Politiikan tutkija: Jussi Halla-ahon puheenjohtajuus ei aiheuta hallituskriisiä

Tutkijan mukaan epämääräinen hallitusohjelma tarjoaa Halla-aholle tilaisuuden olla vahva puoluejohtajana ilman että hallitussopu kärsii.

Kotimaa su 11.06.2017 11:11

Jussi Halla-ahon valinta perussuomalaisten puoluejohtajaksi sai osakseen vakavia kommentteja niin hallituspuolueista kuin oppositiosta. Twitterissä ja Facebook ryhmissä hallituspuolueiden ja opposition edustajat pitivät hallituksen hajoamista ja uusia vaaleja jo varmana tosiasiana.

Politiikan tutkija, Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä arvelee Ylen artikkelissa, ettei valinta aiheuttaisi isompia järistyksiä hallituksessa.

"Kokoomuksen puoluejohtaja ja valtiovarainministeri Petteri Orpo kuvaili tilannetta vakavaksi. Hän penäsi sitoutumista hallitusohjelman periaatteisiin. Keskustan puheenjohtaja ja pääministeri Juha Sipilä kommentoi, että valinta on kova paikka hallitukselle. Sipilä vetosi eroavaan arvopohjaan ja sanoi käyvänsä Halla-ahon kanssa erityisesti läpi sellaiset asiat, joissa näkemykset eroavat", kertoo Yle.

Jokisipilän mielestä tilanne ei ole mitenkään tulenarka.

"Hallitusohjelman kohta, johon Orpo viittasi on epämääräinen kuin mikä - ja Halla-ahohan on sanonut monet kerrat, että hän sitoutuu kunnioittamaan kesällä 2015 tehtyä ohjelmaa", Jokisipilä sanoo.

"Kohta on niin monitulkintainen, että luulen Halla-aho pystyvän luovimaan sen ohi ihan helposti vain toteamalla, että hän noudattaa Suomen lakia ja perustuslakia, niin se on siinä."

 

Jokisipilän mukaan Halla-aholla on nyt erinomainen tilaisuus yksinkertaisesti vaatia hallitusta pysymään jo aiemmin sovitussa.

"Hallitus teki monikymmenkohtaisen maahanmuuttopoliittisen toimintaohjelman, jossa on paljon sellaisia toimenpiteitä, joita ei ole edelleenkään laitettu täytäntöön. Perussuomalaisten puoluekokouksessa se oli yksi isoimpia keskustelunaiheita: hallitus on tällaista sopinut, mutta se ei ole pystynyt laittamaan niitä täytäntöön."

"Jussi Halla-ahon kanta ennen ja jälkeen puheenjohtajavaalin oli se, että hallituksen pitää noudattaa omia päätöksiään. Tässä on sellainen mahdollinen väylä, jossa molemmat saavat haluamansa."

 

Pääministeri Juha Sipilä on kutsunut hallituspuolueiden puheenjohtajat maanantaina yhteiseen neuvonpitoon. On ilmeistä, että pöydälle noussee maahanmuutto.

Maahanmuuton hoitamisesta on hallitusohjelmassa sovittu, mutta sovittua ei ole vielä noudatettu. Perussuomalaisten puheenjohtajana Halla-aho voi yksinkertaisesti vain vaatia, että näiltä osin hallitusohjelma on nyt laitettava täytäntöön.

"Ja eihän siinä ole kenelläkään nokan koputtamista, koska kertaalleen se on jo sovittu. Se on ikään kuin ilmainen voitto Halla-aholle. Hän toteaa vain ilmoitusluontoisen asian.", Jokisipilä summaa.

 

Jukka Rahkonen su 11.06. 11:11

(Kaikki OM:n osoitteet vaihdettiin turvallisiksi https- osoitteiksi 28.10.2018. Muutos nollasi osan vanhoista FB peukutus- ja jakolaskureista)

Pääuutiset

blogit

Timo Vihavainen

Miten asiat on nähtävä?

ke 23.01. 22:22

Professorin Ajatuksia

Elintasopakolaisten merimatka päätyi Libyaan

ke 23.01. 22:21

Heikki Porkka

Vaarallinen hymy

ke 23.01. 19:09

Arto Luukkanen

Kurittaja-Orpo ja kaverikapitalistien jatkokausi

ma 21.01. 21:51

Laura Huhtasaari

Digitaaliset oikeudet ja sananvapaus

ma 21.01. 21:50

videot