Islamistien kidnappaama ruotsalainen selviytyi näyttelemällä muslimia - "Mietin että se voi olla nyt loppu"

Gustafssonin vanhemmat kertoivat rukoilleensa joka päivä Johanin puolesta hänen ollessaan vankeudessa.

Ulkomaat ti 15.08.2017 16:30

Ruotsalainen Johan Gustafsson oli terroristiryhmän vankina lähes kuusi vuotta ja kertoi torstaina ensimmäistä kertaa ajastaan siepattuna ja siitä, kuinka hän kääntyi muslimiksi voittaakseen aikaa, kertoo Express.

Lehdistötilaisuudessa hän sanoi selviytyneensä näyttelemällä muslimia.

"Minulla ei ollut koskaan mitään odotuksia tai vaatimuksia, että Ruotsi tekisi jotakin tilanteelleni. Minusta se oli toivotonta", hän sanoi lehdistötilaisuudessa.

Gustafsson oli sieppauksen hetkellä yhdessä hollantilaisen Sjaak Rijken ja eteläafrikkalaisen Stephen McGowan kanssa Timbuktussa Pohjois-Malissa marraskuussa 2011. Nyt kaikki kolme on vapautettu. Hollantilainen Rijke päästettiin vapaaksi huhtikuussa 2015 ranskalaisten erikoisjoukkojen avulla ja eteläafrikkalainen McGown vapautettiin 29. heinäkuuta tänä vuonna. Gustafsson pääsi palaamaan kotiinsa Ruotsiin kesäkuussa.

Kidnappaajia olivat Al-Qaidan pohjoisafrikkalainen jäsenjärjestö islamilainen Maghrebin al-Qaida (AQIM).

Islamilaisen Maghrebin al-Qaida (engl. AQIM, ransk. AQMI) on Pohjois-Afrikassa etenkin Saharan ja Sahelin alueella toimiva terroristijärjestö. Ennen vuotta 2007 sama ryhmä tunnettiin nimellä Groupe Salafiste pour la Prédication et le Combat. Ryhmän itsensä mukaan se on al-Qaidan paikallinen osasto.

Islamilaisen Maghrebin al-Qaidan ideologiassa sekoittuvat salafistiset ja jihadistiset aatteet. Sen tavoitteena on puhdistaa Pohjois-Afrikka länsimaisista vaikutteista ja kaataa vääräuskoisina pidetyt alueen maiden hallitukset, sekä korvata ne sharialakia noudattavalla hallinnolla.

AQIM oli yksi monista jihadistiryhmistä, jotka ottivat vallan Malin pohjoisosassa vuonna 2012, ennen Ranskan johtaman sotilasoperaation syrjäytettyä ne tammikuussa 2013.

Ryhmä oli julkaissut useita videoita panttivangeista vuosien varrella, mutta kidnappaajien vaatimuksista ei juuri tiedetty.

Gustafssonin vapauttamisen varmistamisesta ei ole paljastettu paljoa yksityiskohtia. Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström totesi kuitenkin, että se oli seurausta poliisin, poliitikkojen, diplomaattien sekä ruotsalaisten ja kansainvälisten viranomaisten "useiden vuosien ponnisteluista".

Gustafsson sanoi, että hän ei tiennyt mitään neuvotteluista, mutta hänen vangitsijansa olivat kuljettaneet hänet pois aavikolta ennen luovuttamista ruotsalaiselle poliisille, joka sitten lähetti hänet kotiin.

Gustafsson totesi, ettei hän olisi koskaan lähtenyt Timbuktuun, jos alueelle menemisestä olisi varoitettu.

"Ymmärsin, ettei Etelä-Malista ollut matkustusvaroituksia. Jos olisin tiennyt, en olisi matkustanut sinne. Päinvastoin, minulle jopa suositeltiin Timbuktuun matkustamista", Gustafsson kertoi.

