat viesteillään selvän negatiivisen asenteen Trumppia kohtaan ja suosivan Hillary Clintonia. He myös vuotivat lehdistölle tietoja tutkimuksista ja tapasivat apulaisjohtaja McCaben keskustellakseen ”turvatakuista”, jos Trump valitaan presidentiksi.Teksti

Mikko Paunio pe 02.02. 22:00

(Kaikki OM:n osoitteet vaihdettiin turvallisiksi https- osoitteiksi 28.10.2018. Muutos nollasi osan vanhoista FB peukutus- ja jakolaskureista)

Mikko Paunio

Kirjoittaja on helsinkiläinen terveydenhuollon erikoislääkäri ja Helsingin yliopiston epidemiologian dosentti. Hän on kolmannen polven sosialidemokraatti ja liittynyt SDP:hen vuonna 1977. Hänen työnantajiaan on vuosien varrella olleet mm. Helsingin yliopisto, Euroopan Unionin komissio ja Maailmanpankki.

tuoreimmat

Elina Grundström on maineriski JSN:lle

to 20.12. 16:13

Vihreä metsäpolitiikka aiheutti Kalifornian metsäpalot

la 15.12. 11:54

Jani Toivola, vammaiset ja vihreä identiteettilässytys

to 20.09. 16:44

Totuusmedia suojelee Paavi Fransiskusta

su 09.09. 09:06

Humanitaarinen maahanmuutto uhkaa vammaisten oikeuksia

la 01.09. 13:21

Ett folk ett parti - Ruotsidemokraattien lopullinen kuolinisku demareille?

su 19.08. 10:30

Vihdoin normijournalismia Pekka Haavistosta

ke 01.08. 20:23

Ison Britannian Audit Office: "Kierrätysmuovi voi joutua meriin"

ma 23.07. 11:45

Suonpää: "Paunio, tuo kauhea äärioikeistolainen"

pe 13.07. 10:01

Vastaukseni Samuli Suonpäälle Kirkko ja Kaupunkilehden blogiin julkaistu K K:ssa

ma 09.07. 17:27

blogit

Vieraskynä

Vihapuhe on ihmisoikeus

ke 09.01.2019 17:44

Juha Ahvio

Oulun seksuaalirikokset ja avointen rajojen maahanmuutto

su 20.01.2019 10:52

Professorin Ajatuksia

Elintasopakolaisten merimatka päätyi Libyaan

ke 23.01.2019 22:21

Jukka Hankamäki

Onko suomalaisilla ja eurooppalaisilla enää mitään väliä?

ma 21.01.2019 21:46

Petteri Hiienkoski

Pääministerin falskit selitykset

ma 14.01.2019 00:14

Tapio Holopainen

Mistä on pienet getot tehty?

ma 27.08.2018 23:18

Laura Huhtasaari

Digitaaliset oikeudet ja sananvapaus

ma 21.01.2019 21:50

Petri Kaivanto

Vallankaappaus

ke 14.06.2017 09:13

Henna Kajava

Orpo uhrasi lastemme turvallisuuden tietoisesti

to 17.01.2019 20:00

Piia Kattelus

Hallitsematon maahanmuutto ja liittoutumispolitiikka ovat nostaneet terrorismin uhkaa Suomessa

ke 17.01.2018 08:44

Henry Laasanen

Mitä termi "vihervasemmisto" tarkoittaa?

pe 24.08.2018 09:42

Arto Luukkanen

Kurittaja-Orpo ja kaverikapitalistien jatkokausi

ma 21.01.2019 21:51

Mika Niikko

Itsekkyyden naamiaiset

ma 02.07.2018 00:54

Musta Orkidea

Viimeisen muurin takana on totuus

ke 14.02.2018 10:55

Mikko Paunio

Elina Grundström on maineriski JSN:lle

to 20.12.2018 16:13

Heikki Porkka

Venezuela - sosialismia vaikka väkisin

to 24.01.2019 12:23

Olli Pusa

Uutta turvapaikanhakija-aaltoa valmistellaan

to 17.01.2019 22:31

Alan Salehzadeh

Ei shariaa länteen, vaan länsimaiden tasa-arvoinen lainsäädäntö muslimimaihin

ti 12.06.2018 11:53

Janne Suuronen

Kuinka paljon puolue vastaa kannattajakuntaansa ?

la 22.12.2018 19:13

Reijo Tossavainen

Orpo ja Rinne pettävät agendajournalistien tuella

ma 21.01.2019 11:12

Jessica Vahtera

Työpaikkoja ei synny tilastotempuilla

pe 27.04.2018 12:59

Pauli Vahtera

Kokonaisuuden hahmottaminen

ti 17.10.2017 12:43

Timo Vihavainen

Miten asiat on nähtävä?

ke 23.01.2019 22:22

Matti Viren

Taas se Impivaara

ma 06.08.2018 22:40