Blogi: Mikko Paunio, su 21.01.2018 09:52

Suuri yleisö täysin vailla kuluttajansuojaa ympäristöuutisoinnissa

Meillä on naamakirjassa Tekniikan Maailman päätoimittajan ja entisen Talouselämä-lehden päätoimittajan Reijo Ruokasen kanssa tällainen viha-/rakkaussuhde. Se lienee alkanut jo opiskeluajoilta, jolloin olimme yhtäaikaa mukana Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan poliittisissa riennoissa. Arvostan Reijoa siksi, että hän urheasti alentuu keskustelemaan ja oikomaan meidän rahvaan mielipiteitä ja huomioita nykyisestä median alennustilasta.

Nyt kun postasin naamakirjassa Isossa Britanniassa 18.1.2018 julkaistun kriittisen arvioni https://www.thegwpf.org/content/uploads/2018/01/Paunio-PublicHealth.pdf maailman eräässä johtavassa lääketieteellisessä julkaisussa the Lancet-lehdessä julkaistuista kahdesta lehden tilaamasta ympäristöterveysraportista, hän toteaa:

"Pieleen meni taas, Mikko. Tekniikan Maailma ei suinkaan julkaissut valeuutista. Me uutisoimme, että Lancetissä julkaistun tutkimuksen mukaan 9 miljoonaa kuolee.
Uutisessamme ei ole virhettä. Lancetissa on julkaistu tutkimus, jonka mukaan 9 miljoonaa kuolee. Uutisemme on täysin totta. Siihen, onko Lancet päästänyt läpi huonon artikkelin, en ota kantaa. Ei ota uutisemmekaan. Lancet toki on vertaisarvioitu ja arvostettu ja luotettu.
Tässä uutisemme  https://tekniikanmaailma.fi/sodat-nalanhadat-ja-sairaudet-tappavat-paljon-ihmisia-mutta-uuden-tutkimuksen-mukaan-saasteet-tappavat-paljon-enemman/, jossa ei ole virhettä. Mikkokin sen huomaa, jos malttaa hetken ajatella. "

Esipuheen raporttiini kirjoitti Lordi Donoughue (Työväenpuolue), joka tunnetaan myös siitä, että hän oli keskeinen taustahahmo BBC:n humoristisessa suosikkisarjassa "Kyllä Herra Ministeri". https://www.youtube.com/watch?v=DGscoaUWW2M

Olin myös postauksessani kertonut, että KAIKKI suomalaiset tiedotusvälineet välittivät valeuutisen, että 9 miljoonaa ihmistä kuolee energiantuotannon ja teollisuuden saasteisiin. Tässä uutinen ala HS https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005417537.html HS:n otsikko: 

"Saasteet tappavat jopa yhdeksän miljoonaa ihmistä vuodessa, kertoo tutkimus

Liikenteestä ja teollisuudesta syntyvät ilmansaasteet ovat ihmisen terveydelle vakavin uhka"

Valitan lukijoille jo etukäteen, että tämä juttu on pitkähkö. Aihe on kuitenkin erittäin tärkeä ja toivon, että tätä blogia voitaisiin käyttää kehittämään ja uudistamaan journalismia kohti sen vanhoja ihanteita eli kohti totuudellisuutta. Uutinen toki teknisesti ei ole valeuutinen, mutta onko se totta, sitä tarkastelen tässä jutussani.

Poimin tässä nyt Tekniikan Maailman uutisesta sen keskeisen eli ongelmanratkaisuosan ja lähden ruotimaan sitä kautta Lancet-uutisoinnin totuudellisuutta: 

"ONGELMAAN ON OSIN myös herätty: Intia on kiristämässä ajoneuvojen ja teollisuuden päästörajoja, ja pääkaupungin Delhin autoliikennettä on aina välillä yritetty rajoittaa. Samaan aikaan kuitenkin kaatopaikkapalot, rakennuspöly ja saastuttavien polttoaineiden käyttö jatkuvat ennallaan. Vastaavia ongelmia on muun muassa Saharan eteläpuolisessa Afrikassa."

En muuten löydä tämän kaltaista tekstiä Lancet-raportin lehdistötiedotteesta eli tämä lienee Tekniikan Maailman toimituksen lisämaustetta? 

