Blogi: Juha Ahvio, pe 22.12.2017 14:35

Jeesus Kristus on Herra myös jouluna 2017

Uuden testamentin tekstit osoittavat, että varhaisin ja perustavin kristillinen uskontunnustus oli, on ollut ja yhä on: Jeesus Kristus on Herra. Kuten esimerkiksi apostoli Paavalin Filippiläiskirjeen luvun 2 jaekokonaisuus 5–11 päättyy eskatologispainotteisesti ja kuten apostoli Johanneksen Ilmestyskirjan luvun 19 jae 16 julistaa Kristuksesta:

”…ja jokaisen kielen pitää tunnustaman Isän Jumalan kunniaksi, että Jeesus Kristus on Herra.”

”Ja hänellä on vaipassa kupeellaan kirjoitettuna nimi: ’Kuningasten Kuningas ja herrain Herra.’”

Ensimmäisenä jouluna, noin 2000 vuotta sitten, Jeesus, kolmiyhteisen jumaluuden toinen persoona, Jumalan Sana, Jumalan Poika, inkarnoitui ihmiseksi tuolloin maailmanvaltana olleen Rooman keisarikunnan ja sen keisari Augustuksen (63 eKr.–14 jKr.) hallitusaikana.

Tällöin toteutui se, mistä pappi Sakarias, Korkeimman profeetan Johannes Kastajan isä, Pyhällä Hengellä täytyttyään ennusti siitä Herrasta, jonka tietä Johannes Kastaja oli valmistava: itse Herra oli tulossa kansansa keskuuteen antamaan ”pelastuksen tuntemisen” ja ”syntien anteeksisaamisen”, osoittaakseen ”Jumalan sydämellistä laupeutta” ja ollen ”aamun koitto korkeudesta”, joka ”loistaa meille, jotka istumme pimeydessä ja kuoleman varjossa”, ohjatakseen ”meidän jalkamme rauhan tielle”, kuten Luukkaan evankeliumin luvun 1 jakeet 76–79 profeetallisesti ilmoittavat.

Johannes Kastaja todisti ennakoivasti, että ”Totinen valkeus, joka valistaa jokaisen ihmisen, oli tulossa maailmaan”, ja kun tämä Valkeus ensimmäisenä jouluna tuli maailmaan:

”…Sana tuli lihaksi ja asui meidän keskellämme, ja me katselimme hänen kirkkauttansa, senkaltaista kirkkautta, kuin ainokaisella Pojalla on Isältä; ja hän oli täynnä armoa ja totuutta”, Johanneksen evankeliumin luvun 1 jakeet 9 ja 14.  

Jeesuksen Kristuksen inkarnaatiossa ja ensimmäisen joulun ihmeessä toisaalta sekä toteutui että toisaalta alkoi toteutua lopullisia eskatologisia täyttymyksiään kohti etenevän historiallisesti – ajassa ja paikassa – se profetiakokonaisuus, jonka profeetta Jesaja oli messiaanisesta Herrasta ja Kuninkaasta ja Hänen valtakunnastaan ennustanut jo 700-luvulla eKr.

Joulun ihme toteutti Jesajan kirjan luvun 7 jakeen 14 ennustuksen:

”Sentähden Herra itse antaa teille merkin: Katso, neitsyt tulee raskaaksi ja synnyttää pojan ja antaa hänelle nimen Immanuel.”

Ensimmäisenä jouluna lähti liikkeelle myös Jesajan kirjan luvun 9 jakeiden 1 ja 5–6 profetian täyttyminen:

”Kansa, joka pimeydessä vaeltaa, näkee suuren valkeuden; jotka asuvat kuoleman varjon maassa, niille loistaa valkeus…Sillä lapsi on meille syntynyt, poika on meille annettu, jonka hartioilla on herraus, ja hänen nimensä on: Ihmeellinen neuvonantaja, Väkevä Jumala, Iankaikkinen isä, Rauhanruhtinas.”

