Ulkomaalaisten vankien määrä kasvaa -islaminuskoiset yksi suurimmista vähemmistöistä vankiloissa

Vankien keskuudessa levitetään jyrkkää islamin tulkintaa ja juhlitaan Euroopan terrori-iskuista

Kotimaa ma 03.04.2017 07:04

Islamilainen ääriajattelu ja sen suosio vankiloissa on lisääntynyt, kertoo Aamulehti.

Isoimpien ryhmien muodostuminen johtuu ääri-islamilaisesta radikalisoitumisesta, kertoo apulaisjohtaja Jaakko Jokinen Vantaan vankilasta.

Yleensä radikalisoituminen keskittyy Etelä-Suomen vankiloihin, joihin suurin osa ulkomaisista vangeista päätyy.

Vantaan vankilassa on viime vuoden elokuusta saakka pyritty selvittämään radikalisoitumista ja vertailla Suomea muuhun Eurooppaan. Vuoden pituisella projektilla väkivaltaisen ekstremismin ja radikalisoitumisen tunnistamiseksi yritetään torjua niiden syntymistä vankiloissa.

Noin puolet Vantaan vangeista on ulkomaalaistaustaisia ja Jokisen mukaan vankilassa on tehty havaintoja vankien yhteyksistä muurien ulkopuolisiin ääri-islamilaisiin verkostoihin ja terroristeihin.

Jokinen kertoo myös radikalisoituneiden islamistivankien juhlineen Euroopassa tehtyjä terrori-iskuja.

”Tämä tietty porukka on pitänyt Euroopassa tapahtuneita iskuja hyvänä asiana.”

Vankien keskuudessa on havaittu lisäksi ”johtohahmoja”, jotka levittävät hyvin puhdasta islamin oppia. Vankilassa käy ulkopuolinen imaami, koska hänen on ”katsottu olevan oikea ihminen puhumaan vangeille ja pitämään maltillisia uskonnollisia tilaisuuksia”.

Vankien määrä kääntyi vuonna 2016 pitkästä aikaa nousuun, mikä selittyy pääasiassa ulkomaalaisten vankien määrän kasvulla, ilmenee Rikosseuraamuslaitoksen tuoreesta tiedotteesta.

Tutkintavangeista ulkomaalaisia on jo selkeästi yli kolmannes. Kansallisuuksia tarkastelemalla on nähtävissä turvapaikanhakijoiden suuren määrän vaikutus.

Vankilaväkivallan uusi ilmiö on islamilla perusteltu ja se liittyy ulkomaalaistaustaisten vankien lisääntymiseen laitoksissa, kulttuurieroihin sekä islamin tarkkaan soveltamiseen arjessa, selviää Sisäministeriön julkaisemasta väkivaltaisen ekstremismin tilannekatsauksesta.

Islaminuskoiset vangit ovat viime vuosina nousseet yhdeksi suurimmista vähemmistöistä vankiloissa. Heillä on havaittu tapahtuvan ryhmäytymistä osastoilla ja vankilaan päätyneet turvapaikanhakijat ovatkin löytäneet paikkansa näistä ryhmistä.

Uskonnolla perusteltu väkivalta on osa islamia ja sen noudattaminen on merkki radikalisoitumisesta.

Joukkosurma on todennäköisin väkivaltaisen ekstremismin uhka, mikäli tarkastellaan väkivaltaisen ekstremismin vakavimpia ja äärimmäisimpiä muotoja. Suurimman terrorismin uhan muodostavat islamiin kuuluvaa jihadismia kannattavat yksittäiset henkilöt tai pienryhmät, julkaisussa korostetaan.

Tytti Salenius ma 03.04. 07:04

Pääuutiset

blogit

Heikki Porkka

Suomi sanojen vankina - manipulointia Ylen tapaan

to 28.03. 13:04

Tapio Puolimatka

Pedoseksuaalisten fantasioiden varaan rakentuva seksuaalikasvatus

ke 20.03. 08:51

Petteri Hiienkoski

Puhkeaako globalismin kupla Ukrainaan?

pe 15.03. 23:04

Mikko Paunio

USA:sta johdettu sensuuriteollinen kompleksi ulotettiin Suomeen vuonna 2015 - Tucker Carlson haastatteli USA:n ulkoministeriön entistä kyberjohtajaa Mike Benziä

la 24.02. 12:33

Juha Ahvio

Onko historialla merkitystä?

su 18.02. 17:41

videot