Vankeudessa jonkin aikaa oltuaan Johan Gustafsson pyysi saada kääntyä muslimiksi, jonka hän näki voivan antaa hänelle hyötyä ja voittaa aikaa. Lisätäkseen selviytymismahdollisuuksiaan hän yritti vakuuttaa terroristit, että hänestä oli tullut muslimi. Kääntymisen jälkeen häntä ei enää kahlittu öisin ja hän pystyi liikkumaan vapaasti leirissä.

"Se oli outo tilanne, emme voineet puhua suoraan toistemme kanssa. Rukoilin ja söin heidän kanssaan, vietin aikaa samoissa paikoissa. Ajattelin että teen samalla tavalla, kuin he tekevät. Toimin kuin muslimi, en niin kuin jihadisti. Samaan aikaan oppi tuntemaan heitä."

Jälkeen päin on arveltu, että hänet on vapautettu lunnaita vastaan. Sieppaajat olivat aikaisemmin pyytäneet 5 miljoonaa dollaria.

"Minun on vaikea uskoa, että Johan oli vapautettu ilman minkäänlaista korvausta ja puhumme melko suurista summista rahaa", sanoi Afrikka-asiantuntija Bengt G Nilsson SVT: lle "Gomorronissa" kesäkuussa.

Jälkikäteen ajateltuna Gustafsson ei koskaan nähnyt itseään muslimina. Hän kääntyi, koska koki sen välttämättömäksi pelastaakseen henkensä. Pakeneminen ei tullut kysymykseenkään.

"Tein parhaani nähdäkseni parasta huonossa tilanteessa", hän sanoi.

Hän kuvaili, kuinka hän oppi vähän arabiaa kommunikoidakseen ja sanoi tarkkailleensa lintujen muuttoa takaisin päin ja eteenpäin laajan Saharan yli.

Lehdistötilaisuudessa hän kertoi, kuinka he vaihtoivat usein paikkaa aavikolla ja kuinka hän lähes kuuden vuoden vankeuden aikana näki nuorten terroristien kasvavan aikuiseksi ja muuttuvan.

"Yleisesti halusin säilyä omana itsenäni ja se on varsin raskasta olla sellaisessa ryhmässä. Kyse on lukutaidottomista nuorista autiomaassa", hän huomautti.

Vuosi toisensa jälkeen hän tiesi, mitä voi odottaa säältä ja tuulelta. Hän oppi ymmärtämään eläinten ja sairauksien vaarat. Vankeusajan alku oli hänen mukaansa ehkä traumaattisin, kun hän huomasi olevansa vangittuna ilman suurta toivoa pääsemisestä vapaaksi.

Hän oli tottunut elämään aavikolla ja sota-alueella, siksi yhtäkkinen vapaaksi pääseminen oli odottamaton muutos.

"Odotan paluuta arkeen. Olin tyytyväinen elämääni aikaisemmin. Katsotaan palaanko vanhaan työhöni vai mitä teen", Gustafsson mietti tulevaa.

Johan Gustafssonin vanhemmat, George ja Marianne Gustafsson olivat mukana lehdistötilaisuudessa. He kertoivat rukoilleensa joka päivä Johanin puolesta hänen ollessaan vankeudessa.

"Olemme uskovia, olemme rukoilleet paljon ja monet ihmiset ympäri Ruotsia ovat rukoilleet hänen puolestaan. On ollut turva", Johanin äiti Marianne Gustafsson kertoi kiitollisena.

Uudessa radiodokumentissa Johan Gustafsson kertoo sieppauksestaan ja vankeudestaan.

Hän muistaa selvästi hetken, jolloin hän ensi kertaa tapasi sieppaajat.

"Kun avasin oven, seisoi Kalashnikovilla aseistautunut mies suoraan edessäni. Ensimmäinen asia, mitä näin, oli vain piippu aivan kasvojeni edessä. Sitten katsoin hänen silmiinsä, jotka olivat valtavan turbaanin takana, jonka mies oli kietonut kasvoilleen. Mietin että se voi olla nyt loppu", muistelee Gustafsson dokumentissa.

