Itävallan sisäministeri haluaa rangaistuksia Välimerellä toimiville kansalaisjärjestöille

Itävallan sisäministeri Wolfgang Sobotka vaatii rangaistuksia Välimerellä toimiville itsensä meripelastajiksi nimenneille kansalaisjärjestöille. Kansalaisjärjestöt kiistävät kaikki syytökset.

Ulkomaat ti 18.07.2017 17:18

Riita kansalaisjärjestöjen työstä Välimerellä on kiihtynyt ja levinnyt koko saksaa puhuvaan Eurooppaan. Itävallan sisäministeri Wolfgang Sobotka vaatii rangaistuksia järjestöille, jotka ovat tuoneet Italiaan tänä vuonna yli 90 000 ihmistä. ”On nähtävissä, että tilanne kiristyy ja tämä ei pääty hyvin”, sanoi ministeri Sobotka. Tärkeää on, ”että nämä eurooppalaiset itse itsensä meripelastajiksi nimenneet eivät pääse auttamaan ihmissalakuljettajia ja tekemään näiden kanssa yhteistyötä”, kertoi ministeri Bild–lehden haastattelussa.

"Identitäre Bewegung" aikoo lopettaa ihmissalakuljetuksen

Sea Eye -kansalaisjärjestö on varautunut toimintansa häiritsemiseen. ”Meillä ei ole mitään yhteyttä Identitäre Bewegung – laivaan, mutta me seuraamme heidän tiedotustaan jotta tiedämme, mitä he suunnittelevat”, kertoo Sea Eye–organisaation tiedottaja Hans-Peter Buschheuer Heilbronner Stimme – lehdelle. ”Laivojen on pidettävä jäljityssignaali päällä, joten tiedämme, että järjestön Djiboutista hankkima laiva on menossa Sisiliaan hakemaan miehistöä. He tulevat toimialueellemme joskus ensi viikolla”, lisäsi Buschheuer.

Buschheuer varoittaa Identitäre Bewegungin hengenvaarallisesta Defend Europe -missiosta. ”He ovat ilmoittaneet, etteivät he tule aktiivisesti estämään toimintaamme. He haluava kuitenkin Libyan aluevesille pysäyttääkseen pakolaisveneitä ja tekemään ilmoituksia Libyan rannikkovartiostolle, joiden tehtävänä on ihmisten palauttaminen rantaan. Tämä rikkoo mielestämme nykyistä lainsäädäntöä ja asettaa useiden ihmisten hengen alttiiksi vaaralle. Libyan rannikkovartiosto ampuu herkästi”, sanailee Buschheuer lehdessä.

Lisäksi Buschheuer kritisoi Italian uusia säännöksiä, jotka kieltävät kansalaisjärjestöjen laivojen rantautumisen. ”Jos laivat eivät saa rantautua Italiaan, tarkoittaa se sitä, että meidän on ajettava pidemmälle ja laivoja tarvitaan lisää. Muutoin massoittain ihmisiä tulee kuolemaan Välimerellä”.

Ihmisiä salakuljetetaan organisoidusti”

Saksan liittotasavallan sisäministeri Thomas de Maizière (CDU) suhtautuu Sea Eye:n toimintaan kriittisesti. ”Italialaiset tutkivat syytöksiä, joissa väitetään kansalaisjärjestöjen laivojen sulkeneen transponderinsa päästäkseen lainvastaisesti hakemaan pakolaisveneitä Libyan aluevesiltä”, sanoi MaizièreFunke – mediaryhmälle. Hänen italialainen ministerikollegansa Marco Minniti oli kertonut Maizièrelle, että pelastuslaivat sulkevat jäljittimensä Libyan aluevesien rajoilla ja tunkeutuvat maan aluevesille ajaessaan pakolaisveneitä vastaan”. ”Tämä tieto ei herätä luottamusta järjestöjä kohtaan” kertoi Maizière.

Kansalaisjärjestöjen ja ihmissalakuljettajien yhteistyöllä voisi myös ”selittää sitä miksi liikenne Libyasta ulos keskittyy tietyille päiville, jolloin kansalaisjärjestöjen alukset ovat paikalla”, jatkaa Maizière. ”Me emme tiedä, kuinka monta potentiaalista pakolaista Libyassa on. Se luku muuttuu koko ajan. Lisäksi meillä ei ole käsitystä, kuinka monta pakolaista on vielä matkalla Libyaa kohti”.

Kansalaisjärjestöt kiistävät

Kansalaisjärjestöt kiistävät kaikki väitteet. ”Meidän niskoille on yritetty työntää milloin mitäkin syytöksiä, mutta tähän mennessä kukaan ei ole esittänyt mitään todisteita”, kertoo Sea Eyen tiedottaja Ruben Neugebauer Funke – lehdelle. Jäljittimiä ei Neugebauerin mukaan ole koskaan sammutettu, ja öisin on välttämätöntä pitää ajovaloja päällä yhteentörmäyksien välttämiseksi.

Myös Lääkärit ilman rajoja – järjestö on vastannut syytöksiin. ”Kenelläkään ei ole todisteita väitteilleen”, kertoo järjestön poliittisen osaston johtaja Philipp Frisch. ”Me emme käytä valomerkkejä ja ajamme Libyan aluevesille vain hätätilassa ja yhteistyössä Libyan viranomaisten kanssa”, vakuuttaa Frisch.

Todisteita kansalaisjärjestöjen tunkeutumisesta Libyan aluevesille kuitenkin on olemassa. Toukokuussa 2017 kansalaisjärjestö Sea Watch yritti häiritä Libyan rannikkovartioston toimintaa Libyan aluevesillä. Sea Watchin tavoitteena olleeseen salakuljetusalukseen oli ahdettu lähes 500 Italiaan matkalla olevaa siirtolaista.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n mukaan Välimeren on ylittänyt tänä vuonna 110 374 ihmistä. Näistä 93 213 (85%) saapui Italian satamiin.

 

Kansalainen.fi

Jukka Rahkonen ti 18.07. 17:18

Pääuutiset

blogit

Juha Ahvio

Frank Herbertin Dyyni ja tekoälyuhka

la 13.04. 00:17

Olli Pusa

Eläkeindeksin leikkaaminen

ti 09.04. 13:56

Heikki Porkka

Suomi sanojen vankina - manipulointia Ylen tapaan

to 28.03. 13:04

Tapio Puolimatka

Pedoseksuaalisten fantasioiden varaan rakentuva seksuaalikasvatus

ke 20.03. 08:51

Petteri Hiienkoski

Puhkeaako globalismin kupla Ukrainaan?

pe 15.03. 23:04

videot