”Herraus on oleva suuri ja rauha loppumaton Daavidin valtaistuimella ja hänen valtakunnallansa; se perustetaan ja vahvistetaan tuomiolla ja vanhurskaudella nyt ja iankaikkisesti, Herran Sebaotin kiivaus on sen tekevä.”

Kirjansa luvun 11 jakeissa 1–2, 4–5, 6–10 ja 12 sekä 16 Jesaja kuvailee profeetallisen esi- ja varjokuvallisesti sitä, millaiseksi Messias-Kuninkaan valtakunta on historiallisesti ja erilaisten vaiheiden myötä kehkeytyvä, Jeesuksen inkarnaation ajoista alkaen ja Jeesuksen toisen tulemuksen tapahtumiin huipentuen:

”Mutta Iisain kannosta puhkeaa virpi, ja vesa versoo hänen juuristansa. Ja hänen päällänsä lepää Herran Henki, viisauden ja ymmärryksen henki, neuvon ja voiman henki, tiedon ja Herran pelon henki…vaan tuomitsee vaivaiset vanhurskaasti ja jakaa oikein oikeutta maan nöyrille; suunsa sauvalla hän lyö maata, surmaa jumalattomat huultensa henkäyksellä. Vanhurskaus on hänen kupeittensa vyö ja totuus hänen lanteittensa side. Silloin susi asuu karitsan kanssa, ja pantteri makaa vohlan vieressä; vasikka ja nuori leijona ja syöttöhärkä ovat yhdessä, ja pieni poikainen niitä paimentaa…”

”Ei missään minun pyhällä vuorellani tehdä pahaa eikä vahinkoa, sillä maa on täynnä Herran tuntemusta, niin kuin vedet peittävät meren. Sinä päivänä pakanat etsivät Iisain juurta, joka on kansojen lippuna, ja hänen asumuksensa on oleva kunniata täynnä…Hän nostaa viirin pakanakansoille ja kokoaa Israelin karkoitetut miehet; ja Juudan hajoitetut naiset hän kerää maan neljästä äärestä…Siitä tulee valtatie hänen kansansa jäännökselle, joka on jäljellä Assurissa, niin kuin tuli Israelille silloin, kun se Egyptin maasta lähti.”

”Silloin susi asuu karitsan kanssa” -jakeita 6–8 selittää, vanhaan protestanttiseen perustapaan, vuodelta 1599 oleva Geneva Bible -viiteraamattu, seuraavasti:

”[Näiden jakeiden eläin-termeillä] Tarkoitetaan ihmisiä, koska heidän pahoihin ominaisuksiinsa ja taipumuksiinsa viitataan petojen nimillä, petojen, joiden keskuudessa vastaavat ominaisuudet ja taipumukset vallitsevat. Mutta Kristus uudistaa ihmiset Henkensä avulla ja saa heissä aikaan sellaista yhteistä hyväntahtoisuutta, että he tulevat olemaan kuin karitsat, ystävällisiä ja rakastavia toinen toistaan kohtaan ja julmat taipumuksensa hylänneitä, Jes. 65:25.”

Kristus-Kuninkaan valtakunta on voittava jumalattomuuden vastarinnan ja on laajentuva kaikkien pakanakansojen keskuuteen sekä on uudistava kansallisen Israelin. Jumalan armonliiton yhteyteen tulevat Kristus-Kuninkaan johdolla ja uskossa Häneen päätymään yhtä hyvin Israel kuin muutkin kansakunnat, Kristus-uskon puhdistaessa ihmisten sydämet synnin syyllisyydestä Jeesuksen Verellä ja uudistaessa sydämet Pyhän Hengen voimassa.

