Halla-aho vahvistanut asemiaan perussuomalaisten puheenjohtajakisassa

Puoluesihteeri Slunga-Poutsalon voi yllättää mainosmies Jarmo Keto

Kotimaa la 03.06.2017 18:06

Tuore kysely osoittaa, että Jussi Halla-ahon asema perussuomalaisten puheenjohtajataistossa on vahvistunut roimasti maaliskuun alusta. Tutkimuksen mukaan Sampo Terho ja Halla-aho olisivat käytännössä aivan tasoissa.

Lännen Median teettämän kyselyn vastaajina ovat olleet piirihallitusten jäsenet, paikallisyhdistysten puheenjohtajat, kansanedustajat sekä muissa keskeisissä tehtävissä toimivat perussuomalaiset. Lisäksi vastaajina on kunnanvaltuutettuja eri puolilta Suomea.

Perussuomalaiset valitsevat uuden puheenjohtajan Soinin seuraajaksi ensi viikonloppuna Jyväskylässä. Toisin kuin muilla puolueilla, jokainen läsnäoleva puolueen jäsen on äänioikeutettu. Siksi nyt julkaistu kysely todennäköisesti yliarvioi puolue-eliitin suosiman Sampo Terhon ja aliarvioi Jussi Halla-ahon kannatuksen.

Kyselyyn vastasi 330 perussuomalaista, joista 322 on puolueen jäseniä eli äänioikeutettuja vaalissa. Vastaajista 43 prosenttia kannattaa Terhoa, 42 prosenttia Halla-ahoa. Toisella kierroksella äänet muiden ehdokkaiden äänet jakautuisivat tasan, ja Terho voittaisi 51-49.

Oleellista on se, että tutkimus on uusittu nyt suurin piirtein samalla metodologialla kuin maaliskuun alussa, jolloin Terho selätti Halla-ahon prosentein 63–37.

Kyselytutkimusten tulkinnassa hyvä nyrkkisääntö on, että ne yleensä tunnistavat hyvin muutokset, jos kyselyn sanamuodot ja vastaajapooli pysyy samana. Sen sijaan on vaikeampi arvioida, kuinka hyvin vastaajiksi valikoituneet edustavat Jyväskylässä ääntään käyttävien jäsenten joukkoa. Turvallisesti voi siis sanoa ainakin sen, että Halla-ahon kannatus on ollut merkittävässä nousussa maaliskuusta. Lisäksi on hyviä perusteita epäillä, että Halla-ahon todellinen kannatus on tässä mitattua suurempi.

Tutkimus vahvisti myös sen, että Terho on puolue-eliitin, Halla-aho rivijäsenten ehdokas. Piirihallitusten sekä eduskuntaryhmän jäsenten äänillä valituksi tulisi Terho.

Puoluesihteerivalinnassa näkyy samanlainen vastakkainasettelu puolueen establishmentin ja rivijäsenten välillä.

Kyselyn mukaan nykyiselle puoluesihteerille Riikka Slunga-Poutsalolle antaisi äänensä 46 prosenttia kyselyyn vastanneista. Kakkosena on mainostoimisto G-Worksin perustaja ja entinen toimitusjohtaja, viestinnän ammattilainen Jarmo Keto 19 prosentilla.

Tutkimuksen metodologiasta johtuen on mahdollista, että myös puoluesihteerivalinnassa kysely suosii puolue-eliittiä. On myös todennäköistä, että haastaja Keto kerää mahdollisella toisella kierroksella muiden haastajien äänet. Vaikka Slunga-Poutsalo näyttäisi kyselyn valossa todennäköisemmältä voittajalta, voi Keto vielä yllättää.

Jukka Rahkonen la 03.06. 18:06

Pääuutiset

blogit

Juha Ahvio

Frank Herbertin Dyyni ja tekoälyuhka

la 13.04. 00:17

Olli Pusa

Eläkeindeksin leikkaaminen

ti 09.04. 13:56

Heikki Porkka

Suomi sanojen vankina - manipulointia Ylen tapaan

to 28.03. 13:04

Tapio Puolimatka

Pedoseksuaalisten fantasioiden varaan rakentuva seksuaalikasvatus

ke 20.03. 08:51

Petteri Hiienkoski

Puhkeaako globalismin kupla Ukrainaan?

pe 15.03. 23:04

videot