Ruotsidemokraattien kannatus ennätyskorkealla terrori-iskun jälkeen

Mielipidemittausten mukaan puolue on tällä hetkellä Ruotsin ylivoimaisesti suosituin

Ulkomaat ke 12.04.2017 14:23
Kuva: Fria Tider

Markkinatutkimus- ja mielipidemittausinstituutti Sention julkaiseman puoluemittauksen mukaan Ruotsidemokraatit on Ruotsin suosituin puolue viime viikolla sattuneen terrori-iskun jälkeen ja on tällä hetkellä 27,2 prosenttiyksikköä. Edellisen puoluemittauksen mukaan puolueen kannatus oli 26 prosenttiyksikköä.

Mittauksen mukaan toiseksi suosituin puolue on Sosiaalidemokraatit, jota mielipidemittauksen mukaan kannattaa 23,3 prosenttia. Maltillinen kokoomuspuolue on kyselyssä kolmantena. Ruotsidemokraattien kannatus on tällä hetkellä korkeampi kuin koskaan aiemmin.

Ruotsidemokraattien kannatus on noussut tasaisesti viime mittauksissa ja trendi näyttää jatkuvan. Kaikkien muiden puoleiden kannatus on laskenut viime mittauksesta ympäristöpuoluetta lukuun ottamatta. Eniten takapakkia on tullut Keskustapuolueelle, jonka kannatus on laskenut alle 9. prosenttiin.

Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson sanoi Expressenille antamassaan haastattelussa, että terrori-isku olisi voitu estää jos hallitus olisi kuunnellut hänen puolueensa neuvoja.

“Viime kädessä pidän hallitusta vastuussa”, Åkesson kommentoi. Hänen mukaansa poliitikot kantavat vastuun siitä, että maassa laittomasti oleskelevia ei ole palautettu tehokkaasti. Terrori-iskusta epäilty uzbekistanilainen Rakhmat Akilov on oleskellut Ruotsissa luvatta vuodesta 2014.

Pääministeri Stefan Löfven järjesti sunnuntaina keskustelutilaisuuden, jossa käsiteltiin uusia terrorisminvastaisia toimenpiteitä. Tilaisuuteen kutsuttiin kaikki puolueet Ruotsidemokraatteja lukuun ottamatta.

Alarik Notis ke 12.04. 14:23

Pääuutiset

blogit

Jukka Hankamäki

Etnisiä eteisvärinöitä

ke 18.09. 23:03

Timo Vihavainen

Kasakat ilman kiilloitusta

ke 18.09. 23:01

Professorin Ajatuksia

Arvoitus

ke 18.09. 23:00

Petteri Hiienkoski

Sananvapaus on jakamaton

ti 17.09. 01:15

Matti Viren

Me elvytetään

su 15.09. 22:55

videot