Kristus-Kuninkaan voittoisa armonliiton valtakunta ja sen herruus tulevat lopullisimmassa historiallis-eskatologisessa ja Jeesuksen toisen tulemuksen tapahtumiin liittyvässä vaiheessaan olemaan kaikenkattavan suvereeneja. Profeetta Jesaja ennustaa kirjansa luvun 19 jakeissa 23–25 tämän eskatologisen todellisuuden kuvailemalla, miten jopa vanhatestamentillisten aikakausien pahimmista Israelin viholliskansoista tulee Jumalan kansaa yhdessä Israelin, ”Jumalan perintöosan”, kanssa:

”Sinä päivänä on oleva valtatie Egyptistä Assuriin, ja Assur yhtyy Egyptiin ja Egypti Assuriin, ja he, Egypti ynnä Assur, palvelevat Herraa. Sinä päivänä on Israel oleva kolmantena Egyptin ja Assurin rinnalla, siunauksena keskellä maata, sillä Herra Sebaot siunaa sitä sanoen: ’Siunattu olkoon Egypti, minun kansani, ja Assur, minun kätteni teko, ja Israel, minun perintöosani.’”

Samasta eskatologisesta todellisuudesta, jonka vähittäinen historiallis-ajallinen kehkeytyminen alkoi Kristuksen inkarnaation ihmeestä ensimmäisenä jouluna ja antiikin Rooman valtakunnan hallitsijoiden aikana ja jonka huipentumisesta Jesajan profetiat ennustavat, puhuvat myös valtiomies Danielin profetiat, jotka hän on nimeään kantavan kirjansa luvun 2 jakeisiin 34–35 ja 44–45 Pyhän Hengen johtamana laatinut:

”Sinun sitä [Danielin unessa näkemä profeetallinen kuvapatsas] katsellessasi irtautui kivilohkare – ei ihmiskäden voimasta – ja iski kuvapatsasta jalkoihin, jotka olivat rautaa ja savea, ja murskasi ne. Silloin musertuivat yhdellä haavaa rauta, savi, vaski, hopea ja kulta, ja niiden kävi kuin akanain kesäisillä puimatantereilla: tuuli vei ne, eikä niistä löydetty jälkeäkään. Mutta kivestä, joka oli kuvapatsaan murskannut, tuli suuri vuori, ja se täytti koko maan.”

”Mutta niiden kuningasten päivinä on taivaan Jumala pystyttävä valtakunnan, joka on kukistumaton iankaikkisesti ja jonka valtaa ei toiselle kansalle anneta. Se on musertava kaikki ne muut valtakunnat ja tekevä niistä lopun, mutta se itse on pysyvä iankaikkisesti, niin kuin sinä näit, että kivilohkare irtautui vuoresta – ei ihmiskäden voimasta – ja murskasi raudan, vasken, saven, hopean ja kullan…”     

Tämän valtakunnan voittoisa pystyttäminen lähti liikkeelle 2000 vuotta sitten.

Herran vuoden 2017 joulun sanoma kuuluu: Jeesus Kristus, joulun lapsi, on herrain Herra ja kuningasten Kuningas.

Siunattua ja hyvää joulua!

Juha Ahvio pe 22.12. 14:35

Juha Ahvio

Juha Ahvio, teologian tohtori, dosentti, Patmos Lähetyssäätiön tutkimusjohtaja

tuoreimmat

Kirkollinen avioliittoon vihkiminen ja Helsinki Pride -yhteistyö kirkkolain ja kirkkojärjestyksen valossa

to 20.06. 23:03

"Vihapuheen" torjunta, sananvapauden rajoittaminen ja ilmastohulluus etenevät

la 15.06. 22:54

Helatorstain sanoma: Herran Jeesuksen Kristuksen taivaaseenastuminen takaa lunastuksemme

pe 31.05. 23:12

Europarlamenttivaalit 2019 ovat "kaikkien aikojen mullistavimmat EU-vaalit"

la 25.05. 20:25

Mistä vuoden 2019 europarlamenttivaaleissa on kyse?