Lancetin po. "saaste"raportti viittasi kolme kertaa Max Planck instituutin tutkijoiden Naturessa 2015 julkaistuun tutkimukseen https://www.nature.com/articles/nature15371, jossa osoitettiin ilmansaasteiden juurisyyn olevan nyt sekä Intiassa että Kiinassa sama kuin mikä se oli kansanterveydelle tuhoisien 1950-luvun alun Lontoon savusumuepisodien aikana, eli  talokohtainen / hajautettu lämmitys ja ruoan laitto (ks. myös em. raporttini kuva 6 Iisalmesta).

Lancetin saasteraportti vaikka viittasi siis tähän tutkimukseen peräti kolme kertaa ei kertonut po. Naturen artikkelin pääsanomaa.

Yksikään Tekniikan Maailman mainitsemista "ongelmaan on osin myös herätty" perustuvista toimenpiteistä ei tätä kehittyvien maiden ilmansaasteongelmaa kykene hallitsemaan. Sitä kyetään hallitsemaan kuitenkin tuon postaamani raporttini kuvan 6. mainitsemalla tavalla. Tämän vuoksi kiinalaiset valtuuskunnat ovat käyneet ja yhä uusia delegaatioita on tulossa sankoin joukoin nyt HELENin eli Helsingin Energian vieraiksi ottamaan oppia, miten Beijingin ulkoilmaa voitaisiin puhdistaa https://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/energia/sai-kolme-komeaa-kirjetta-pekingista-kiinalaiset-pyytavat-apua-saasteongelmiinsa-helsingin-energiayhtio-helenin-toimitusjohtajalta-6614556.

Edes saastuttavien (bio)polttoaineiden (Tekniikan Maailmalta puuttuu muuten etuliite bio) käyttö ei olisi kovin suuri ongelma, jos niitä poltettaisiin isoissa ja tehokkaissa keskitetyissä yksiköissä, kyetäänhän meillä polttamaan yhdyskuntajätteitä erittäin puhtaasti uusimmalla tekniikalla esimerkiksi Vantaalla. HELEN on saanut YK:n ympäristöpalkintoja puhtaasta ja tehokkaasta sähkön ja lämmön yhteistuotannosta.

Vihreät liittolaisineen ovat ajaneet läpi päätöksen Helsingin valtuustossa, että Helsinki jatkossa tukeutuu puupellettiin, jotka juuri tehtyjen uusien tutkimusten mukaan ovat sekä ympäristöllisesti katastrofaalinen http://www.thegwpf.com/europes-green-energy-burning-is-worse-than-coal/ että terveyden kannalta http://www.thegwpf.com/europes-green-energy-burning-is-killing-40000-people-per-year-new-study-claims/ kivihiiltä selvästi huonompi ratkaisu. 

Tekniikan Maailma oli kuten jo totesin vain yksi tiedotusväline muiden joukossa edistämässä terveyden näkökulmasta epäasiallista joukkoviestintää, jonka poliittisena motiivina on saada sanoma perille, että Pariisin sopimus parantaa kansanterveyttä globaalisti. Myös muut suomalaiset tiedotusvälineet ja koko maailman tiedotusvälineet välittivät tätä sanomaa korkeiden teollisuuden ja energiantuotannon savupiippujen kuvilla varustetuilla jutuillaan Tekniikan Maailman tapaan.

Lähes kaikki vuotuista maapallon 9 miljoonaa kuolemaa - kuten osoitan ja joka muuten aukeaa tarkkasilmäiselle lukijalle eräin osin myös lukiessa Lancet-raporttia - johtuvat alikehityksen aiheuttamista "saasteista".

Laitoin "saaste" sanan lainausmerkkeihin, koska Lancetin tutkijat olivat häivyttäneet sen näkökulman, miksi meistä on tullut päätä pidempia ja elämme pitkään, eli vesihuollon ja hygienian. Lancetin aktivisti"tutkijat" olivat määritelleet juomaveden saastumisen sen sisältämiksi mikrobeiksi ja kyvyttömyydeksi pestä kädet. Eli Lancetin aktivisti"tutkijoille" klassisen ympäristöterveyden ydin on vain käsien pesua, vaikka riittävän veden kulutuksen (meillä noin 180 /l/päivä) mahdollistama infrastruktuuri (vesi- ja viemäröinti) on koko terveydensuojelun ja massiivisesti parantuneen https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1441856069258189&set=p.1441856069258189&type=3&theater kansanterveyden ytimessä. Tämän ja vihreiden tekopyhyyden tässä asiassa toin myös esiin myös erittäin arvostetussa The Spectator-lehdessä kolme päivää sitten https://blogs.spectator.co.uk/author/dummy_byzoidbizpq9l69jv8eo7ir6example-com/   

