Belgian TV julkisti ensitiedot ovensuukyselystä: Macron ja Le Pen kärjessä Ranskan presidentinvaaleissa

Avoimia rajoja kannattava Emmanuel Macron ja tiukempaa maahanmuuttopolitiikkaa edustava Marine Le Pen olisivat ovensuukyselyn mukaan etenemässä toiselle kierrokselle.

Ulkomaat su 23.04.2017 18:40

Belgian television RTBF:n julkaiseman ovensuukyselyn mukaan Emmanuel Macron olisi saamassa 24 prosenttia äänistä ja voittamassa Ranskan presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen, kertoo Yle.

Marine Le Pen olisi saamassa 22 prosenttia äänistä.

Mikäli ovensuukyselyt pitäisivät paikkansa, toiselta kierrokselta putoaisivat keskustaoikeiston François Fillon ja laitavasemmiston Jean-Luc Mélenchon.

Tutkimuksen julkaissut RTBF-kanava ei kertonut kyselytutkimuksen tekijää, toteutusaluetta tai virhemarginaalia, joten kyselytutkimuksen tulos perustuu vain heidän ilmoitukseensa.

Ranskan suuret tutkimuslaitokset ovat sopineet, etteivät ne julkaise ovensuukyselyjen tuloksia tänä vuonna. Tutkimukset saattaisivat joutua manipuloinnin kohteeksi ja tuottaa perättömiä huhuja, kertoo sanomalehti Le Soir. Ovensuukyseleyiden tuloksilla manipulointia on silti ilmeisen vaikea välttää, koska niitä tekee jokatapauksessa joku muu taho kuten Belgian televisio. 

Macron ajaa tiukempaa liittovaltiokehitystä Euroopassa, kannattaa avoimia rajoja ja on sitä mieltä, että ranskalaisten tulee vain tottua terrori-iskuihin. Macron kommentoi Champs-Elyseen iskua Ranskan radiolle: “Tämä uhka, tämä ongelma on osa päivittäistä elämäämme tulevina vuosina.”

Le Pen puolestaan haluaa karkottaa maasta kaikki ulkomaalaiset, jotka ovat suojelupoliisin tarkkailulistoilla. Le Pen haluaa palauttaa rajavalvonnan, tiukentaa turvapaikanhakuprosessia, palauttaa Ranskaan oman valuutan.

“Kyseessä on erittäin tärkeä aihe, jota kukaan ei ole ottanut esille,” Le Pen valitti. “Meidän täytyy palauttaa kansallisten rajojemme hallinta jotta tiedämme, keitä tänne tulee. Meidän täytyy järjestellä uudelleen tiedustelupalvelu, vahvistaa poliisin ja santarmien toimintaa sekä iskeä pahan – kommunitarismin ja islamistisen fundamentalismin – juurille.”

“Selittäkää minulle, miksi meidän pitäisi ottaa heidän täällä pitämisestä johtuva riski,” hän sanoi kilpailijoilleen.

18. huhtikuuta pitämässään puheessa hän sanoi, että “massamaahanmuutto ei ole ollut Ranskalle tilaisuus, vaan tragedia”.

 

21:00  Ennuste: Macron 23,8 %, Le Pen 21,6 % CNEWS

20:34 Oikeiston ehdokkaan François Fillonin odotetaan puhuvan kannattajilleen heti kello 21 jälkeen, eli aivan pian ensimmäisen tulosennusteen julkistamisen jälkeen. (Yle)

20:33 Ensimmäiset vaalipaikat on jo suljettu. Useimmissa kaupungeissa äänestysaika jatkuu vielä noin 30 minuuttia. 

20:32 Suuri videonäyttö on pystytetty sosialistipuolueen Benoît Hamonin kampanjapäämajan eteen, kertoo Le Pointin toimittaja Twitterissä. Yhtäkään kannattajaa ei kuitenkaan toistaiseksi ole paikalla päämajan ulkopuolella. Hamonin kannatus on jäänyt noin seitsemään prosenttiin gallupeissa. (Yle)

18:44 Lähes 70 prosenttia ranskalaisista äänestänyt. Äänestysprosenti odotetaan nousevan 80 prosenttiin.

Jukka Rahkonen su 23.04. 18:40

Pääuutiset

blogit

Juha Ahvio

Frank Herbertin Dyyni ja tekoälyuhka

la 13.04. 00:17

Olli Pusa

Eläkeindeksin leikkaaminen

ti 09.04. 13:56

Heikki Porkka

Suomi sanojen vankina - manipulointia Ylen tapaan

to 28.03. 13:04

Tapio Puolimatka

Pedoseksuaalisten fantasioiden varaan rakentuva seksuaalikasvatus

ke 20.03. 08:51

Petteri Hiienkoski

Puhkeaako globalismin kupla Ukrainaan?

pe 15.03. 23:04

videot