ma 06.05. 23:38

Eduskuntavaalien tuloksesta europarlamenttivaaleihin

pe 26.04. 22:59

Vaikuta vaaleissa kristillissosiaalisen ja kansallismielisen arvokonservatismin puolesta!

la 13.04. 23:49

Nyt tarvitaan sananvapauden puolustajia!

la 30.03. 20:32

Vuosi 2019 totuuden valossa: Miksi kristityn tulee olla kansallismielisen isänmaallinen?

su 17.03. 10:23

Mitä kansallismielisyys, nationalismi, todella on?

pe 08.03. 01:01

blogit

Vieraskynä

Päivi Räsäsen avoin kirje arkkipiispa Luomalle

ti 18.06.2019 23:56

Juha Ahvio

Kirkollinen avioliittoon vihkiminen ja Helsinki Pride -yhteistyö kirkkolain ja kirkkojärjestyksen valossa

to 20.06.2019 23:03

Professorin Ajatuksia

Dopingiin uusi standardi

ke 26.06.2019 00:06

Marko Hamilo

Puolusta Eurooppaa, äänestä euroskeptikkoa

la 25.05.2019 16:12

Jukka Hankamäki

Tarkistuksia Titanicin törmäyskurssiin

ti 04.06.2019 23:07

Petteri Hiienkoski

Poliittisesti harhaanjohtavaa laintulkintaa oikeustieteilijöiltä

ma 24.06.2019 15:54

Tapio Holopainen

Mistä on pienet getot tehty?

ma 27.08.2018 23:18

Laura Huhtasaari

PS:n eurovaalitulos historiansa paras

ma 27.05.2019 20:18

Petri Kaivanto

Vallankaappaus

ke 14.06.2017 09:13

Henna Kajava

Multikultin edistäminen hallitukselle ilmastotoimia tärkeämpää

ma 24.06.2019 14:28

Piia Kattelus

Hallitsematon maahanmuutto ja liittoutumispolitiikka ovat nostaneet terrorismin uhkaa Suomessa

ke 17.01.2018 08:44

Henry Laasanen

Kirja-arvio: Seksuaaliutopia - Feministien sota sivistystä vastaan

ke 29.05.2019 09:00

Arto Luukkanen

Kokko-kieltolaki ei sytytä

ma 24.06.2019 23:43

Mika Niikko

Hallitusohjelma, Seta ja lapset

ke 26.06.2019 00:10

Musta Orkidea

Vieraskynä: Kirje eräältä äidiltä

pe 08.02.2019 13:23

Mikko Paunio

HBO Chernobyl sarja - Greenpeacen valheellista narratiivia

su 16.06.2019 10:20

Heikki Porkka

Tanska - maahanmuuttovastainen sosialidemokraattinen puolue voitti vaalit

to 06.06.2019 11:26

Tapio Puolimatka

Sukupuoli-ideologia estää kriittisen seksuaalikasvatuksen

ti 18.06.2019 00:49

Olli Pusa

Vappusatasesta juhannuskympiksi?

la 22.06.2019 10:11

Alan Salehzadeh

Ei shariaa länteen, vaan länsimaiden tasa-arvoinen lainsäädäntö muslimimaihin

ti 12.06.2018 11:53

Janne Suuronen

Ev.-lut kirkosta vasemmiston kivakerho

ti 18.06.2019 13:42

Reijo Tossavainen

Voiko pahemmin epäonnistua kuin Soini?

ti 25.06.2019 19:04

Jessica Vahtera

Sananvapauden puolesta on taisteltava

ma 24.06.2019 10:45

Pauli Vahtera

Kansanvaihdon kiihdyttäminen

pe 07.06.2019 23:27

Timo Vihavainen

Suunnitelmat oli vahvistettu

ke 26.06.2019 00:07

Matti Viren

Mitä on köyhyystutkimus?

ma 24.06.2019 00:19