Tekniikan Maailma mainitsee, että "Vastaavia ongelmia on muun muassa Saharan eteläpuolisessa Afrikassa". Saharan etelänpuolisessa Afrikassa lähes kaikki energia, mitä kulutetaan saadaan likaisista biopolttoaineista eli uusiutuvasta energiasta  https://www.iea.org/media/news/2014/press/141013_WEO_Africa_Energy_OutlookFactsheet1.pdf. Likaisia biopolttoaineita poltetaan etenkin ruoanlaitossa talojen sisällä avonuotioissa terveyden kannalta tuhoisin seurauksin. Jos lukee tarkkasilmäisesti Lancetin saasteraporttia, huomaa, että 4,3 miljoonaa 9 miljoonasta aiheutuu tästä alikehitykseen kytkeytyvästä ongelmasta, eikä mistään teollistumiseen kytkeytyvästä ongelmasta. Vähän kehittyneemmissäkin maissa ongelmat siis aiheutuvat talokohtaisesta ja hajautetusta lämmityksestä eikä korkeista teollisuuden ja energiantuotannon savupiipuista; yllä mainitun Naturen artikkelin mukaan Saharan etelänpuoleisen Afrikan suurimmassa taloudessa teollisuuden ja energiantuotannon pienhiukkaspäästöjen osuus hiukkasten kokonaispäästöistä ovat kokonaista 0 %! 

Päätoimittaja Reijo Ruokanen valisti minua naamakirjassa, että "Lancet toki on vertaisarvioitu ja arvostettu ja luotettu". Richard Fuller - toinen pääkirjoittajista Nairobissa Maailman ympäristöministereiden UNEA3-kokouksessa - kertoi, että heidän raporttinsa oli tarkastanut 15 vertaisarvioitsijaa. Nämä ovat ilmeisesti olleet samaa vihreää jengiä, joilla on yhteinen poliittinen intressi väittää, että kuolemme saasteisiin, vaikka se ei ole totta.

Luotettavuudesta: Lancet on ihmisten luomus ja kuten tuossa raporttini epilogissa osoitan, Lancet oli väärässä 1850-luvulla ilmansaasteiden terveysvaikutuksista ja pyysi sitä julkisesti anteeksi vuonna 2013. Johdannossa kerron, että olen kaksi kertaa urallani tutkimuksillani  - toinen julkaistu Lancetissa ja toinen Yhdysvaltain Lääkärilehdessä - osoittanut että Lancetin globaalisti terveydelle vaaralliset tuhkarokkorokotuksista julkaistut väittämät ovat olleet silkkaa potaskaa.

Nyt tullaan osin vaikeaan kysymykseen siitä, mikä on valeuutinen. Teknisesti Tekniikan Maailman eikä myöskään maailman muidenkaan tiedotusvälineiden uutinen 9 miljoonasta teollisuussaastekuolemasta ollut valeuutinen, vaikka siinä ei ollut totuuden häivääkään.

Myönnettäköön, että journalisti on vailla aseita, kun hän saa globaalin lehdistötiedotteen, jonka arvovaltainen ja luotettu taho on laittanut liikkeelle ilmeisen hyvässä tarkoituksessa. Kaikkea tulee kuitenkin epäillä.

Poliittisesti motivoitu tieteen rahoitukseen kietoutunut alarmistinen ympäristöjournalismi on ajallemme suuri ongelma, joka aikaan saa suuria vääriä poliittisia päätöksiä, joilla on valtavia kielteisiä taloudellisia ja sosiaalisia seurauksia.  Sain juuri lahjaksi Suomen Akatemian rahoittaman kirjan vedestä ja sen merkityksestä. Siinä nähtiin vesi vain ympäristöllisten uhkakuvien näkökulmasta, eikä siinä ihmisen tarpeita ja veden suomia mahdollisuuksia ruodittu lainkaan!

