Järjestyksenvalvojat: "Hengenvaarallista työskennellä päivystyspoliklinikalla Malmössä"

"On vain ajan kysymys, kun tulitus tapahtuu odotushuoneessa"

Ulkomaat la 16.09.2017 10:37

Työskentely vartijana päivystyspoliklinikalla Malmössä on suorastaan hengenvaarallista. Heitä uhataan veitsillä, aseilla ja he kärsivät äärimmäistä rasitusta, mutta johtajat sairaalassa kieltävät turvattomuuden, uutisoi Fria Tider.

Useat vartijat ovat kertoneet tilanteesta SVT:lle.

Tilanne päivystysvastaanotossa Malmössä on nyt niin vakava, että jopa vartijat pelkäävät henkensä puolesta.

Erään vartijan mukaan tilanteissa on kysymys muun muassa ammutun jengin jäsenistä, jotka tulevat sisään ystävien ja sukulaisten kanssa. Hän on nähnyt jopa puukkotappeluja odotushuoneessa.

"Meitä vastaan on hyökätty veitsillä ja olemme nähneet ihmisiä aseiden kanssa. Olemme laittaneet itsemme hengenvaaraan", sanoo toinen vartija.

Mutta ongelma ei ole ainoastaan väkivalta, vaan se että sairaalan johtajat kiistävät sen olemassaolon.

Poliitikkovierailun aikana viime viikolla Malmön ensiavun osastopäällikkö Per Wihlborg sanoi, että hän ja muut johtajat ovat tyytyväisiä turvallisuuteen.

Nimettömänä pysyvät järjestyksenvalvojat vastaavat, että johtajien lausunto on kaikkein "naurettavinta", mitä he ovat kuulleet. Siksi he itse ottivat yhteyttä tiedotusvälineisiin kertoakseen totuuden.

Ruotsin television Skånen uutiset on aikaisemmin raportoinut terveydenhuoltohenkilökunnan tilanteesta. Uhka henkilökuntaa kohtaan on tullut yhä tavallisemmaksi, kun hoidetaan ampumistapauksia. Joskus esiintyy tappouhkauksia.

"Minä raiskaan sinut" ja "Pidän huolen, että kuolet", 20-vuotias 'nuorukainen' sanoi kahdelle hoitajalle Lundin sairaalan vuodeosastolla viime syksynä.

Elokuussa tapahtunut murha Östbergassa äityi levottomaksi ja vaaralliseksi vielä päivystyvastaanotollakin Karoliinisessa sairaalassa Solnassa, jonne ammutut kuljetettiin. Suuri joukko henkilöitä rymisteli sisään ja muut kiireelliset potilaat odotushuoneessa piti siirtää toiseen huoneeseen.

Vartijoiden mukaan päivystyspoliklinikka on pahimpia paikkoja koko Malmössä yhdessä päärautatieaseman ja Folkets parkin kanssa, jossa on myös uhkia, aseita ja ihmisten ampumisia. Joskus 15 henkilöä tulee sisään samalla kerralla.

Koska väkivaltatilanteet päivystyspoliklinikalla ovat kasvaneet viime vuosina, järjestyksenvalvojia on uusimpien sääntöjen mukaan oltava työskenneltäessä vähintään aina kaksi yhdessä.

Heidän on pakko puuttua vaarallisten ihmisten toimiin useita kertoja viikossa eikä ole harvinaista, että he hakevat ammuttuja henkilöitä, jotka on jätetty päivystyspoliklinikan ulkopuolelle. Henkilöt jotka kyyditsevät heidät sinne, eivät uskalla näyttäytyä kameroiden edessä.

"On vain ajan kysymys, ennen kuin tulitus tapahtuu odotushuoneessa", kertoo yksi vartijoista.

Päivystyspoliklinikan turvallisuudesta vastuussa olevat henkilöt eivät ole halunneet vastata SVT:n kysymyksiin.

Tytti Salenius la 16.09. 10:37

Pääuutiset

blogit

Juha Ahvio

Frank Herbertin Dyyni ja tekoälyuhka

la 13.04. 00:17

Olli Pusa

Eläkeindeksin leikkaaminen

ti 09.04. 13:56

Heikki Porkka

Suomi sanojen vankina - manipulointia Ylen tapaan

to 28.03. 13:04

Tapio Puolimatka

Pedoseksuaalisten fantasioiden varaan rakentuva seksuaalikasvatus

ke 20.03. 08:51

Petteri Hiienkoski

Puhkeaako globalismin kupla Ukrainaan?

pe 15.03. 23:04

videot