Vapaavuori: Suurmoskeijan torppaaminen ei ole ongelma - "meillä on kaavoitusmonopoli"

"Kaupungilla on oikeus olla luovuttamatta tonttia tai vuokraamatta sitä"

Kotimaa pe 14.04.2017 09:18
Jan Vapaavuori, kansanedustaja (kok.)

"Meillä on uskonnonvapaus, mutta sen lisäksi meillä on kaavoitusmonopoli. Kaupungilla ei ole velvoitetta kaavoittaa mitään, mitä se ei halua kaavoittaa. Sitten pitää myös muistaa, että tätä konkreettista hanketta on kaavailtu kaupungin tontille. Kaupungilla on oikeus olla luovuttamatta tonttia tai vuokraamatta sitä. Eikä sitä tarvitse sen enempää perustella, jos näin halutaan.", kertoo Jan Vapaavuori (kok.) IltaLehden haastattelussa.

"Se on monen tekijän summa. Ensinnäkin koen, että se ei ole oikeassa mittakaavassa kaupungin kokoon ja täällä olevaan islamilaisen väestön kokoon. Koen, että se saattaisi maassa, jossa on monenlaisia jännitteitä riittämiin, kärjistää tilannetta entisestään. En usko, että se edes on islamilaisen väestön etu tässä ajassa ja paikassa tällaista rakentaa. Sen lisäksi tähän liittyy merkittäviä rahoituksellisia haasteita", Vapaavuori perustelee kantaansa.

Jan Vapaavuori otti moskeijahankkeen yhdeksi vaaliteemoistaan ja vaalituloksia analysoineet poliitiikan konkarit ovat tulkinneet, että Helsinkiläiset osoittivat kuntavaaleissa vastustavansa suurmoskeijahanketta.

Suurmoskeijan haitat koko maan yleiselle turvallisuudelle ovat ilmeiset. Entinen muslimi, poliittisen islamin asiantuntija, Alan Salehzadeh on todennut, että "Kalasatamaan kaavailtu suurmoskeija on muslimiveljeskunnan ajama projekti."

Alan Salehzadeh on geopoliittisiin konflikteihin erikoistunut tutkija ja luennoitsija. Hän toimii akateemisen Menatto-konsultointiyrityksen johtajana.

Muslimiveljeskunta on useiden Lähi-idän islamististen järjestöjen nimitys. Järjestö tukee rahallisesti useita islamistiryhmiä ympäri maailmaa, joista monet ryhmät ovat kansainvälisesti tuomittuja terroristiorganisaatiota.

Jukka Rahkonen pe 14.04. 09:18

Pääuutiset

blogit

Tapio Puolimatka

Miksi lähdin ehdolle europarlamenttivaaleihin?

ti 23.04. 22:16

Mikko Paunio

Koronapandemialla pieni vaikutus kuolleisuuteen huolimatta mediahypetyksestä

su 21.04. 15:30

Juha Ahvio

Frank Herbertin Dyyni ja tekoälyuhka

la 13.04. 00:17

Olli Pusa

Eläkeindeksin leikkaaminen

ti 09.04. 13:56

Heikki Porkka

Suomi sanojen vankina - manipulointia Ylen tapaan

to 28.03. 13:04

videot