Mikko Paunio su 21.01. 09:52

Mikko Paunio

Kirjoittaja on helsinkiläinen terveydenhuollon erikoislääkäri ja Helsingin yliopiston epidemiologian dosentti. Hän on kolmannen polven sosialidemokraatti ja liittynyt SDP:hen vuonna 1977. Hänen työnantajiaan on vuosien varrella olleet mm. Helsingin yliopisto, Euroopan Unionin komissio ja Maailmanpankki.

tuoreimmat

Maailman muovin kierrätys totaalikaaoksessa Uusi raporttini julki Lontoossa

ke 15.05. 20:55

YK:n ympäristöagenda aivan hukassa

ti 07.05. 19:52

Tuuvoimasta vielä kunnon krapula

la 04.05. 13:55

YLE: "Kunhan vain osaat takoa kyrpänä kontenttia"

to 18.04. 16:04

Nyt ei vätystä pääministeriksi

la 13.04. 08:59

"Kun Allah saapui kaupunkiin"

su 07.04. 11:25

Vaalien suurin skandaali

la 30.03. 09:10

Pekka Haavisto ja Paroni von Munchausen

la 23.03. 08:13

EU:n yksipuoluejärjestelmä hajoaa

su 10.03. 10:50

Suomi - Kyldyyrimarxilaisen identiteetti-ideologian Absurdistan

la 02.03. 09:27

blogit

Vieraskynä

Maahanmuuttoahdistus koskettaa monia suomalaisia

to 23.05.2019 01:36

Juha Ahvio

Europarlamenttivaalit 2019 ovat "kaikkien aikojen mullistavimmat EU-vaalit"

la 25.05.2019 20:25

Professorin Ajatuksia

ISIS-vaimojen ja muiden ihmisoikeudet

la 25.05.2019 20:21

Marko Hamilo

Puolusta Eurooppaa, äänestä euroskeptikkoa

la 25.05.2019 16:12

Jukka Hankamäki

Suomelle tärkeät europarlamenttivaalit

to 09.05.2019 22:08

Petteri Hiienkoski

Arkkipiispan tuella sananvapautta vastaan

la 18.05.2019 16:09

Tapio Holopainen

Mistä on pienet getot tehty?

ma 27.08.2018 23:18

Laura Huhtasaari

Euvostoliiton purkaminen alkaa vihdoinkin!

ke 01.05.2019 16:15

Petri Kaivanto

Vallankaappaus

ke 14.06.2017 09:13

Henna Kajava

Kansallismielisten vietävä ympäristöagenda vihreiltä

ti 14.05.2019 23:15

Piia Kattelus

Hallitsematon maahanmuutto ja liittoutumispolitiikka ovat nostaneet terrorismin uhkaa Suomessa

ke 17.01.2018 08:44

Henry Laasanen

Mitä termi "vihervasemmisto" tarkoittaa?

pe 24.08.2018 09:42

Arto Luukkanen

KGB ja sen mustien operaatioiden "jatkot" EU-vaaleissa

la 25.05.2019 20:24

Mika Niikko

Somekampanja käänsi tuhansien turvapaikkavaeltajien suunnan

su 07.04.2019 23:11

Musta Orkidea

Vieraskynä: Kirje eräältä äidiltä

pe 08.02.2019 13:23

Mikko Paunio

Maailman muovin kierrätys totaalikaaoksessa Uusi raporttini julki Lontoossa

ke 15.05.2019 20:55

Heikki Porkka

Ennusteita ja kohunpoikasia maahanmuuttopolitiikan liepeiltä

la 25.05.2019 11:15

Tapio Puolimatka

Setan kunniarotta-antipalkinto ja itävaltalainen rottaruno

ti 21.05.2019 23:38

Olli Pusa

Islaminuskoiset eivät sopeudu

su 19.05.2019 21:43

Alan Salehzadeh

Ei shariaa länteen, vaan länsimaiden tasa-arvoinen lainsäädäntö muslimimaihin

ti 12.06.2018 11:53

Janne Suuronen

Chile ja media

to 04.04.2019 21:30

Reijo Tossavainen

Lipponen ja Rönnholm venäläisten juoksupoikina

la 25.05.2019 21:34

Jessica Vahtera

Feministinen hallitus täysin tasa-arvoton

pe 24.05.2019 15:56

Pauli Vahtera

SDP valehtelijoiden klubi

pe 03.05.2019 21:34

Timo Vihavainen

Neuvostoihminen

la 25.05.2019 20:22

Matti Viren

Kumoaako ilmaston muutos kaikki lait?

pe 24.05.2019 01:25