Hänet ohjattiin pihalle, jossa hän näki tulevat vankitoverinsa ja saksalaisen, jota kidutettiin koska hän kieltäytyi seuraamasta terroristeja autoon.

"Sitten kuulimme kaksi laukausta, hyvin tarkkaan seurasi toinen. Sitten meidät kuljetettiin täyttä vauhtia ulos kaupungista. He ampuivat hänet viileästi ja kylmästi. He tappoivat hänet, koska hän ei halunnut lähteä mukaan", sanoo Gustafsson.

Gustafssonia siirrettiin ympäriinsä eri paikkoihin erämaassa, joskus useita kertoja viikossa. Hänen oli myös pakko osallistua lukemattomiin filmeihin ja kamppailla jatkuvan epätietoisuuden kanssa. Alussa hän oli vakuuttunut siitä, että sieppaajat tappaisivat myös hänet.

Gustafsson kertoi myös, että hän toistuvasti itse rakensi majoja, joista muodostui hänen vankisellinsä. Vuonna 2013 hän yritti paeta siinä onnistumatta. Hän oli kaksi päivää aavikolla, ennen kuin sieppaajat löysivät hänet.

Sekä Johansson että eteläafrikkalainen McGown sanoivat ensimmäisessä julkisessa esiintymisessään torstaina, että he eivät olleet selvillä siitä, onko heidän vapauttamisestaan maksettu lunnaita.

"Mielestäni on väärin maksaa palkkioita", kesäkuussa vapautettu 42-vuotias Johan Gustafsson kertoi.

"Toivon, että he päästivät minut ulos, koska he olivat väsyneitä minuun."

Ruotsi on vakuuttanut, ettei se koskaan maksa mitään lunnaita ja että Johanssonin vapautus saatiin neuvottelujen kautta.

Gustafsson ja Stephen McGown olivat Malin islamistien pisimpään pidättämiä ulkomaalaisia, jossa useita aseistettuja ryhmiä kuljeskelee Länsi-Afrikan pohjoisosassa. Islamistit ovat viimeisen vuosikymmenen aikana saaneet varallisuutta ja rikkautta ulkomaalaisten kaappaamisesta laajalla Sahelin alueella ja vaativat valtavia lunnaita heidän vapauttamisestaan.

McGown ei tiedä, onko hänen vapautuksestaan maksettu lunnaita. Etelä-Afrikan hallitus on sanonut, ettei ole maksettu. McGown sanoi saaneensa hyvän kohtelun hänen pitkinä aavikkovuosinaan, mutta "aina hän tiesi olevansa vanki".

Etelä-Afrikan avustusjärjestö Gift of the Givers -säätiön perustaja, joka auttoi toimimaan välittäjänä McGownin vapautumisessa, ei tiennyt, oliko lunastamisesta maksettu vai oliko joitakin vankeja vaihdettu miesten vapauttamiseksi. Mutta Imtiaz Sooliman sanoi, että islamistien ensimmäiset vaatimukset olivat 10 miljoonaa euroa per vanki.

http://www.friatider.se/s-verlevde-johan-gustafsson-al-qaida-spelade-muslim

http://www.breitbart.com/news/2-hostages-freed-by-al-qaida-make-1st-public-appearances/

http://www.breitbart.com/news/swede-freed-in-mali-denounces-ransom-payments/

Tytti Salenius ti 15.08. 16:30

Pääuutiset

blogit

Mikko Paunio

Koronapandemialla pieni vaikutus kuolleisuuteen huolimatta mediahypetyksestä

su 21.04. 15:30

Juha Ahvio

Frank Herbertin Dyyni ja tekoälyuhka

la 13.04. 00:17

Olli Pusa

Eläkeindeksin leikkaaminen

ti 09.04. 13:56

Heikki Porkka

Suomi sanojen vankina - manipulointia Ylen tapaan

to 28.03. 13:04

Tapio Puolimatka

Pedoseksuaalisten fantasioiden varaan rakentuva seksuaalikasvatus

ke 20.03. 08:51

videot