IL: Venäläisten maanostokielto tyssäämässä ylivoimaiseen viholliseen: Suomen byrokratiaan

Työryhmä haluaisi rajoittaa ulkomaalaisten maakauppoja varalaskupaikkojen siltojen, patojen ja satamien läheisyydessä, mutta hallitus ei ehkä ehdi säätää ideaa laiksi.

Kotimaa to 20.04.2017 09:24

"Venäläisten maakaupat ovat kuohuttaneet tunteita monta vuotta. Media on penkonut esiin mitä kummallisimpia kauppoja. Niitä on usein yhdistänyt se, että ostettu kiinteistö sijaitsee sotilaskohteen lähellä", kirjoittaa Olli Ainola Iltalehdessä.

Suojelupoliisi on myöntänyt viime syksynä pitävänsä eräitä maakauppoja vaarallisina. Supo ilmoittaa epäilevänsä, että venäläiset saattavat hankkia esimerkiksi ilman tunnustuksia toimiville sotilailleen kokoontumispaikkoja strategisesti tärkeiden asemapaikkojen läheltä.

Virkamiestyöryhmä on laatinut listan kohteista, joiden lähistöllä tehdyt maakaupat laitettaisiin tarkkailuun, luvanvaraisiksi tai valtio lunastaisi myydyn kiinteistön. Tällaisia kohteita ovat sotilasalueiden lisäksi varalaskupaikat, risteykset, tärkeät tiet, radat, väylät, padot sekä voimalaitokset ja satamat.

Tärkeä muutos on kuitenkin kaatumassa suomalaiseen byrokratiaan. Ongelmaksi on muodostumassa se, että Suomessa ei ole kaiken kattavaa kiinteistö-, omistus- ja kauppahintatietojen keskusrekisteriä, vaan manttaalitiedot on kerätty useisiin rekistereihin. Eri rekistereitä hallinnoivat eri ministeriöit. Turvavyöhyke on myös salainen asiakirja ja sen sisältö päivittyy jatkuvasti. Sen katsotaan tuovan lainsäädäntöön lisävaikeuksia.

 

Suomessa tehtiin viime vuonna noin 500 kiinteistökauppaa, joissa oli ulkomaalainen ostaja. Enimmillään 700 kiinteistöä on myyty ulkomaalaisille vuosittain.

Rajoitukset koskisivat muita kuin EU-maiden tai Norjan, Islannin ja Sveitsin kansalaisia.

Jukka Rahkonen to 20.04. 09:24

Pääuutiset

blogit

Tapio Puolimatka

Miksi lähdin ehdolle europarlamenttivaaleihin?

ti 23.04. 22:16

Mikko Paunio

Koronapandemialla pieni vaikutus kuolleisuuteen huolimatta mediahypetyksestä

su 21.04. 15:30

Juha Ahvio

Frank Herbertin Dyyni ja tekoälyuhka

la 13.04. 00:17

Olli Pusa

Eläkeindeksin leikkaaminen

ti 09.04. 13:56

Heikki Porkka

Suomi sanojen vankina - manipulointia Ylen tapaan

to 28.03. 13:04

videot