Netanyahu ja Yk suurlähettiläs Haley keskustelevat UNIFIL mandaatista Hizbollahia vastaan

Netanyahu ja Haley keskustelivat mahdollisuudesta YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmaan, jossa vaadittaisiin Hizbollahin joukkojen poistamista etelä-Libanonista

Ulkomaat pe 09.06.2017 11:17

Keskiviikkona 7.6.2017 Yhdysvaltain Yk-suurlähettiläs Nikki Haley aloitti kolmipäiväisen Israelin vierailun ja käy myös vierailullaan palestiinalaisalueella, tavaten hallinnon edustajia. Haley:n suunnitelmissa on myös Länsimuurilla käynti.

Heti keskiviikkona pääministeri Netanyahu ja Washingtonin suurlähettiläs Haley keskustelivat mahdollisuudesta YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmaan, jossa vaadittaisiin Hizbollahin joukkojen poistamista etelä-Libanonista.

Israelin hallinnon virkamiesten mukaan Natanyahu ja Haley, joka oli varhain keskiviikkona saapunut kolmen päivän vierailulle, keskustelivat Yhdistyneiden Kansakuntien Libanonin väliaikaisten joukkojen UNIFIL:n valtuuttamisesta tehostamaan turvallisuusneuvoston päätöslauselman 1701 täytäntöönpanoa, sodassa joka lopetti Libanonin sodan 2006.

Kyseisen päätöslauselman mukaan Israelin ja Libanonin rajalla ja Litani-joen välisellä alueella saa olla vain Libanonin laillista hallintoa edustavien aseistettua henkilöstöä, omaisuutta ja aseita.

Todellisuudessa Hizbollahilla on kuitenkin alueella kymmeniä tuhansia ohjuksia sijoitettuna ja suunnattuna kohti Israelia.

Eräs hallinnon virkamies totesikin, että enää ei ole realisista, että UNIFIL pystyisi aluella hallitsemaan erityisesti etelä-Libanonissa vahvaksi poliittiseksi voimaksi nousutta Hizbollahia ja siksi on tärkeää, että asia viedään Yk:n Turvallisuusneuvostolle.

Samainen virkamies jatkaa: ”Jos on olemassa vaara, että joudumme torjumaan ohjuksia, jotka on sijoitettu yksityisiin asuntoihin, on Turvallisuusneuvoston vaikeampi tuomita meitä, jos asia viedään nyt Turvallisuusneuvostoon. Haluamme tuoda maailman huomioon asian, että Hizbollah aseistaa ja käyttää kouluja sekä sairaaloita kantorakettiensa sijoituspaikkoina, ettei maailma tule syyttämään meitä jos puolustautuessamme tulee siviiliuhreja”.

Vierailun aikana keskustellaan myös Gazan kriisistä että se lähitulevaisuudessa voi tulla Yk:n Turvallisuusneuvoston ratkaistavaksi.Suurlähettiläs Haley vierailee Kerem Shalomin Gazaan menevällä rajanylityspaikalla.

Osana vierailua on myös Nahal Oz:n kibbutsiin tutustuminen tavaten sen asukkaita. Samalla tutustutaan alueella olevaan Hamasin kaivamaan terroristien käyttämään hyökkäys-tunneliin, jonka kautta oli tarkoitus kaapata israelilaissiviilejä Gazan puolelle.

Keskusteluja käydään myös Obaman entisen hallinnon viimeisistä päätöksistä Israelia vastaan mm. Yk:n turvallisuusneuvoston päätös 2334 siirtokunnista.

Suurlähettiläs Haley kertoo, että Yk on ymmärtänyt ettei se voi jatkaa Israelin ”kiusaamista”, kaikissa päätöksissään, kuten se on tehnyt aiemmin.

 

Artikkeli on osa laajempaa Jerusalem Postin artikkelia:
”Netanyahy,Haley discuss UNIFIL mandate vs Hezbollah”, by Herb Keinon/June 8,2017.

 

 

Jukka Rahkonen pe 09.06. 11:17

Pääuutiset

blogit

Tapio Puolimatka

Miksi lähdin ehdolle europarlamenttivaaleihin?

ti 23.04. 22:16

Mikko Paunio

Koronapandemialla pieni vaikutus kuolleisuuteen huolimatta mediahypetyksestä

su 21.04. 15:30

Juha Ahvio

Frank Herbertin Dyyni ja tekoälyuhka

la 13.04. 00:17

Olli Pusa

Eläkeindeksin leikkaaminen

ti 09.04. 13:56

Heikki Porkka

Suomi sanojen vankina - manipulointia Ylen tapaan

to 28.03. 13:04

videot