Poliisi: Kuka tahansa voi syyllistyä rangaistavaan vihapuheeseen

Suomessa sananvapaus on vahva perusoikeus, mutta mielipiteen ilmaisu voi täyttää rikoksen tunnusmerkit

Kotimaa ti 18.04.2017 13:46

Poliisin vihapuhetutkintaryhmä puuttuu netissä tapahtuviin, rikoksen tunnusmerkit täyttäviin ylilyönteihin, poliisin tiedotteessa sanotaan.

Helsingin poliisilaitoksella toimiva Vakavan rikollisuuden tutkintayksikköön sijoitettu valtakunnallinen vihapuhetutkintaryhmä on ollut toiminnassa noin kuukauden ajan ja sen tehtävä on ennalta estää, paljastaa ja tutkia nimenomaan rangaistavaa netissä tapahtuvaa vihapuhetta riippumatta tekijän aatetaustasta, poliisitarkastaja Måns Enqvist Poliisihallituksesta kertoo.

Rangaistavan vihapuheen tai vihapuherikoksen käsitettä ei löydy laista. Vihapuhetutkintaryhmälle tutkittavaksi tulevat jutut ovatkin rikosnimikkeiltään kiihottamisia kansanryhmää vastaan, törkeitä kiihottamisia kansanryhmää vastaan tai uskonrauhan rikkomisia.

Vihapuhetutkintaryhmä ottaa tutkittavakseen myös internetissä tapahtuvia kunnianloukkauksia, törkeitä kunnianloukkauksia, laittomia uhkauksia sekä muita rikoksia, jos teon vaikuttimena on ollut rotu, ihonväri, syntyperä, kansallinen tai etninen alkuperä, uskonto tai vakaumus, seksuaalinen suuntautuminen, vammaisuus tai muu vastaava.

Vihapuhetutkintaryhmä ei ole kuitenkaan sama kuin nettipoliisitoiminta: Vihapuhetutkintaryhmä tutkii vihapuhetta, nettipoliisit muita nettirikoksia. Nettipoliisityöskentelyllä puututaan muihin netissä tapahtuviin rikoksiin ja pyritään ennalta ehkäisemään niitä.

"Toiminnallaan vihapuhetutkintaryhmä pyrkii ennalta estämään rangaistavaa vihapuhetta ja takaamaan kaikille turvallisen mahdollisuuden osallistua kansalaiskeskusteluun vaikeistakin aiheista", sanoo vihapuhetutkintaryhmän esimiehenä toimiva rikosylikomisario Jonna Turunen Helsingin poliisilaitokselta.

Suomessa sananvapaus kuuluu vahvoihin perusoikeuksiin, mutta etenkin sosiaalisessa mediassa ja keskustelupalstoilla ylitetään yhä helpommin se raja, jolloin mielipiteiden ilmaisu täyttää rikoksen tunnusmerkit. Näihin ylilyönteihin ja laajemmin organisoituun informaatiovaikuttamiseen poliisi pyrkii puuttumaan entistä tehokkaammin, tiedotteessa perustellaan syitä poliisin puuttumiseen vihapuheisiin ja määritellään pääpiirtettäin sananvapauden rajoja.

"Vihapuhe-käsitettä käytetään laajasti yleiskielessä ja julkisessa keskustelussa sillä viitataan myös muuhun kuin rangaistavaan vihapuheeseen. Rangaistavaan vihapuheeseen saattavat syyllistyä aivan tavalliset kansalaiset, mutta myös henkilöt, joilla on vahva ääriajattelutausta", poliisitarkastaja Måns Enqvist täsmentää.

Vihapuhetutkintaryhmä tekee aktiivista yhteistyötä koko Suomen nettipoliisiverkoston kanssa. Sillä on esitutkinnassa jo muutamia tapauksia.

Tytti Salenius ti 18.04. 13:46

Pääuutiset

blogit

Heikki Porkka

Suomi sanojen vankina - manipulointia Ylen tapaan

to 28.03. 13:04

Tapio Puolimatka

Pedoseksuaalisten fantasioiden varaan rakentuva seksuaalikasvatus

ke 20.03. 08:51

Petteri Hiienkoski

Puhkeaako globalismin kupla Ukrainaan?

pe 15.03. 23:04

Mikko Paunio

USA:sta johdettu sensuuriteollinen kompleksi ulotettiin Suomeen vuonna 2015 - Tucker Carlson haastatteli USA:n ulkoministeriön entistä kyberjohtajaa Mike Benziä

la 24.02. 12:33

Juha Ahvio

Onko historialla merkitystä?

su 18.02. 17:41

videot