Jihadistit iskevät junaliikenteeseen - al-Qaidalta ohje junan suistamiseksi radalta

"Tässä on kysymys suosituksista tehdä terrori-iskuja, joissa ei tarvitse räjäyttää itseänsä ja se voi vedota useampiin ryhmiin"

Ulkomaat ke 23.08.2017 21:17

Liikennevirasto varoittaa islamististen terroristien uhasta Ruotsin rautatieliikenteessä, kertoo Aftonbladet.

Islamistinen terroristiryhmä al-Qaida julkaisi viime viikolla ensimmäistä kertaa lähes vuoteen Inspire -julkaisunsa numerossa yksityiskohtaisen oppaan siitä, miten juna saadaan raiteiltaan.

"Tässä on kysymys suosituksista tehdä terrori-iskuja, joissa ei tarvitse räjäyttää itseänsä ja se voi vedota useampiin ryhmiin", kertoo Mikael Tofvesson Ruotsin yhteiskunnan turva- ja valmiusvirastosta (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB) Aftonbladetille.

MSB on valtion virasto, jonka tehtävänä on kehittää yhteiskunnan kykyä ehkäistä ja käsitellä onnettomuuksia ja hätätilanteita.

Terroristiryhmä al-Qaida vaatii lähinnä hyökkäyksiä Yhdysvaltoja, Ranskaa, Iso-Britanniaa ja Venäjää vastaan eikä kohdista uhkaa erityisesti Ruotsiin.

Liikennevirasto vahvistaa Aftonbladetille, että virasto on saanut tiedon al-Qaidan julkaisusta.

Al-Qaidan oppaassa keskitytään voimakkaasti junaliikenteeseen ja infrastruktuuriin. 17-sivuinen julkaisu sisältää yksityiskohtaiset, kuvalliset ja asteittaiset ohjeet siitä, kuinka rautatie sabotoidaan niin, että se aiheuttaa suistumiset. Siinä on myös neuvottu, miten junaraidetta voidaan operoida jopa 10 minuuttia ennen junan liikkeelle lähtöä.

Artikkelissa painotetaan kaupungeissa toimivia metroja, alueellisiä reittejä, jotka palvelevat väestöä tiheillä osuuksilla ja kaukoliikenteen junien syrjäisiä raiteita, jotka ovat täysin mahdottomia valvontakohteita poliisille. Artikkelissa korostetaan, että menetelmät tekevät itsemurhaoperaatiot tarpeettomaksi ja sama henkilö voi palata iskemään useammillekin radoille, ellei joudu vangituksi.

"Amerikan rautateiden arvioidaan olevan yksi kolmasosa maailman rautateistä, joten miten ne voivat suojella 240 000 kilometriä rautatietä, se on käytännössä mahdotonta. Samoin Britanniassa, jossa on 18 500 kilometriä ja Ranskassa 29 473 kilometriä. On pelottava ja melkein mahdoton tehtävä suojata pitkä rautateiden osuus ja silti yksi helpoimmista kohdistaa. Tämä voi johtaa suuriin vahinkoihin ja tuhoamiseen eri tasoilla", al-Qaidan "Lone Jihad Guidance Team" kirjoittaa ja lisää, että "on aika iskostaa pelko ja pakottamaan heidät asettamaan tiukkoja turvatoimia junille, kuten he tekivät lentoliikenteelleen".

"Meidän on altistettava heidän turvallisuutensa useammille haavoittuvuuksille. Kun he käyttävät miljoonia dollareita haavoittuvuuden torjumiseksi, me odotamme, että heillä ei ole olemassa tehokkaita ratkaisuja turvallisuusaukkoihin, jotka voivat aiheutua tällaisista junajärjestelmään kohdistuvista toiminnoistamme."

Terroristiryhmä al-Qaida vaatii hyökkäyksiä sekä juniin että rautatieasemille. Tarkoituksena tällaisilla hyökkäyksillä on luoda suurta pelkoa yhteiskunnassa, monille ihmisille kärsimyksiä ja olla katastrofaalisen tuhoisia taloudelle.

Liikenneviraston kansallisen valmiuden virkamies tiedotti, että hyökkäyskehotukset suuntautuvat pääasiassa Yhdysvaltoihin ja Ranskaan, mutta että he "eivät voi sulkea pois, että kannattajat voivat totella kehotuksia jopa Ruotsissa".

Ruotsin liikenneviraston tiedottaja Bengt Olsson on tietoinen varoituksesta, mutta haluaa hyvin tapojen mukaisesti vähätellä pelkoa siitä, että Ruotsi olisi suora uhkan kohde.

MSB:n Mikael Tofvesson oli henkilö, joka päätti varoittaa liikennevirastoa ja muita viranomaisia sekä virastoja al-Qaidan julkaisusta.

"Näin, että meidän täytyy ilmoittaa muille virastoille, että olemme nähneet tällaisen poikkeuksen, kun al-Qaida on ollut hiljaa vuoden. He ovat julkaisseet lehden, joka keskittyy hyvin yksityiskohtaisiin ​​kuvauksiin siitä, miten luoda junien suistumiset ja saada sillä suurin mahdollinen vaikutus", kertoo Mikael Tofvesson.

Tofvessonin mukaan nyt tulleet kehotukset tehdä terrori-iskuja, joissa ei tarvitse räjäyttää itseänsä, on mielenkiintoinen seikka.

"Sinun ei tarvitse kuolla ideologiasi takia. Sehän voi vedota useampiin ryhmiin kuin aikaisemmin."

Tytti Salenius ke 23.08. 21:17

Pääuutiset

blogit

Mikko Paunio

Koronapandemialla pieni vaikutus kuolleisuuteen huolimatta mediahypetyksestä

su 21.04. 15:30

Juha Ahvio

Frank Herbertin Dyyni ja tekoälyuhka

la 13.04. 00:17

Olli Pusa

Eläkeindeksin leikkaaminen

ti 09.04. 13:56

Heikki Porkka

Suomi sanojen vankina - manipulointia Ylen tapaan

to 28.03. 13:04

Tapio Puolimatka

Pedoseksuaalisten fantasioiden varaan rakentuva seksuaalikasvatus

ke 20.03. 08:51

videot